Autor Wątek: Fiotenzato nano  (Przeczytany 25760 razy)

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Luty 2016, 16:42:10 »
Każdy będzie zbrylał jak będzie odpowiednia wilgotność i temperatura, a dodatkowo każda kawa też ma inną zawartość wilgoci ... Dalej sobie porównujmy kwestie zbrylania ... :ok:
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2016, 16:57:08 wysłana przez SMaN »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Luty 2016, 17:13:59 »
Mythos nie zbryla, nie straszne mu wilgotności ani temperatury, sam robi własny mikroklimat ;). Ale potwornie brzydki jest, duży i drogi.

Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 203
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Luty 2016, 19:56:51 »
Każdy będzie zbrylał jak będzie odpowiednia wilgotność

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą. Moja Bezzera BB005 mimo, że latem wilgotność w domu potrafi skoczyć do 80% jak są ku temu odpowiednie warunki to przemiał z niej jest sypki i puszysty. HC700 dla porównania zbryla w każdych warunkach - nie jest to jakiś straszny gruz ale mimo to przeszkadza w poprawnej dystrybucji kawy w sitku. Po przesianiu jest super.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Luty 2016, 20:01:44 »
HC700 to ten chiński Mazzer?

Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 203
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Luty 2016, 20:49:48 »
Ten sam  [emoji38]
I bardzo z niego jestem zadowolony tylko ... trochę zbryla  :sciana:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #110 dnia: 25 Luty 2016, 20:50:15 »
Ale pewnie szybki jest... ;)

Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 203
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Luty 2016, 21:16:28 »
Jest w sam raz  ;). Cenowo również!

Offline ZaZ Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: ECM, La Pavoni
  • Młynek: A-i3....F4E
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #112 dnia: 26 Lipiec 2016, 11:25:07 »
Mam pytania do użytkowników F4e nano:
-Jak jest z retencją kawy w tym młynku.Czy kawa również   pozostaje w lejku i trzeba ją  specjalnie usuwać?
-Ile sekund zajmuje  namielenie podwójnej porcji (16-18gr.)
-Jak ten młynek radzi sobie z mieleniem jasno palonego ziarna?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #113 dnia: 26 Lipiec 2016, 22:53:39 »
W każdym młynku coś zostaje "w lejku". W jednych więcej, w innych mniej. Zależy to od tego, co dzieje się między komorą z żarnami a ujściem zmielonej kawy. Zależy też od samej kawy i stopnia zmielenia. Dla mnie ważna jest następująca cecha. Gdy zmieleniu ulegają ostatnie ziarna i żarna nie mają już kontaktu z ziarnem, wokół żaren aż do ujścia znajduje się zmielona kawa. Ile świeżych ziaren trzeba zmielić, by pojawiły się one na wyjściu? Albo: ile świeżych ziaren trzeba zmielić, by oczyścić młynek z wcześniej zmielonej kawy?

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Lipiec 2016, 08:19:39 »
-Ile sekund zajmuje  namielenie podwójnej porcji (16-18gr.)
Mi nano 16-17g kawy mieli w 13s.


Offline Grinder

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, przelewowa Melitta, [poszukuję kolbowego]
  • Młynek: F4 Nano v2
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Październik 2018, 11:30:21 »
Dołączyłem do posiadaczy F4e nano i generalnie jestem zadowolony.
Myślę, że w tej grupie cenowej ma wszystko co trzeba, a jako użytkownikowi domowemu
nie przeszkadza mi wydajność mielenia spadająca do 1g/s przy ustawieniu do espresso.

Teraz mam ustawione na 17g kawy, 60ml wyjściowo w 29s przy rozpoczęciu strumienia
wyjściowego w okolicy 7-8 sekund.

Zasypując cały hopper, młynek można podregulować po kilku dniach trzymania w nim ziaren.
Mieli bez zbrylania, porcje równe i puchate co ułatwia wyrównanie stożka.

Jedyne co mógłbym zmienić, to precyzja pierścienia regulacji tzn chciałbym aby większy obrót
powodował mniejsze korekty (trzebaby pewnie jakąś przekładnię zastosować).
Poza tym, dla kilku kaw, moje nastawy są bardzo blisko ustawienia minimalnego, co mnie
trochę niepokoi ale minimum nigdy nie osiągnąłem (ustawienie min. wymuszane przez prowadnicę
i śrubkę blokującą ruch).

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Październik 2018, 13:10:17 »
Inaczej niż blisko min się nie da. W końcu potrzebujesz niewielką grubość. Fizycznie żarna muszą być blisko. Precyzję regulacji można lekko poprawić likwidując luzy dolnego mocowania, miałem tak przez chwilę ale po czyszczeniu nie chciało mi się podkładek na nowo zakładać.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1794
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #117 dnia: 29 Październik 2018, 14:09:07 »
Grinder,  z tego co pamiętam miałem ustawione na ok 1/3 - 1/4 obrotu do tarcia żaren, także chyba norma. Regulacja moim zdaniem ciężka w pracyzyjnym ustawieniu, dlatego zamieniłem na taki z bardziej precyzyjną regulacją.

Offline Grinder

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Kawiarki Bialetti, przelewowa Melitta, [poszukuję kolbowego]
  • Młynek: F4 Nano v2
Odp: Fiotenzato nano
« Odpowiedź #118 dnia: 29 Październik 2018, 20:41:32 »
Dzięki za info. Jutro zmieniam kawę na paloną 23/10/2018 zobaczymy jak będzie.
Zwykle mam tak, że im starsza kawa tym drobniej muszę mielić i zbliżam się do tego
minimum na młynku (ale to są różnice rzędu kilku stopni).

W sumie to nigdy nie sprawdzałem, przy którym ustawieniu żarna zaczynają trzeć bo nie
wykręciłem blokady obrotu ustawionej przez producenta. Może i na to przyjdzie czas ...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi