Autor Wątek: La Pavoni Professional renowacja  (Przeczytany 12413 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Październik 2017, 23:57:15 »
Przecież to nie problem kupić taki pierścień, a uszczelka pewnie jakaś samochodowa by podeszła ;)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Październik 2017, 00:09:52 »
jakie są objawy gdy ta uszczelka jest zużyta - szczerze nie widziałem jeszcze.

Offline Huberro

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: La Pavoni PLH
  • Młynek: Ascaso i1
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Październik 2017, 00:25:48 »
jakie są objawy gdy ta uszczelka jest zużyta - szczerze nie widziałem jeszcze.
Zużycie tego simeringu objawia się podczas podnoszenia dźwigni, niekiedy też przy opuszczaniu.
Jak napalisz w kotle i z pod dźwigni leci para, znaczy że jest naprawdę źle. Na trochę sytuację poprawi smar Molykote 111.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Październik 2017, 00:27:32 »
Dzis napalilem 2,5 bara i juz nie moglem podniesc dzwigni ale nic nie lecialo :)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Październik 2017, 10:24:34 »
Woda ktora wplywa do grupy ma 100 stopni. Temperatura mierzona pod portafiltrem gdy wody nie ma to 90 stopni. Pomiar przy 0.8 bara. Jakie sa objawy gdy temperatura ekstrakcji jest zbyt wysoka? Crema byla ladna ale ciemna.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Październik 2017, 13:43:37 »
Przecież to nie problem kupić taki pierścień
Kupić nie problem, ale go z stamtąd wyekstrahować, o to już gorzej.

Jakie sa objawy gdy temperatura ekstrakcji jest zbyt wysoka?
A smak jak? Jeśli spalenizna, to temperatura zbyt wysoka.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Październik 2017, 13:47:20 »
Nie jestem kawoszem, kawa rzadko mi smakuje. Gdy bylem w centrum szkoleniowym baristow to mi smakowala. Na razie ciut brakuje, typowy smak z Pavoni (mam juz drugi) nie wiem jak opisac chyba brakuje slodyczy. Pojde z nim do centrum moze cos poprawimy technika/mlynkiem.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Październik 2017, 14:23:19 »
tak to wyglada
IMG_8504.JPG

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Październik 2017, 20:16:12 »
Nie wiem, jaka to kawa, ale wygląda super ciemno i super mało. No chyba, że to filiżanka Illy do cappu a nie espresso ;)
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Październik 2017, 20:21:13 »
Kolumbia z www.erakawy.pl
Nie podali daty palenia.
Bingo! Cap. Illy. Bede mielil grubiej i dociskal mocniej.

Offline Huberro

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: La Pavoni PLH
  • Młynek: Ascaso i1
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Październik 2017, 09:27:20 »
Bede mielil grubiej i dociskal mocniej.
Nie wiem jakie u ciebie są poszczególne wymiary, ale w moim  żeby uzyskać okolice 9bar należy na dźwignię naciskać z siłą około 17,5kg.
Stawiasz ekspres na wagę i ciśniesz sprawdzając co wychodzi!
Bardzo fajnie czuć, kiedy jest za grubo, a kiedy za drobno! ;)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Październik 2017, 20:47:01 »
Ok zrobie kanonicznie. Ile kg ubijasz? Opor dzwigni masz powtarzalny za 3-4 razem?

Przyszla do mnie grupa Flair Espresso Maker moge porownac wplyw temperatury. Zainstaluje na wyciskarce do cytrusow.

IMG_8525.JPG

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Listopad 2017, 13:20:57 »
Jaka srednice powinna miec dysza z jednym otworem zeby dobrze spienic mleko? Do La Pavoni pasuja bez przerobek przewody hamulcowe miedziane dostepne w kazdym sklepie moto. Gdy obetniemy rurke nozem do rurek miedzianych to zrobi nam sie ladny otwor okolo 1mm ale to chyba ciut duzo.

Offline Huberro

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: La Pavoni PLH
  • Młynek: Ascaso i1
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Listopad 2017, 15:32:57 »
Oryginalna dysza ma 3 otwory po 1,4mm każdy, z tym że, każdy jest w inną stronę i bardzo ciężko spienić mleko. Drga sprawa, to zbyt duży wpływ pary i po chwili nie ma czym mieszać. Ja u siebie mam pojedynczą dziurę 1,5mm, wydaje się być ok. Pary nie brakuje, jest czas na spienianie, ale nie udało mi się przygotować mleka do artlatte. Mam też dyszę 2x1mm ale bardzo rozchlapuje i za szybko grzeje.
Pamiętaj, że dyszę po każdym użyciu należy dokładnie wytrzeć, co przy wynalazkach z motoryzacyjnego może być trudne.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Professional renowacja
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Listopad 2017, 16:07:42 »
Ja tez mam teraz taka pojedyncza i mleko wiruje ale spienia tylko gore dol i srodek plynny. W Musice na przyklad para buchala tak ze mleko bylo spienione w kilka sekund. Mozna poeksperymentowac z dyszami od drukarek 3d. W Niemczech sprzedaja te dysze pojedyncze z otworem 1,5mm. Jeden nawet twierdzi ze zrobil otwor "o zmiennej srednicy".

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi