Autor Wątek: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a  (Przeczytany 9826 razy)

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Styczeń 2018, 21:03:00 »
Jak jest sprawna to bierz ją póki jeszcze jest.  :taktak:
Ja mam Oskara w tej chwili. Żona by mnie zabiła jak bym kupił drugą maszynę. Pytałem czy wyśle i napisał, że bez problemu. Ta Twoja Tedi za ile poszła?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Styczeń 2018, 21:12:06 »
Poszła za cenę dobrą dla kupującego jak i dla mnie. Ta Gaggia w linku to model TS ja miałem TE.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline mirnuno

  • Wiadomości: 23
  • Ekspres: bialetti moka express 6tz
  • Młynek: nivona cafegrano 130
Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Styczeń 2018, 21:45:58 »
@krystians - nie odmierzam co do grama, robię pod smak i 1 kawiarka idzie na 2 mleczne, czasem coś zostanie czasem nic, więc o tak wstawiam drugi raz. W trakcie robię śniadanie, więc samego czasu na kawę nie liczyłem, razem schodzi 20-30min. Z resztą zabrnąłem za daleko w detale..

Te "4 kawy" to będzie (2 cappu i hmm.. 2 doppio)
Rozumiem, że na RS zrobię to wszystko, ale czy na oscarze będzie szybciej i przyjemniej, czy to tylko wydane pieniądze?

@kfiatos - sam masz oscara, jakbyś miał zmienić na używkę za 3k, to na co?

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Styczeń 2018, 22:01:50 »
Wszystko zależy ile masz miejsca. Teraz kupiłbym Profitec 300 ale to ponad 5k. Używke za 3k to już lepiej Musica bo ma opv, restryktory w grupie, volumetryczne dozowanie i wylewke wody wiec łatwo boiler odkamienić  (nie to co Oscar ale nie wiem czy w Oscar 2 jest lepiej). Na maszynach z E61 się nie znam ale koledzy pomogą. Moze Francino jakieś? Znalazłem Epoca S1 z niezłym mlynkiem na ebayu za 500£ plus wysyłka ale to wymaga podłączenia do wody bo nie ma zbiornika. Ogólnie lepiej iść w maszyny z klasy prosumer bo to że nie kupujemy nowej odpłaca się jakością wykonania. Na ebay.uk idzie kupić naprawdę ładne sztuki do 3k, czasem nawet z mlynem. Może Ascaso... https://www.olx.pl/oferta/ekspres-CID628-IDqbhJf.html to nie daleko mnie i długo już stoi

L'anna https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-cisnieniowy-CID628-IDigCvw.html rotapompa

@Tedi https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-kolbowy-gastronomiczny-gaggia-td-CID628-IDnPcTg.html

PS.
Jak bym miał kasę to bym kupił La Marzocco Linea Mini, love of my life :)
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2018, 22:10:28 wysłana przez kfiatos »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Styczeń 2018, 00:09:33 »
Wszystko zależy ile masz miejsca. Teraz kupiłbym Profitec 300 ale to ponad 5k. Używke za 3k to już lepiej Musica bo ma opv, restryktory w grupie, volumetryczne dozowanie i wylewke wody wiec łatwo boiler odkamienić  (nie to co Oscar ale nie wiem czy w Oscar 2 jest lepiej). Na maszynach z E61 się nie znam ale koledzy pomogą. Moze Francino jakieś? Znalazłem Epoca S1 z niezłym mlynkiem na ebayu za 500£ plus wysyłka ale to wymaga podłączenia do wody bo nie ma zbiornika. Ogólnie lepiej iść w maszyny z klasy prosumer bo to że nie kupujemy nowej odpłaca się jakością wykonania. Na ebay.uk idzie kupić naprawdę ładne sztuki do 3k, czasem nawet z mlynem. Może Ascaso... https://www.olx.pl/oferta/ekspres-CID628-IDqbhJf.html to nie daleko mnie i długo już stoi

L'anna https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-cisnieniowy-CID628-IDigCvw.html rotapompa

@Tedi https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-kolbowy-gastronomiczny-gaggia-td-CID628-IDnPcTg.html

PS.
Jak bym miał kasę to bym kupił La Marzocco Linea Mini, love of my life :)


La Marzocco LM jest faktycznie love of my life too :)


Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Styczeń 2018, 18:35:03 »
@Tedi https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-kolbowy-gastronomiczny-gaggia-td-CID628-IDnPcTg.html

Z tego co pamiętam ekspres jest na sprzedaż od paru miesięcy. Na początku była cena ok. 2,5 tys, później 2,9, jeszcze później 3,5 tys. Teraz za jedyne 2400 zł. ;)
Co ciekawe, z opisu sprzedawcy" Ekspres jest po generalnym przeglądzie, został odkamieniony i zostały wymienione zużyte elementy"
Co jak co, ja bym powiedział co było wymienione  :taktak: i foty bojlera po odkamienianiu dałbym do wglądu. :taktak:

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Styczeń 2018, 18:26:50 »
Odczyt z przepływomierza.

Ten już jest w tym temacie, 1 GR. Zamieszczam, żeby nie trzeba było szukać.

Ziarno/g         Kawa/g
15,4               53,9
15,5               55,8
15,3               54,4

Teraz nowy odczyt z 2 GR.

Ziarno/g          Kawa/g
12,5                146,8
12,2                146,4
12,7                146,9

15                   42,3
15,1                41,3
14,9                40,1

Jak widać, bazowanie na samym odczycie z przepływomierza ma sens. :)  Mając na uwadze fakt, że dokonując ważenia też trzeba umieć  :taktak: ekstrakcję w odpowiednim momencie przerwać.  :)



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Dlaczego zmieniłem ekspres na HX-a
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Styczeń 2018, 11:15:20 »
Przy tych samych ziarnach i dozie, pull jeden po drugim wynik jest i u mnie ok. Rozjeżdża się po zmianie ziaren i stopnia mielenia.
Czyli bardziej miarodajny test był by. Jasne ziarno, doza pomiar, inne np. ciemne ziarno, doza ta sama (lub inna ale tak zrobiona żeby podobną ilość naparu uzyskać w zbliżonym czasie) i drugi pomiar.
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2018, 11:39:31 wysłana przez Bacek »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi