Autor Wątek: Flush  (Przeczytany 3284 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Flush
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Marzec 2018, 11:20:57 »
Krakus, tak dziewczyny robią espresso:



Bez flush :)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Flush
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Marzec 2018, 18:47:31 »


Kryzą zmieniasz prędkość obiegu wody w trybie standy, czyli temperaturę grupy na początku zaparzania.

Było parę tematów o tym na tym forum. Sam w nich pisałeś. Kryza, jest tylko po to, zeby można było wyregulować temperaturę grupy po to, żeby nie robić np. flusha lub nie przepalić kawy podczas ekstrakcji.
O samoczynnym obiegu wody możesz zapomnieć. Żeby wymóc obieg wody potrzebny jest HX o dużej pojemności, grube rury i żadnego dławika po drodze. To tak w skrócie.

  Mam wrażenie (HXa nigdy nie miałem, więc nie wiem), że odpowiednio dobierając kryzę można tak dobrać temperaturę grupy, żeby flush nie był potrzebny.

Jest bardzo duża szansa, że to narzędzie kalibracyjne zadziała poprawnie w firmowym ekspresie.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Flush
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Marzec 2018, 19:39:54 »
Bo jak na termostatach to nie tylko flushe ale i obserwowanie lampek
A to już jest oczywiste.

Właśnie ćwiczę PIDowanie średniej wielkości bojlera.

Offline mathos Mężczyzna

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
Odp: Flush
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Marzec 2018, 09:07:50 »
Masz na myśli mój?  [emoji12] Ukłony dla tego pana!  :poklon: :poklon: :poklon:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi