Autor Wątek: Nivona CafeGrano 130  (Przeczytany 52182 razy)

Offline xstormx

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: alternatywy
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Sierpień 2016, 16:40:12 »
 Poniżej zdjęcie najgrubszego przemiału wraz z monetą dla skali (przy okazji widać równomierność przemiału). Wciąż jestem kawowym laikiem ale kilka podstawowych zasad znam.
Aero z tak zmieloną kawą robię wg receptury:

18g/250ml
Przesiewanie
Woda 90 stopni
Preinfuzja 30 sec
Koniec przeciskania 1:15

Przy drobniejszym mieleniu, dluższych czasach lub wyższej temperaturze uciekają owocowe nuty - kawa staje się tylko gorzka.


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Sierpień 2016, 00:00:04 »
Jak dla mnie to jest gruz, na french pressa nawet wolałbym drobniej.

A co to za kawa? I skąd woda?

Offline xstormx

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: alternatywy
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Sierpień 2016, 07:52:12 »
Oczywiście najgrubsza frakcja to gruz ale jak wiadomo nie jest jej najwięcej. Poza tym 1zł to wcale nie jest taka duża moneta.
Wraz z młynkiem przyszły Kolumbia i Peru z Coffeelabu, ale w między czasie wpadły Etiopia i Kenia z Bonanzy więc wiedziałem że z kawą jest wszystko ok. Sam się zdziwiłem jak rozkwitły te kawy na najgrubszym mieleniu przygotowane w Aero.
Dripa też robię w połowie podziałki Coarse.
Woda to kranówa przefiltrowana przez Britę.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Sierpień 2016, 08:31:28 »


Poniżej zdjęcie najgrubszego przemiału wraz z monetą dla skali (przy okazji widać równomierność przemiału). Wciąż jestem kawowym laikiem ale kilka podstawowych zasad znam.
Aero z tak zmieloną kawą robię wg receptury:

18g/250ml
Przesiewanie
Woda 90 stopni
Preinfuzja 30 sec
Koniec przeciskania 1:15

Przy drobniejszym mieleniu, dluższych czasach lub wyższej temperaturze uciekają owocowe nuty - kawa staje się tylko gorzka.

AP zostało stworzone razem z konkretnym przepisem, gdzie autorzy po serii testów piszą że więcej wody/wyższa temp.będzie w konsekwencji dawać gorzką kawę.

Zrób wg.oryginalnego przepisu (drobny przemiał)

Lub wg.przepisu mistrza AP filipa (bardzo gruby przemiał)

U mnie tylko te dwie metody dają mi 100% pewności że wyjdzie smacznie.
Oczywiście jeśli mam dobre ziarenka :)


Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1062
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Sierpień 2016, 08:38:04 »
Jak dla mnie przemiał zdecydowanie za gruby :) Spróbowałbym o wiele drobniej ale np. niższa temperatura
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1311
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Sierpień 2016, 10:11:47 »
Może spróbuj niższą temperaturę i wydłuż czas zaparzania?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Sierpień 2016, 11:37:55 »
Oczywiście najgrubsza frakcja to gruz ale jak wiadomo nie jest jej najwięcej.
Yyy, mówiłem o całokształcie, bez pochopnej analizy ile w tym pyłu. Generalnie to jest mielenie typu gruz. Na EK43 z żarnami ustawionymi również do espresso nie do uzyskania.

Inaczej mówiąc: nie przychodzi mi do głowy po co mógłbym chcieć mielić jeszcze grubiej niż tak jak to co widzę na zdjęciu.

Woda to kranówa przefiltrowana przez Britę.
Wiesz coś więcej co masz w kranie?

Offline celeronp

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Kawiarka, Drip, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Wrzesień 2016, 10:45:08 »
Cześć wszystkim! Jestem nowy na tym forum i żółtodziobem w kwestiach parzenia dobrej kawy.

Po lekturze wielu wątków na tym forum postanowiłem wyposażyć się w sprzęty do alternatywnego parzenia i ów młynek Nivony. W związku z czym mam jedno pytanie - czy ktoś z forumowiczów mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami dot. ustawień grubości mielenia w Nivonie pod AP, FP, dripa i mokę?

Offline mariuszdbki Mężczyzna

  • Wiadomości: 64
  • Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Wrzesień 2016, 21:59:58 »
Zasada jest taka: mielisz, parzysz, smakujesz, regulujesz ;) Ustawień tam wiele nie ma.
Żebyś miał jakiś punkt wyjścia:
AP - jak byś nie mielił to będzie dobrze, kwestia dobrania czasu parzenia; fajnie smakują długo parzone napary z grubo zmielonych ziaren, choć ja zwykle mielę jak do kawiarki czyli na środku w "fine",
FP - najlepiej jak najgrubiej,
moka - zależy od rozmiaru kawiarki, ja do dość dużej chińskiej mielę na środku w "fine",
drip - tutaj także zależy jaki drip i ile kawy robisz, ja na przelewy z V60-02 o pojemności około 400ml mielę gdzieś na początku "medium" (1 lub 2 ząbek licząc od lewej).

Sam widzisz, że to bardzo indywidualna kwestia zależna od wielu czynników. Polecam eksperymenty z kawą - to sama przyjemność :)

Offline celeronp

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Kawiarka, Drip, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Październik 2016, 14:28:49 »
Dokładnie tak, chciałem mieć jakiś punk wyjścia i od niego rozpocząć eksperymenty:)

Wielkie dzięki za pomoc!

Offline Lolpi

  • Wiadomości: 3
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Grudzień 2017, 14:06:48 »
Dzień dobry.

Z góry wszystkich przepraszam za brak wiedzy, chciałbym tylko jednej prostej porady. Kupiłem ten właśnie młynek (Nivona Cafegrano 130). Wydaje się mielić drobno. Chciałbym uzyskać kawę do ekspresy ciśnieniowego i jak porównałem z kupiona zmieloną kawą (pod ekspres ciśnieniowy właśnie), to nawet wygląda na zmielone drobniej. Problem pojawił się po zadaniu kawy do kolby (tak to się chyba nazywa:p). I zaczynam parzyć, kawa... Nie leci. Kapie tylko tak, jakby sitko się przytkało. Wcześniej problem nie występował. Może za mocno ubilem? Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam że piszę tu z takimi głupotami:p

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Grudzień 2017, 14:21:17 »
Albo za drobno zmielona (nie wiem w zasadzie czy ten młynek jest w stanie tak drobno mielić) albo za mocno ubita.

Offline Lolpi

  • Wiadomości: 3
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Grudzień 2017, 14:22:09 »
Ogromne dzięki! To już jest bardzo duża podpowiedź!! Najlepszej kawy w Nowym Roku!:)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6201
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Grudzień 2017, 15:05:55 »
nie wiem w zasadzie czy ten młynek jest w stanie tak drobno mielić
Jest w stanie spokojnie zmielić do zwykłej kolby. Podejrzewam że może chodzić o sitko ciśnieniowe, do którego trzeba trochę grubiej zmielić.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Grudzień 2017, 15:10:44 »
nie wiem w zasadzie czy ten młynek jest w stanie tak drobno mielić
Jest w stanie spokojnie zmielić do zwykłej kolby. Podejrzewam że może chodzić o sitko ciśnieniowe, do którego trzeba trochę grubiej zmielić.
Albo w tę stronę. Racja.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi