;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 299152 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4935
  • Pomógł: 34
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2475 dnia: 16 Styczeń 2018, 18:38:53 »
Wciąż dość blada crema... Za niska temperatura?

Offline szubiq

  • Wiadomości: 45
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2476 dnia: 16 Styczeń 2018, 19:07:24 »
Wciąż dość blada crema... Za niska temperatura?

Ekspres stoi włączony od 10 rano

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4935
  • Pomógł: 34
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2477 dnia: 16 Styczeń 2018, 19:12:14 »
To nie ma większego wpływu na temperaturę zaparzania, tzn. może stać włączony i tydzień. A gdy puścisz wodę z grupy -- jak ona wygląda?

Offline szubiq

  • Wiadomości: 45
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2478 dnia: 16 Styczeń 2018, 19:14:15 »
To nie ma większego wpływu na temperaturę zaparzania, tzn. może stać włączony i tydzień. A gdy puścisz wodę z grupy -- jak ona wygląda?

po pusczeniu leci woda, unosi się delikatna para, więc wnioskuję, że jest ciepła

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4935
  • Pomógł: 34
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2479 dnia: 16 Styczeń 2018, 19:22:03 »
Musi być gorąca! ;)

Offline szubiq

  • Wiadomości: 45
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2480 dnia: 16 Styczeń 2018, 19:24:05 »
Musi być gorąca! ;)

a co zrobić jeśli nie jest wystarczająco gorąca?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 407
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2481 dnia: 16 Styczeń 2018, 19:49:17 »
Czy ten Ascaso to nówka? Może nie trzyma parametrów temperatury? Ten ekspres nie powinien raczej mieć problemów ze zbyt niską temperaturą wody, najpierw nagrzewasz z kolbą ekspres, następnie puszczasz przez grupę trochę wody i dopiero podpinasz kolbę do ekstrakcji. Jeśli kawa tylko kapie to jest zbyt mocno ubita w sitku lub zbyt drobno zmielona i w efekcie być może zbyt mocno zaparzona. Popatrz na filmiki z ekstrakcją w necie, kawa musi być gęsta i wypływać ciągłym i nie gwałtownym strumieniem, taki mysi ogonek.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 71
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ascaso i-bar 15
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2482 dnia: 17 Styczeń 2018, 02:59:46 »
Mam trochę problemów teraz z kawa. Brazylia, palona około 4 tygodnie temu.
Ratio wychodzi dobre, bo 1:2, czasem niestety poniżej, ale kawa leci ładnym strumieniem.
Ciastko niestety nie wypada ładnie.
Ubijam jak wcześniej, ale na poprzedniej kawie nie miałem takich problemów.
Zwiększyć lub może jeszcze zmniejszyć zmielenie?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4935
  • Pomógł: 34
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2483 dnia: 17 Styczeń 2018, 06:19:53 »
Ciastko nie musi wypadać ładnie, jeśli espresso wypada ładnie ;).

Offline szubiq

  • Wiadomości: 45
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2484 dnia: 17 Styczeń 2018, 10:44:55 »
Czy ten Ascaso to nówka? Może nie trzyma parametrów temperatury? Ten ekspres nie powinien raczej mieć problemów ze zbyt niską temperaturą wody, najpierw nagrzewasz z kolbą ekspres, następnie puszczasz przez grupę trochę wody i dopiero podpinasz kolbę do ekstrakcji. Jeśli kawa tylko kapie to jest zbyt mocno ubita w sitku lub zbyt drobno zmielona i w efekcie być może zbyt mocno zaparzona. Popatrz na filmiki z ekstrakcją w necie, kawa musi być gęsta i wypływać ciągłym i nie gwałtownym strumieniem, taki mysi ogonek.

Tak, mam go od nieco ponad tygodnia

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 770
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, Compak K10 WBC
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2485 dnia: 17 Styczeń 2018, 10:52:43 »
Pisz do Janusza dystrybutora Ascaso. Jakaś zdalna sesja Skype się przyda. Albo robisz coś bardzo źle albo masz uszkodzony ekspres.
---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, Pellini, Road Hill Roastery, Keen, Roastians

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 71
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ascaso i-bar 15
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2486 dnia: 17 Styczeń 2018, 15:37:33 »
Ciastko nie musi wypadać ładnie, jeśli espresso wypada ładnie ;).
No espresso ładnie wychodzi także nie bede sie tak przejmować ciastkiem :)

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 268
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Silvia V4 D.I.Y PID. Tamper: Espresso Gear Barista
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Teflon Stepless
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2487 dnia: 18 Styczeń 2018, 09:39:01 »
Musi być gorąca! ;)

a co zrobić jeśli nie jest wystarczająco gorąca?

Problem w tym, że masz pewnie termoblock, tam woda jest podgrzewana przepływowo, na bieżąco, sterowane termostatem (95*C w Basicu). A w bojlerach dla odmiany wystarczy zastosować surfing, poczekać ze stoperem 10, 20 czy 30 sekund po zgaszeniu lampki grzania i tym sposobem osiągać wyższe temperatury w dość kontrolowany sposób. Grzałka dzięki bezwładności potrafi i po 40 sekundach od odcięcia zasilania jeszcze podnosić temperaturę wody w bojlerze.

Najważniejsze teraz to sprawdzić temperaturę wody wypływającej z prysznica.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2018, 09:44:38 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Brasil Mogiana
Było: MA Chocolate Wave
W kolejce: Agust Gentile

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi