;

Autor Wątek: Cascara  (Przeczytany 8919 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4540
  • Pomógł: 53
Odp: Cascara
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Październik 2015, 22:29:29 »
Ja mam cascarę od Rogera - dla mnie świetna!

Offline flexooo

  • Wiadomości: 468
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Wilfa Svart, Porlex Mini
Odp: Cascara
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Październik 2015, 23:06:17 »
Szybka aktualizacja i jest różnica, ale jednak nie... to nie moje smaki.. chociaż zrzucę to na czas, przez ktory to opakowanie mi towarzyszy...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5579
  • Pomógł: 82
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Cascara
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Październik 2015, 23:31:59 »
Większość cascar, które piłem, same w sobie są wodniste. Doprawione cold brew może być mistrzowskie. Potraktuj to jak wywar podstawę, nie jak napój sam w sobie.

Chyba, że nie przepadasz za kompotami i podobnymi wywarami z suszu, to wtedy tak, nie ta bajka.

Offline flexooo

  • Wiadomości: 468
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Wilfa Svart, Porlex Mini
Odp: Cascara
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Październik 2015, 23:51:02 »
Mam tego jeszcze sporo, wiec będę testował. Jak znajdę swój smak to z pewnością go opublikuje, dzięki za wskazówki :)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 756
  • Pomógł: 10
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Cascara
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Październik 2015, 10:39:03 »
Mi osobiście Cascara najbardziej smakowała jak się parzyła z 15-20 minut :)
Taki smaczny cytrynowy hibiskus :)
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3952
  • Pomógł: 15
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Cascara
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Październik 2015, 14:20:37 »
Ja musiałem się pożegnać z jedną z palarni bo mi to w gratisie dali ;-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4931
  • Pomógł: 34
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Cascara
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Grudzień 2016, 20:44:04 »
Minął ponad rok od ostatniego wpisu. Moje refleksje w niniejszym wątku nie były łaskawe, ale mam garść nowych, chyba pozytywnych doświadczeń. Czy coś się u was zmieniło w percepcji cascary?

Nie wiem jeszcze jak to jest z kofeiną. RanGo pisze, że cascara ma jej dużo. Niektórzy twierdzą, że nie ma wcale. Na pewno cascara ma dużo cukrów, pewnie fruktozy. Może mieć to negatywny wpływ na nasze samopoczucie...

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 53
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Cascara
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Grudzień 2016, 22:03:49 »
Ja pijam w pracy bez dodatków. Smak mi się kojarzy bardziej z wędzonymi jabłkami czy gruszkami. Ogólnie jestem wielkim fanem kompotu z suszu, więc cascara też mi podeszła. Za chwilę spróbuję z miodem i cytryną...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4931
  • Pomógł: 34
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Cascara
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Styczeń 2017, 21:39:48 »
Cascara wymaga długiego zaparzania a nawet gotowania lub spożycia wprost. Kilkuminutowe zaparzanie to za mało, by wydobyć to, co najlepsze. Te suszone owoce mają niebywałą słodycz, bardziej chyba intensywną niż popularne owoce, takie jak jabłka, śliwki, wiśnie. Ciekawy jest też aromat cascary. Próbowałem ostatnio czekolady z niewielką jej zawartością. Ten aromat jest bardzo wyraźny, słodki :).
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2017, 21:51:04 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4931
  • Pomógł: 34
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Cascara
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Czerwiec 2017, 15:16:55 »
Znalazłem dziś odrobinę cascary z najlepszej plantacji świata czyli Hacienda la Esmeralda w Panamie. Dla porównania zaparzyłem też cascarę, którą można kupić w naszym sklepie, z Hacienda Sonora w Kostaryce. Esmeralda wizualnie wydaje się bardziej atrakcyjna, cząstki owoców są duże, mięsiste, wydają się słodkie. Sonora bardziej przypomina herbatę, cząstki są drobne, twarde i suche. Efekt cuppingu był zaskakujący. Sonora (Villa Sarchi) smakowała mi bardziej niż Esmeralda (Geisha), bardziej słodko. Po lewej stronie jest Sonora, Esmeralda po prawej:



Przy okazji na etykietce mamy przepis wg Hacienda Esmeralda: 10g/200ml, woda o temperaturze 96 stopni, czas zaparzania 7 minut.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2017, 15:20:09 wysłana przez Antonio »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3952
  • Pomógł: 15
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Cascara
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Czerwiec 2017, 15:52:06 »
To jest herbata?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1525
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Cascara
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Czerwiec 2017, 16:30:40 »
To jest suszony owoc kawowca pozbawiony pestki.

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 164
  • Pomógł: 0
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Cascara
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Grudzień 2017, 01:39:53 »
Trzecia fala świąt!

Dziś u mnie w domu cascara zastąpiła kompot z suszu :D 36g/1000ml, 10 minut parzenia - chciałem uzyskać intensywny napar. Dodałem do tego suszone śliwki, morele, miód, pomarańcze i goździki. Jak dla mnie bardzo na "+" ;) 

26102890_1752761544795237_541428150_n.jpg
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: bialetti brikka i 6tz, GAT 1tz, Aeropress, v60, Cafflano kompresso
  • Młynek: FeldGrind, Hario mini
Odp: Cascara
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Grudzień 2017, 15:44:58 »
Kompot z suszu to pierwsze co pomyślałem jak spróbowałem swojej pierwszej cascary :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi