Autor Wątek: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa  (Przeczytany 11900 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Styczeń 2018, 18:55:27 »
Jasne że nie

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Styczeń 2018, 19:04:25 »
I gównoburza (przepraszam za określenie) za 3...,2...1... .

P.S. Ci, którzy piją kawę (i mają olej w głowie  :taktak:) wiedzą czy w z przeciągniętego espresso lecą popłuczyny.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Styczeń 2018, 19:26:43 »

Jasne że nie



A mówią, że woda to życie. Dla jednej kawy tak dla drugiej już nie.
Zastanawiam się co ta kawa ma w sobie, że przy ciśnieniowej ekstrakcji w czasie np. 35 s / 130 ml jest tak "wstrętna" w smaku, że aż wykręca jadaczkę, a jak kawę zalejemy wodą i pozostawimy na parę minut owocuje to smaczną kawą.  kawka


I gównoburza (przepraszam za określenie) za 3...,2...1... .

P.S. Ci, którzy piją kawę (i mają olej w głowie  :taktak:) wiedzą czy w z przeciągniętego espresso lecą popłuczyny.

Czyli nadmiar wody kawie szkodzi?  :mhh:
Bo kawa boi się wody ;)  :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Styczeń 2018, 19:37:52 »
Bardziej chodzi mi o zależność woda/ciśnienie. W metodach alternatywnych jest ono znacznie niższe (zaryzykowałbym nawet twierdzenie, że w większości alternatyw korzystamy z ciśnienia atmosferycznego), stąd inne efekty/smak/ilości naparu.

Offline Grappa Mężczyzna

  • Wiadomości: 210
  • Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
Odp: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Styczeń 2018, 19:46:32 »
Chodzi jeszcze o stopień zmielenia, bo im drobniej tym kawa ma większą styczność z wodą, związki z niej zawarte są szybciej wypłukiwane.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Styczeń 2018, 19:51:51 »
Bardziej chodzi mi o zależność woda/ciśnienie. W metodach alternatywnych jest ono znacznie niższe (zaryzykowałbym nawet twierdzenie, że w większości alternatyw korzystamy z ciśnienia atmosferycznego), stąd inne efekty/smak/ilości naparu.

Ja stawiam zdecydowanie na stopień zmielenia ziarna i temperaturę wody. Grubiej zmielone ziarno jest bardziej odporne na wypłukiwanie przez kontakt z wodą niż ziarno drobniej zmielone.
Temperatura wody też jest bardzo ważna. Przy sporym przepływie wody pod ciśnieniem przez ziarno w sitku, temperatura musi był znacznie niższa niż stosuje się pod espresso, bo zbyt wysoka tem. wody kawę przepali bardzo szybko.
Wyjdzie z tego kawa typu jedna wielka goryczka.


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Styczeń 2018, 19:57:35 »
Nie wspomniałem o stopniu zmielenia, to fakt, jednak konkluzja jest jedna - przeciągnięte espresso to samo zuo  :ogien:

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy - najwieksza jednorazowa kawa
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Styczeń 2018, 20:17:51 »


Espresso można przeciągnąć w czasie jak i w ilości wody. Z własnych obserwacji wnioskuję, że czas za długi jak i za krótki szkodzi na smak kawy. Ratio 2:1 czy 3:1 nawet max 3,5:1 ma wpływ na intensywność poszczególnych smaków lecz co ważne w żadnym stopniu nie powoduje skrzywienia smaku. Który smak lepszy z danej kawy  ratio 2:1 czy 3:1 to trzeba sobie samemu na te pytanie odpowiedzieć.  :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi