Autor Wątek: Jak to robią w Neapolu.  (Przeczytany 4188 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Jak to robią w Neapolu.
« dnia: 31 Lipiec 2017, 17:23:46 »
Bar na lotnisku. Kawa - Kimbo (ma siedzibę w Neapolu). W filiżankach - tzw. smoła. Miejscowi to nazywają espresso Napoletano (czytają eszpresso).
Kawa - 1,1 Euro (co jak na lotnisko jest niewiele, jak na Neapol - sporo).

Na blatach stoją:
- Trzygrupowy La Cimbali,
- Dwa duże Mazzery,
- Stadko mniejszych Mazzerów,
- Czterogrupowa dżwignia La San Marco.

Barista operował przy kolbie tamperem (ewenement na skalę włoską)










Do kawy dostałem szklankę wody (co jest również ewenementem we Włoszech).
Tyle, że wszystkim lano wodę ... sodową. Ot taki lokalny włoski koloryt.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipiec 2017, 18:13:34 »
Neapol jest mało włoski... ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipiec 2017, 23:04:03 »
A Kimbo jest wszędzie, wszędzie!

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpień 2017, 09:38:49 »
Neapol jest mało włoski...
Ponoć coraz bardziej afrykański. Byłem tam lata temu, chyba czas wrócić.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpień 2017, 10:23:34 »
Czy mało włoski, to nie wiem - nie byłem w samym Neapolu, tylko w mieścince 50 km odległej. Tam Afrykańczyków nie widziałem, uderzyła mnie tylko wszechogarniająca stagnacja - trafiłem kiedyś na, jak to się teraz mówi, galerię handlową, w której czynne były tylko trzy sklepy - reszta buła zamknięta na głucho.
A cały mój wpis miał pokazać niewiarygodną dezynwolturę, z jaką Włosi robią kawę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpień 2017, 10:44:02 »
Neapol i te południowe prowincje są piękne, mają po prostu inną, własną historię i tradycje. Ważniejsze niż jakość kawy są tam chyba inne walory życia ;). Robią kawę jak robią, w każdym barze jest jednak duża, dźwigniowa maszyna, espresso służy kontaktom międzyludzkim i chwili przerwy w codziennej gonitwie...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sierpień 2017, 11:53:07 »
Robią kawę jak robią,
Kawa była całkiem w porządku, co tam tylko u licha robiła ta woda sodowa?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:12:02 »
Tak robią w Lucernie.



a po drodze...



 :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:24:11 »
To stąd się biorą bociany...
LMWDP #469

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:35:15 »
Tak robią w Lucernie.
A chociaż za te 4 SFR dodają szklaneczkę wody sodowej?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:54:16 »
Robią kawę jak robią,
Kawa była całkiem w porządku, co tam tylko u licha robiła ta woda sodowa?
Są dwa zwyczaje - jest soda i niegazowana w zależności która część Włoch, drugi to albo przed albo po - nie pamiętam jaka gdzie :P Generalnie koncepcja jest taka, że we Włoszech jest ciepło a kawa odwadnia. W związku z czym szklanka wody zawsze się znajdzie przy ladzie. Drugi pomysł oczywisty - oczyszczenie jamy ustnej przed, choć często bywa i tak że trzeba zapić smak tej smoły xD

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Sierpień 2017, 22:08:36 »
Są dwa zwyczaje
No popatrz, a ja z niewiedzy psy na nich wieszałem.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Sierpień 2017, 22:10:09 »
Kawiarnię prowadził Włoch. Syn po włosku do niego zagadał, z czego bardzo sie ucieszył. Woda była raczej bez bąbelków. Ja piłem piwo. Było 34 st. C.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jak to robią w Neapolu.
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Sierpień 2017, 22:18:01 »
Przy tym jazie.



i




nieopodal.

 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi