Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 662288 razy)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1620 dnia: 13 Styczeń 2018, 22:36:33 »
Przecież to jest kolba stożkowa :mrgreen:

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1621 dnia: 13 Styczeń 2018, 22:46:47 »
Przecież to jest kolba stożkowa :mrgreen:

Rzeczywiście :D W sumie po syfonie, chemexie, naczyniach slow coffee można wnioskować, że zakupy do kawiarni robić w chemicznym ;)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1622 dnia: 14 Styczeń 2018, 11:00:47 »
zakupy do kawiarni robić w chemicznym
Polecam, wychodzi bardzo tanio ;)

Offline grip Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: FP, V60, AP
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1623 dnia: 15 Styczeń 2018, 17:24:40 »
Pytanie do "Kalitowców". Czy w rozmiarze 185 można przygotować tak z 220ml, czy na takie małe porcje tylko 155? Pytam, bo najczęściej robię około 220ml, ale również czasami podwojona porcja się przytrafi do zrobienia...

Offline k4sper Mężczyzna

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: Hario V60, Hario Syphon, Chemex, Kalita, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3, French Press Ikea, Cezve
  • Młynek: Comandante MK3, Rhinowares Hand Coffee Grinder
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1624 dnia: 15 Styczeń 2018, 19:01:47 »
Ja zwykle pojedynczą porcję robię 300ml i spokojnie daje radę, więc 220 chyba też powinno. Tylko raczej będziesz musiał wolno polewać.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1625 dnia: 15 Styczeń 2018, 19:04:09 »
Pytanie do "Kalitowców". Czy w rozmiarze 185 można przygotować tak z 220ml, czy na takie małe porcje tylko 155? Pytam, bo najczęściej robię około 220ml, ale również czasami podwojona porcja się przytrafi do zrobienia...
Niby 185 jest właśnie do większych dripów, ale ja robię w takim 250ml i nie narzekam [emoji14] Może grzeszę. Nie wiem. Mi smakuje.

Offline grip Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: FP, V60, AP
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1626 dnia: 15 Styczeń 2018, 20:25:46 »
Dzięki za podpowiedzi. Wolałbym 185, bo bardziej uiwersalny i w niego chyba będę celował.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1627 dnia: 15 Styczeń 2018, 21:15:34 »
Ja robiłem w Brewiscie, która jest na filtry kality 185 i spokojnie 200 g przelewy wychodziły. Swoją drogą mi bardziej smakowały przelewy z Brewisty niż z Kality.

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1628 dnia: 14 Luty 2018, 18:43:18 »
Istnieje jakiś wpływ ziaren tzn. ich pochodzenie/odmiana/suszenie/obróbka od długości czasu przelewu w v60-02?
Drugi drip i baaardzo wolno schodzi woda nawet lekko przesiana. 25.5 g ziaren na 400 ml wody wychodziło mi na innych kawach ok. 3:10-3:15. Na tej https://www.coffeedesk.pl/product/5380/Keen-Coffee-Ethiopia-Ye-Genet  wychodzi jakieś 4:30-4:45. Nie jest kwaśno, ale ten czas mnie trochę dziwi  :o

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1629 dnia: 14 Luty 2018, 18:52:20 »
Etiopie bardzo często znacznie dłużej się przelewają niż inne kawy. Przeważnie mają taką strukturę ziaren, że przy mieleniu produkują też trochę więcej pyłu. Zdaje mi się jednak, że to nie tylko kwestia najdrobniejszej frakcji przemiału. Niektóre ziarna tak mają po prostu. Trzeba przepis dostosować.

Offline Matey

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, Hario V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 MK3
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1630 dnia: 16 Luty 2018, 22:11:28 »
Witam, pierwszy drip za mną :) Na 30 gramach 500 ml, preinfuzja 30 sekund (niestety nie zwróciłem uwagi ile przeszło wody przez ten czas), ale czas zaparzania wyszedł około 5:30... Kawa o ciemnej barwie, ale intensywna i smacznie czekoladowa w smaku. Czy powinienem celować w grubszy przemiał i czas bliższy 3 minut, czy też jest to czas przeznaczony bardziej dla 200-300 ml?

Pozdrawiam

Offline bulczan Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: kawiarka, AP + prismo, FP, v60, chemex, phin
  • Młynek: c40 mk3 nitro blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1631 dnia: 16 Luty 2018, 22:17:58 »
na 500 ml celuję w okolicę 3 minut i zazwyczaj wychodzi świetna kawa. Oprócz grubości przemiału dużo zależy także od sposobu polewania, a także od samej kawy - różne kawy potrafią przelewać się w różnym czasie. Czas 5.30 to już chyba kawa przeparzona, chociaż każdy ma inne preferencje i najważniejsze żeby tobie smakowało :)
"Nie myśleliście nigdy, (…) że niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie usłyszeć odpowiedź?". Mordimer Madderdin

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1632 dnia: 16 Luty 2018, 22:28:47 »
Witam, pierwszy drip za mną :) Na 30 gramach 500 ml, preinfuzja 30 sekund (niestety nie zwróciłem uwagi ile przeszło wody przez ten czas), ale czas zaparzania wyszedł około 5:30... Kawa o ciemnej barwie, ale intensywna i smacznie czekoladowa w smaku. Czy powinienem celować w grubszy przemiał i czas bliższy 3 minut, czy też jest to czas przeznaczony bardziej dla 200-300 ml?

Pozdrawiam
Gratulacje :) możesz jeszcze zmienić jak polewasz wodę, zanim zmienisz przemiał. Przelewając na raz i trzymając wysoki poziom wody w dripperze możesz przyspieszyć. Jeżeli blokuje się na końcówce mocno to faktycznie zmiel grubiej, będzie mniej drobnych frakcji, ktore zatykają filtr. Baw się i delektuj kawą;)

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1633 dnia: 17 Luty 2018, 12:37:50 »
Ja przy 500 ml celowałem w okolice 2:30 min i też wychodziło jak powinno. Po kilku wtopach odpuściłem sobie wydłużanie czasu parzenia.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1634 dnia: 17 Luty 2018, 12:51:05 »

Z tego co pamiętam przepis Tima całkiem mi smakował, ale idzie zdecydowanie w kwasowość. Czas ok.3:30 z odcieknięciem wody.

Jak robię 500ml to leję preinfuzję 45sek. (3xwaga ziaren) i bardzo powoli na raz resztę wody, mój czas 4:00. .Przemiał minimalnie grubszy, niz do normalnego v60 ze względu na więcej kawy w filtrze. Jak na razie miałem dobre rezultaty :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi