;

Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 65820 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1525
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #555 dnia: 11 Styczeń 2018, 22:31:48 »
Ja tam zawsze płukam kawiarkę w zlewie. Nigdy nie miałem problemu. Jeśli nawet, to co za problem odkręcić syfon?

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1663
  • Pomógł: 28
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #556 dnia: 12 Styczeń 2018, 00:33:47 »
Nie używałbym kawy jako środka czyszczącego rury, ale mokra zapchać odpływu nie powinna w przeciwieństwie do fusów z herbaty.
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2018, 00:42:05 wysłana przez krystians »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5579
  • Pomógł: 82
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #557 dnia: 12 Styczeń 2018, 04:39:35 »
Resztkami z mycia bym się nie przejmował, niemniej stwierdzenie, że rury nie tylko się nie zatykają, ale jeszcze czyszczą jest moim zdaniem bardzo optymistyczne.

Kwestia ilości kawy, wody i średnic.

Offline dehado Mężczyzna

  • Wiadomości: 87
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #558 dnia: 12 Styczeń 2018, 12:00:00 »
Resztkami z mycia bym się nie przejmował, niemniej stwierdzenie, że rury nie tylko się nie zatykają, ale jeszcze czyszczą jest moim zdaniem bardzo optymistyczne.

Kwestia ilości kawy, wody i średnic.
Też mi się tak wydaje, w końcu jak to mówią co za dużo to nie zdrowo.
Kolbę płuczę w zlewie i podstawkę od młynka też ale ciastko z kolby ląduje w śmietniku albo ewentualnie w doniczce  :-)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1525
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #559 dnia: 12 Styczeń 2018, 12:10:05 »
Sytuacja gdzie muszę czasem spłukać fusy do zlewu pojawia się przy FP, czasem przy kawiarce. Wiadomo kolbę nawet jak nie ma knock-boxa można stuknąć o rant kosza, AP wycisnąć nad koszem, wszelkie filtry to już w ogóle żaden problem. Przy Frenchpresie staram się wytrzepać ile się da do kosza, ale to raczej na zasadzie ile samo spadnie, a spada niewiele, niż jakieś tam usilne trzepanie. Większość fusów idzie do zlewu. FP używam raczej rzadko, dla tego nie wiem, czy to ma jakiś skutek w postaci zapychania, na pewno okazjonalnie nie ma. Jeśli chodzi o kawiarkę, to już jest lekki problem to wytrzepać nad koszem na śmieci. Stukam z odpowiednią siłą o dno komory zlewozmywaka tak, żeby ciastko wypadło w miarę w całości. Jeśli wypadnie zwarte to biorę w palce i wyrzucam do kosza, jeśli się rozpadnie, to spuszczam do odpływu, czyli też okazjonalnie. Przy takim sposobie postępowania jeszcze mi się nic nie zapchało. Rury odpływowe 50mm.
https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1663
  • Pomógł: 28
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #560 dnia: 12 Styczeń 2018, 12:12:54 »
Ja z moki wydmuchuję, wylatuje od razu całe ciastko, zostają tylko resztki na sitku.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1525
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #561 dnia: 12 Styczeń 2018, 12:17:06 »
No właśnie przy wydmuchiwaniu najczęściej zostaje mi pewnie z 1/3 może połowa ciastka po obwodzie, przy stukaniu najczęściej wypada całe.
https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 768
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, Compak K10 WBC
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #562 dnia: 12 Styczeń 2018, 12:21:33 »
Off-Topic:
Ja myślę że na to czy się szambo zapcha czy nie wpływ ma też terroir kawy i jej stopień palenia. Jasno palone single na pewno mają lepszy wpływ na kanalizację niż spalone włoskie blendy. Ważne też żeby pamiętać, że lepiej do zlewu wrzucić kawę mieloną co najmniej na 68 mm stożkowych żarnach. Czytałem, że mielenie na Porlexie może zapchać zlew i pojawi się duża retencja kawy w kanalizacji. Nieźle za to sprawdza się I-1 mini tuż koło syfonu, gdyż wprawia go w mikrodrgania i pomaga w równiejszej ekstrakcji kawy w rurach kanalizacyjnych.
 Od czasu do czasu pomaga też backflush Kretem.

---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, Pellini, Road Hill Roastery, Keen, Roastians

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 239
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: AP, FP, CD, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #563 dnia: 12 Styczeń 2018, 12:27:26 »
Do fusów w FP dolewam ze dwa centymetry wody i wprawiam go intensywnie w ruch wirowy - w tym momencie wylewam całą zawartość do kosza na śmieci. Po takim zabiegu niewiele ich zostaje, spłukuję resztę do zlewu.

Chodziło zdaje się o ten artykuł:
https://finestcoffee.pl/blog/fusy-z-kawy/

Offline pistolero

  • Wiadomości: 115
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Uwielbiam- Mr.Clever i Aeropress, ewentualnie- Phin. B.rzadko- V60, Moka. FP- nigdy.
  • Młynek: Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #564 dnia: 13 Styczeń 2018, 02:10:46 »
Off-Topic:
Ja myślę że na to czy się szambo zapcha czy nie wpływ ma też terroir kawy i jej stopień palenia. Jasno palone single na pewno mają lepszy wpływ na kanalizację niż spalone włoskie blendy. Ważne też żeby pamiętać, że lepiej do zlewu wrzucić kawę mieloną co najmniej na 68 mm stożkowych żarnach. Czytałem, że mielenie na Porlexie może zapchać zlew i pojawi się duża retencja kawy w kanalizacji. Nieźle za to sprawdza się I-1 mini tuż koło syfonu, gdyż wprawia go w mikrodrgania i pomaga w równiejszej ekstrakcji kawy w rurach kanalizacyjnych.
 Od czasu do czasu pomaga też backflush Kretem.



 :brawa: :brawa: :brawa:

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 164
  • Pomógł: 0
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #565 dnia: 16 Styczeń 2018, 22:49:32 »
Czy ktoś czytał książkę "Coffee Man" Sasy Sestica i czy warto?
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi