Autor Wątek: Kawa w zgrzewanych woreczkach  (Przeczytany 1452 razy)

Offline philly

  • Wiadomości: 70
Kawa w zgrzewanych woreczkach
« dnia: 02 Grudzień 2017, 10:07:59 »
Czy przechowywanie kawy w zgrzewanych woreczkach foliiowych to dobry sposob? Chodzi o to, ze chcialbym poporcjowac rozne kawy tak, aby kazda saszetka zawierala porcje na 1 espresso. Woreczki beda w pudelku podobnym jak na herbaty o roznych smakach. Czy kawa tak przechowywana nie straci na jakosci po kilkunastu tygodniach?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kawa w zgrzewanych woreczkach
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudzień 2017, 10:12:49 »
Jak tak robię, ale trzymam w zamrażalce.
I mielisz od razu mrożone ziarenka.
Sprawdza się u mnie znakomicie.
Samo zamknięcie próżniowe, chyba nie zahamuje procesu odgazowania i mogą Ci te woreczki popękać.

Jak nie chcesz mrozić to pewnie wygodniej i szybciej będzie jak kupisz: https://lynweber.com/product/bn-p-home/

To pozwala ziarenkom "oddychać".
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2017, 11:21:33 wysłana przez pafcio0 »

Offline philly

  • Wiadomości: 70
Odp: Kawa w zgrzewanych woreczkach
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudzień 2017, 10:20:22 »
To nie bedzie pakowanie prozniowe. Tylko szczelnie zgrzany woreczek. Czy to ma znaczenie?

Ponadto, wszedzie czytam, zeby po wyjeciu z zamrazarki poczekac 24 godziny przed zmieleniem. Czy probowales tego sposobu i zauwazyles jakas roznice co do jakosci kawy?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kawa w zgrzewanych woreczkach
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2017, 10:27:20 »
Ponadto, wszedzie czytam, zeby po wyjeciu z zamrazarki poczekac 24 godziny przed zmieleniem.
To prawda jak masz duża porcje np cale 250g, chodzi o to żeby ziarna nie złapały wilgoci.
Wtedy wyjmujesz z zamrażalki i czekasz aż dojdą do temperatury otoczenia dalej szczelnie zamknięte. Też tak robię, jak mrożę większe porcje.
Dla pojedynczej porcji możesz mielić od razu mrożone.

Do poczytnia tu https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/the-grinder-paper-explained i


Natomiast moim zdaniem, przechowywanie bez mrożenia powinno być w pojemniku z wentylkiem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi