Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 522592 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #210 dnia: 20 Maj 2014, 08:44:54 »
mocniej ciśnij - będzie mętnie. Klar jest tylko jak się leciutko przeciska ;)
LMWDP #469

Offline johnyKMSA Mężczyzna

  • Wiadomości: 118
  • Ekspres: NS Oscar oraz alternatywa
  • Młynek: Bezzera BB005, Knock Hausgrind, Porlex Mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #211 dnia: 20 Maj 2014, 08:51:22 »
W aero i klarowność?

Rzeczywiście, odwołuję to co gdzieś wcześniej napisałem. Klarowny to jest Chemex i inne dripery. AP nie bardzo :P. Ale w niczym to nie przeszkadza :). Z sitkiem to już w ogóle - mocniej trzeba przeciskać.

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #212 dnia: 20 Maj 2014, 12:06:56 »
W aero i klarowność?

Rzeczywiście, odwołuję to co gdzieś wcześniej napisałem. Klarowny to jest Chemex i inne dripery. AP nie bardzo :P. Ale w niczym to nie przeszkadza :). Z sitkiem to już w ogóle - mocniej trzeba przeciskać.



faktycznie :D zabierałem się za AP jak za kobietę ;)
Dzisiaj poranna kawka ciśnięta solidnie oddała nieco brudu i o takie nieco właśnie mi chodziło ;) (przemiał pod espresso, jedna miarka od AP, krótki blooming ~30sek, dolewka do pełna, kolejne 10sek pauzy i przeciskanko) oczywiście metoda odwrócona. Ale z filtrem stalowym też sobie poeksperymentuje ;)




edit: Tym razem kawa wyszła mi rewelacyjnie, zasypałem Antoniowej mieszanki espresso#2, coś niesamowitego... i albo ja się robię lepszy w przygotowywaniu kawy, albo ta mieszanka trafiła totalnie w mój gust :)
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2014, 18:11:41 wysłana przez nester »
If only closed minds came with closed mouths

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #213 dnia: 22 Maj 2014, 00:20:11 »
Posiada ktoś filtr stalowy "standard" i mógłby opisać wrażenia z użytkowania? Ciekaw jestem czy warto, bo jak nie patrzeć cena samej blachy jest podobna do ceny samego aeropressu  :mrgreen:

A jak zamiast głębi kawy ma mi ten filtr tylko dać, pozorną wielokrotność użytku, to wolę działać na papierze i raz na jakiś czas dokupić paczkę filtrów...
If only closed minds came with closed mouths

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #214 dnia: 22 Maj 2014, 10:10:27 »
Kiedyś używałem Coava Fine, nie pomogę :(.

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #215 dnia: 22 Maj 2014, 14:22:05 »
Zamówiłem, zobaczymy :) W sumie się trochę pospieszyłem, bo znalazłem dzisiaj swój "sweet spot" na papierzakach... Jako, że lubię intensywne smaki to na miarkę kawy daję jakieś 100-110ml wody.  Przy takiej dozie, wychodzi naprawdę intensywna i diabelnie smaczna kawusia.
If only closed minds came with closed mouths

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #216 dnia: 29 Maj 2014, 13:54:00 »
Hej Nester, a przy tych 100 ml wody jak długo zaparzasz? Wg oryginalnej instrukcji 10s mieszania?

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #217 dnia: 29 Maj 2014, 14:11:59 »
Wszystko zależy od przemiału, ale zazwyczaj używam takiego samego jak do espresso :) Nie używam stopera, bo to już przegięcie a kawa i tak wychodzi mi powtarzalnie dobra. Metoda odwrócona, tłoczek przy dolnej czwórce, preinfuzja jakieś 20 sekund, mieszanko, żeby wszystko ładnie nasiąkło, dopełniam wodą do górnej dwojki czekam z 10sek i przeciskam. W aeropresie naprawdę ciężko zepsuć kawę :)



If only closed minds came with closed mouths

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #218 dnia: 29 Maj 2014, 19:24:11 »
A dzięki takim wynalazkom można robić 2 AP w tym samym czasie
LMWDP #469

Offline GrUbY Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #219 dnia: 30 Lipiec 2014, 12:24:22 »
Witam wszystkich :)

Jakie kawy polecacie do AEro? Chodzi mi o to z jakich mieszanek mieliście najlepszy efekt?


Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #220 dnia: 30 Lipiec 2014, 13:53:57 »
Ciężko tak ogólnie powiedzieć :-) każdy ma inne preferencje smakowe. Aero jest o tyle ciekawym urządzeniem że dobra kawka wychodzi zarówno z ciemniejszych mieszanek jak i jasnych singli.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #221 dnia: 30 Lipiec 2014, 13:56:13 »
Proponuję przejrzeć opinie forumowiczów o kawach i tam coś sobie wybrać  :)

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #222 dnia: 08 Sierpień 2014, 11:03:25 »
Witam!

Korzystam z AP od pół roku i w końcu sięgnąłem po świeżo paloną kawę - Etiopia Yirgacheffe - wychodzi mi dosyć kwaśna. Co jest powodem?

Przyrządzam ją tak:

- 16-18g kawy na 200-250ml wody
- woda po zagotowaniu odstana 1-2min
- zalewam około 40ml i mieszam - 30s (preinfuzja??)
- dolewam wodę do pełna i odorbinę mieszam
- w sumie po około 60s (czasem 90s) przeciskam powoli (albo szybciej)

Stosuję metodę odwróconą, ale klasycznie też próbowałem - efekt podobny.

Są jakieś wytyczne - ile tę kawę parzyć? jak mielić?

Mielę małym młynkiem elektrycznym BOSCH - 7, 15, 25s - bez większych zmian.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #223 dnia: 08 Sierpień 2014, 11:25:15 »
Trudno powiedzieć dlaczego wychodzi kwaśna. Co to za kawa dokładnie? Może być tak, że nie akceptujesz tego smaku w przypadku kawy... Może lepiej wziąć coś bardziej "zwykłego", np. jakąś dobrą Brazylię albo Gwatemalę?

Zawsze, gdy mamy jakieś problemy z jakąś kawą, warto spróbować jej w cuppingu. Grubo zmiel 9-10g kawy, zalej ją 150ml gorącej wody. Po 4 minutach zanurz łyżkę, porusz pływający na powierzchni kożuch, powąchaj, usuń szumowiny, weź łyk lub dwa... Jeśli coś Ci tutaj nie pasuje, to poszukaj sobie innej kawy ;).
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2014, 11:28:58 wysłana przez Antonio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #224 dnia: 08 Sierpień 2014, 11:26:04 »
Żeby zmniejszyć kwaskowatość, trzeba kawę parzyć dłużej i w wyższej temperaturze. Spróbuj parzyć przez 90 sekund (razem z preinfuzją) wodą o temperaturze 90°C. Później koryguj parametry, zależnie od uzyskanych efektów.

A Etiopia Yirgacheffe może być kwaskowata, zależy to od stopnia palenia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi