Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 516160 razy)

Offline k4sper Mężczyzna

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: Hario V60, Hario Syphon, Chemex, Kalita, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3, French Press Ikea, Cezve
  • Młynek: Comandante MK3, Rhinowares Hand Coffee Grinder
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #540 dnia: 28 Czerwiec 2016, 12:06:27 »
Uzasadnienie ma tu ciśnienie ;)

Offline Deszcz

    • Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 119
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #541 dnia: 28 Czerwiec 2016, 13:10:34 »
Bardzo mi posmakował przepis nowego mistrza świata, natomiast niezbyt on ekonomiczny

To prawda ! Jednak gdyby się przyjrzeć recepturom na mistrzostwach to generalnie nie są ekonomiczne - duże dozy aeropressowe, przesiewanie... Nie ma co się w sumie dziwić - Na zawodach walczy się o smak i wynik, a nie układa receptur do kawiarni.
Niemniej jednak polecam spróbować tę metodę. Jest na luzie, bo wodę dolewa się "do smaku" i można go swobodnie regulować. Poleca się zwłaszcza na Rwandzie !  :pycha:
Po prostu sok ! Tzn. szok.  ;)
Czarny Deszcz pada od 2014 roku

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #542 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:04:34 »
Ciśnienie nie ma do nic do rzeczy, w kawiarce bądź espresso mamy większe ciśnienia.

Ponawiam więc pytanie czemu niska temperatura? 2gie miejsce miało 95 stopni. 3cie 8xC.
Tu mamy mało wody, niska temperatura, duża doza więc to under-ekstrakcja.
Ale z powodu dużej dozy i dolania wody uzyskujemy tradycyjny TDS, czy jednak inne przesłanki?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #543 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:14:39 »
under-ekstrakcja? :picardpalm: litości.. 

Wydaje mi się że różnicę robi tutaj dość długi kontakt kawy z wodą. Będzie ze trzy razy dłuższy kontakt, do tego większa doza. W kawiarce czy ekspresie ciśnieniowym nie ma tak długiego namaczania kawy. Tutaj na koniec ekstrakcji po namaczaniu jest jeszcze ciśnienie, niewielkie, ale jest.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2016, 14:19:09 wysłana przez krystians »

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #544 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:37:29 »
Czy próbowaliście kiedyś zaparzyć większą dozę (np 30g/200ml, o ile się to zmieści) i później dolać gorącej wody do naparu? i czy taki zabieg ma w ogóle sens?
Ja tak robię prawie zawsze. Robię z dozy 33g na dwie osoby. Raz dolewam, raz nie dolewam. Kawa wychodzi bardzo dobrze. Nie warto tylko próbować zrobić z tego dripa. Ale podwojenie objętości działa dobrze.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #545 dnia: 28 Czerwiec 2016, 16:51:22 »
under-ekstrakcja? :picardpalm: litości.. 
Miałeś kiedyś refraktometr i rozumiesz zasady liczenia?
Podpowiem tylko, że w Wrocku Maciek ma i jak filip sam nie ma to pewnie sprawdzali stąd moje specyficzne pytanie.


Offline Deszcz

    • Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 119
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #546 dnia: 28 Czerwiec 2016, 17:03:30 »
Cytuj (zaznaczone)
Tu mamy mało wody, niska temperatura, duża doza więc to under-ekstrakcja.
Ale z powodu dużej dozy i dolania wody uzyskujemy tradycyjny TDS, czy jednak inne przesłanki?


Dokładnie tak jest. Taki under ale w smaku już nie under.  :lol2:
Pamiętam że na treningowch zalaniach tdsy były wysokie - ok 1,4. Jak finalnie w Dublinie było - nie wiem. Ale zasady zaparzania te same.
Nie sprawdzali tylko Filip sam pracował na swój sukces. Na Deszczowym refraktometrze.  ;)

Za to Maciej w tym roku w Chinach świetnie wypadł. Wrocław rządzi.  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2016, 17:06:07 wysłana przez Deszcz »
Czarny Deszcz pada od 2014 roku

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #547 dnia: 28 Czerwiec 2016, 21:25:18 »
@lucasd
Nie denerwuj się, mi chodziło tylko o tą sklejkę językową.. Można przecież napisać podekstrakcja lub jeśli ktoś kocha angielskie wstawki under-extraction.

Poza tym językowym cudakiem, wydaje się, że przy takiej dozie, trudno byłoby nawet w temp 81 °C o podekstrakcję. Dlatego też na końcu jest rozcieńczenie.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2016, 21:35:11 wysłana przez krystians »

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #548 dnia: 29 Czerwiec 2016, 05:45:32 »
Ja czasami  jeżeli jestem na wyjeździe  i mam aero  to robię 40 gramów na ok.  100 ml na 94 stopniach. To mam napar zbliżony do espresso.  Można dolewać wody etc.  A kawa wychodzi bardzo zacna...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #549 dnia: 29 Czerwiec 2016, 08:00:02 »


Dotarła do mnie właśnie przesyłka z Aliexpress z filterkiem do Aeropressa.

Który brałeś? Blaszkę z dziurkami czy kółko z siatką w środku?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #550 dnia: 29 Czerwiec 2016, 09:31:59 »
@lucasd
Nie denerwuj się, mi chodziło tylko o tą sklejkę językową.. Można przecież napisać podekstrakcja lub jeśli ktoś kocha angielskie wstawki under-extraction.

Poza tym językowym cudakiem, wydaje się, że przy takiej dozie, trudno byłoby nawet w temp 81 °C o podekstrakcję. Dlatego też na końcu jest rozcieńczenie.

Faktycznie powinienem powiedzieć pod-ekstrakcja.
I została potwierdzona postem przez Czarny Deszcz ;)

A pod-, nad- znaczy ze jesteśmy poniżej lub powyżej punktu optymalnego. Przyjmuje się 19-20%, ale to zależy od kawy, palenia i młynka.
Siła naparu może wciąż być duża (patrz espresso) mimo pod-ekstrakcji.


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #551 dnia: 29 Czerwiec 2016, 12:21:48 »
@lucasd
wybacz, w sumie to nie wiem co mnie ugryzło, chyba po prostu gorszy dzień miałem. Masz rację, a właściwie to dziś mi nie robi różnicy czy to była pod czy under-ekstrakcja, jakby jej nie nazwać ważne, że smak się broni i Filip wygrał ;)

Tak po prostu mi się zdawało na mój prosty rozum, że przy 1,5 minutowym kontakcie z wodą i 15 sekundach mieszania, podekstrakcja raczej nie wystąpi w AP w temp powyżej 80 stopni C ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2016, 12:37:25 wysłana przez krystians »

Offline michiamoGregorio Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: kawiarka, tygielek, FP, V60-02, phin, Aeropress, The Gabi Master
  • Młynek: Wilfa Svart WSCG-2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #552 dnia: 29 Czerwiec 2016, 14:36:12 »
tak dla już całkowitego emocji:

Offline vini Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Kawiarka, Aeropress,
  • Młynek: Comandante
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #553 dnia: 01 Lipiec 2016, 13:02:29 »
Czy w związku z tak spektakularnymi sukcesami w dyscyplinie aeropresowej gdzieś nie pojawiły się ceny promocyjne tego urządzenia ?   :P

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #554 dnia: 01 Lipiec 2016, 13:12:42 »
Aby czasem nie było na odwrót.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi