Autor Wątek: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy  (Przeczytany 32402 razy)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« dnia: 02 Maj 2013, 13:59:18 »
Na w wstępie błagam nie zabijcie mnie śmiechem  :redface: chodzi mi ostatnio po głowie taka chęć samodzielnego wypalenia sobie kawy, pytanie czy bez żadnego profesjonalnego sprzętu jestem w stanie sobie w domku taką kawę wypalić dajmy na to na patelni? Oczywiście liczy się też efekt końcowy tego przedsięwzięcia, żeby to dało się potem ze smakiem wypić :)
« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2013, 16:08:57 wysłana przez Joanna Liu Mulan »
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Bardzo amatorskiem domowe palenie kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maj 2013, 14:05:58 »
Oczywiście że można, musisz jedynie cały czas mieszać żeby równomiernie ja wypalić. Pod koniec palenia zaczyna dymić i intensywniej pachnieć (raczej zapach palonego zboża niż aromat kawy). Można tez wypalić kawę w piekarniku lub przerobionej maszynce do popcornu.
Na patelni masz np. tutaj:

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Bardzo amatorskiem domowe palenie kawy
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maj 2013, 14:20:55 »
dziękuje  :kwiat:
to kolejne pytanie na filmie ktoś ma sporą ilość kawy, ja chciałabym sobie wypalić na jeden raz dla dwóch osób i potem zaparzyć w kafetierze włoskiej. Ile wagowo zielonych ziaren powinnam mieć?
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Bardzo amatorskiem domowe palenie kawy
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maj 2013, 14:24:23 »
Ziarna podczas palenia "tracą na wadze" 15-20%. Zważ ile kawy wsypujesz do kawiarki (zależy to nie tylko od firmy ale i od jej wielkości) i weź z naddatkiem. Taka świeżą to chyba lepiej byłoby w tygielku... Ziarna muszą odpocząć, zanim ujawnią pełnię swoich aromatów :)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Bardzo amatorskiem domowe palenie kawy
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maj 2013, 14:35:51 »
Czyli jak wyprarzę jutro to najlepiej zaparzyć je dopiero w niedziele?
Tygielka nie mam ale mam taki jak ten emaliowany kubek na gaz nada się?
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Bardzo amatorskiem domowe palenie kawy
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maj 2013, 15:41:20 »
Jak do tygielka, to może być jeszcze gorąca :)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Bardzo amatorskiem domowe palenie kawy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maj 2013, 16:07:54 »
cudnie, to jutro biorę się do roboty :D kawy mam 30 gramów mam nadzieje, że wystarczy :) czyli tymczasowo rozumiem, że mogę użyć tego kubka zamiast tygielka?
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maj 2013, 16:19:24 »
Możesz, ale uważaj żeby się nie poparzyć.

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maj 2013, 16:32:02 »
Słusznie, ale myślę że dam sobie radę :) jak mi się uda to może wrzucę jakieś zdjęcia :D
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Maj 2013, 11:32:15 »
Istnieją jeszcze takie patelnie co się do tego lepiej nadają, w zasadzie służą do prażenia migdałów ale mają taki mieszalnik zamontowany pośrodku którym się kręci i miesza. Widziałem coś takiego w sklepie Tchibo, ale pewnie można dostać i gdzieś indziej.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maj 2013, 11:23:45 »
W środę wypaliłem Kolumbia Supremo. Tym razem suszyłem w 150*C przez pięć minut (jak zwykle) ale potem wypalałem z niższej temperaturze (220*C). Po 18 minutach (5+13) zakończyłem palenie (jakąś 1 min. po FC) uzyskując:
http://img600.imageshack.us/img600/204/imag0128dr.jpg
Bardzo amatorskie domowe palenie kawy

Obniżenie temperatury pozwoliło mi na lepsze kontrolowanie procesu palenia, dało więcej czasu łuskom na odpadnięcie, zniwelowało ciemne plamy na ziarnach. Ciekawy jestem jak wpłynęło na smak.

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maj 2013, 00:41:26 »
Hmmm ... , Kolumbia Supremo, tego smaku długo nie zapomnę. :)
Napisz, jaki wpływ na smak wywarło aktualne palenie - jak porównujesz do tej, którą miałeś poprzednio?
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2013, 10:44:06 »
Suszarka do włosów plus wybieg dla chomiczka to pomysł na domowe urządzenie do palenia kawy. Posiada moc od 1000 W do 2000 W i elektronikę która steruję urządzeniem ( ustawianie stopnia palenia kawy / chłodzenie ziarenek po upaleniu ) . Nie pomyślano o łusce która odpada i zatrzymuję się w samym urządzeniu. Wsad to od 100g do maksymalnie 300 g kawy.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maj 2013, 10:46:43 »
To chyba nie suszarka, może raczej opalarka do drewna? Czy z suszarki dałoby się wyciągnąć taka temperatury i jej nie spalić? Ta łuska pozostająca w środku to tylko zagrożenie pożarowe powoduje :)
Z drugiej strony urządzenie proste, możliwe do zrobienia w domu ;)

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maj 2013, 10:47:29 »
A ja zaczęłam się zastanawiać jaki chomik wyciąga moc 1000W...

 :smiech:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi