Autor Wątek: Używany młynek gastronomiczny.  (Przeczytany 4204 razy)

Offline Ricambi

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: W trakcie kompletowania
  • Młynek: W trakcie kompletowania
Używany młynek gastronomiczny.
« dnia: 30 Marzec 2016, 09:23:43 »
Witam.

Dzięki Waszemu forum nie popełniłem błędu przy zakupie pierwszego młynka. Na początku byłem zdecydowany na Delonghi, potem trochę poczytałem i chciałem kupić Graef`a 700 lub nawet 800. Poczytałem jeszcze trochę i natknąłem się na cenę żaren do Graef`a, co skutecznie wyleczyło mnie z zakupu. Obecnie szukam dobrego używanego młynka gastro w budżecie 500-600 zł, możliwym do naciągnięcia. Mam na oku kilka młynków i prosiłbym Was o nakierowanie we właściwą stronę.

- Cunill Space w dobrym stanie z 2010 roku za 500 zł.
- Compak K3 z 2012 ruku w dobrym stanie 750 zł.
- Mazzer Super Jolly  Drogheria w dobrym stanie za 800 zł, tutaj brak jakiegokolwiek dozownika.

Z góry dziękuję za wskazówki.

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marzec 2016, 09:27:37 »
napisz coś, do jakiego przeznaczenia młynek ma być
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marzec 2016, 09:28:57 »
Ja bym celował w Mazzera, to dobre i trwałe młynki. W domowym użytkowaniu jeśli nie będziesz mielił kamieni to zakup na lata :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marzec 2016, 09:45:40 »
Z kamieniami też daje sobie radę ;).

Offline Ricambi

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: W trakcie kompletowania
  • Młynek: W trakcie kompletowania
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marzec 2016, 13:07:21 »
napisz coś, do jakiego przeznaczenia młynek ma być

Prawdę mówiąc, to sam jeszcze nie wiem. Obecnie pijemy kawę z przelewu, jednak będę eksperymentował z kawiarką i innymi metodami alternatywnymi. Docelowo pojawi się też pewnie kolba, jednak to odleglejsza przyszłość z racjo wysokiego budżetu. Reasumując chciałbym dobry młynek z szerokim zakresem przemiału i temat młynka chciałbym zamknąć na co najmniej kilka lat.

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marzec 2016, 14:07:20 »
Wiec jezeli jestes zdecydowany podwoic budzet max z lekkaa górką do 1200-1500 to superjolly mazzer wydaje sie byc na tą chwile dosc rozsadnym rozwiazaniem pod i przelew i espresso. Jezeli chcesz zostać bliżej obecnego budżetu to warto poszukac cos o podobnej specyfikacji ale mniej znanych firm, zobacz np. mój futurete, ktory wystawilem na sprzedaz, co do ceny na pewno się dogadamy ;)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marzec 2016, 14:18:06 »
Reasumując chciałbym dobry młynek z szerokim zakresem przemiału i temat młynka chciałbym zamknąć na co najmniej kilka lat.
  :nienie:
mało kto został przy jednym młynku korzystając z wielu metod zaparzania ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Ricambi

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: W trakcie kompletowania
  • Młynek: W trakcie kompletowania
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marzec 2016, 15:48:36 »
Reasumując chciałbym dobry młynek z szerokim zakresem przemiału i temat młynka chciałbym zamknąć na co najmniej kilka lat.
  :nienie:
mało kto został przy jednym młynku korzystając z wielu metod zaparzania ;)


Nie wątpię, jednak kolejne młynki zakupie już świadomie, wiedząc czego oczekuję. Uważam, że na początek dobry młynek gastro będzie najlepszym możliwym rozwiązaniem.

Offline Bob

  • Wiadomości: 18
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Styczeń 2018, 19:45:12 »
A ten Cunill Space to dobry młyn?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Styczeń 2018, 10:05:03 »
mało kto został przy jednym młynku korzystając z wielu metod zaparzania

Znam jednego dziwaka który pod same espresso ma na tą chwilę 3 młynki zaangażowane. W każdym z nich jest inna kawa.  :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 440
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Styczeń 2018, 10:11:36 »
Sam bym chętnie postawił drugi żeby dzisiaj pić jedną, jutro inną kawę w espresso :) żaden dziwak. Odpada przestawianie młynka.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Styczeń 2018, 15:19:56 »
Eee... mam jeden ulubiony młynek, a kaw codziennie dużo zmieniam ;).

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 440
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Styczeń 2018, 21:03:32 »
Nooo, Paaaanie, jak się ma palarnię to codziennie można pić inny blend :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Używany młynek gastronomiczny.
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Styczeń 2018, 21:20:29 »
Codziennie można i tuzin ;).

@Bob, ten Cunill Space to po prostu młynek do kawy. Mnie się nie podoba w nim totalnie plastikowy dozownik i w ogóle hiszpańskie wzornictwo ;). Ale na pewno jest ok i można się nim nacieszyć.
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2018, 22:01:23 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi