Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 515708 razy)

Offline hockowa

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #975 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:20:51 »
Potrzebuję kawy,ktroa będzie mnie budzić bo mało śpię od paru lat, a jakoś funkcjonować trzeba
tak jak poprzednik pisze - na takie coś to nie kawa.., bardziej zmiana stylu życia, żywienia. Spośród okazjonalnych pobudzaczy spróbuj guarany, żeń-szenia, działają znacznie dłużej i delikatniej dla żołądka. Ale i tu - jeśli wyczerpany organizm nie ma kiedy ani jak się zregenerować -  to poganianie go do pracy ponad siły niewiele pomoże.
Ja matka karmiąca, która w nocy kilka razy wstaję.
Co do odżywiania, a odżywianie to cos co mnie interesuje, to staram się jeść, nie być głodna, ale jednak dzieci ważniejsze i po południa mi nie ogarniam i potrzeba zastrzyku energii ;) dlatego kawę lubię wypić i pije 2x dziennie maksymalnie 3.

Są tu na forum osoby zajmujące się odżywianiem, ćwiczeniami w tym też siłowymi? Tak z ciekawości pytam :)

Pije właśnie kawę i tanmi bardziej smakuje że spienionym mlekiem.

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #976 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:22:40 »
Zaczęłam od niego, bo mam otwartą paczkę. Będę dla niego miła i dobra. Może się zrewanżuje ;)

Przelewy czekają w kolejce ;)

Offline hockowa

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #977 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:24:01 »
Ja bym polecał przede wszystkim jeść dużo warzyw i mało zbożowych zamulaczy, często pić wodę w ciągu dnia. Jak spada energia to kawałek gorzkiej czekolady :)

Jeśli chcesz coś co jest mało drażniące a mocno pobudzajce to na 6-8 godzin zalej zmieloną kawę wodą o temperaturze pokojowej zamieszaj, zakryj i odstaw. Możesz to zrobić w Aeropressie, słoiku czy w czym wygodnie. Rano zamieszaj i odcedź. Wystarczy 16g na cały AP przy okazji masz problem odcedzania z głowy.  W ten sposób otrzymasz macerat, delikatny, ale mocno pobudzający. Zawsze zabieram taki napój w trasę, świetna rzecz.

Muszę to jutro wypróbować :)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #978 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:39:05 »
Zaczęłam od niego, bo mam otwartą paczkę. Będę dla niego miła i dobra. Może się zrewanżuje 

A jak nie to pejczem, konie trzeba czasem popędzić  :hihihi:

Offline grip Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: FP, V60, AP
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #979 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:58:54 »
Jeszcze tak w temacie espresso z AP:
youtube.com/watch?v=OMuDiq-Tvaw&t=148s
youtube.com/watch?v=GIfZ84qtBOc

Próbował ktoś?

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #980 dnia: 15 Grudzień 2017, 14:08:12 »
Zaczęłam od niego, bo mam otwartą paczkę. Będę dla niego miła i dobra. Może się zrewanżuje 

A jak nie to pejczem, konie trzeba czasem popędzić  :hihihi:


Ale co będzie jak wtedy poniosą??  :lol2: miotla :hihihi:

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #981 dnia: 15 Grudzień 2017, 14:16:13 »
Ale co będzie jak wtedy poniosą??    

I wtedy wyjdzie właśnie idealny napar :)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #982 dnia: 15 Grudzień 2017, 15:14:20 »
Jeszcze tak w temacie espresso z AP:
youtube.com/watch?v=OMuDiq-Tvaw&t=148s
youtube.com/watch?v=GIfZ84qtBOc
Próbował ktoś?
owszem, właśnie przed momentem podobne robiłem. AP i kubek wygrzany, ok.10g przemiału jak do espresso, metalowy filtr na dno i papierowy na wierzch, na to wrzątek, który przy wlewaniu stracił z 10C więc powinno być w sam raz podczas ekstrakcji. Udało się i wyszło..... bardzo smaczne  kawka, intensywniejsze niż zwykły napar z AP, więcej body. Próbowałem już wcześniej tego sposobu. Główny problem to zrobienie równego ciastka na dole cylindra AP, trzeba też ostrożnie przy nalewaniu wody żeby nie naruszyć ciastka. Przy ekstrakcji polecam preinfuzję i wolniejsze przeciskanie.


Gdyby dorobić do AP zakrętkę, w którą sypie się kawę, ubija, przykrywa jakimś sitkiem i dopiero skręca z cylindrem byłoby to prosta i całkiem wygodna metoda na espresso z AP. Może ktoś chce zainicjować taki projekt na Kickstarterze?
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2017, 16:36:57 wysłana przez grex »

Offline grip Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: FP, V60, AP
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #983 dnia: 15 Grudzień 2017, 17:44:39 »
Z jakiego konkretnie sitka korzystasz? Udało Ci się uzyskać cremę zbliżoną do klasycznego espresso?

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #984 dnia: 15 Grudzień 2017, 17:59:45 »
mój sprzęt masz wymieniony w opisie po lewej. Pianki nie było, z tego co oglądałem powstaje raczej przy szybkiej ekstrakcji a ja wolę wolniejszą, więcej smaku.

Niedawno pojawił się gadżet o nazwie: "AeroPress Espresso Tamper", który może sporo ułatwić jeśli chcemy zrobić espresso z AP https://thefriendlystore.com/collections/best-sellers/products/aeropress-espresso-tamper
Instrukcja użycia poniżej:
How to make REAL Espresso with an Aeropress! - Tutorial 2017


Czy ktoś to w Polsce sprzedaje?
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2017, 18:33:14 wysłana przez grex »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #985 dnia: 15 Grudzień 2017, 21:07:52 »
Na zagranicznym forum wyliczono, że człowiek jest w stanie samą swoją masą wycisnąć na powierzchni sita AP do 3,5 bara,
A na polskim forum wliczono -- czyli ja  8) -- że więcej niż 0,9 bara nidyrydy. A i to było już bardzo niebezpieczne.

Offline hockowa

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #986 dnia: 17 Grudzień 2017, 09:46:33 »
Zrobiłam kawę w fp, wyszła gorzką.
W sumie to chyba do wypicia średnio się nadaje

Od kiedy mam aeopres i kawy z palarni pije to tylko z mlekiem, jak dla mnie mają zbyt duża ta kwaskowatość, dla mnie nie do przejścia :(

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #987 dnia: 17 Grudzień 2017, 15:06:09 »
Nic z tej refleksji nie rozumiem ;).

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #988 dnia: 17 Grudzień 2017, 15:31:56 »
Zrobiłam kawę w fp, wyszła gorzką.
W sumie to chyba do wypicia średnio się nadaje

Od kiedy mam aeopres i kawy z palarni pije to tylko z mlekiem, jak dla mnie mają zbyt duża ta kwaskowatość, dla mnie nie do przejścia :(
To spróbuj czegoś z Brazylii o profilu czekolada/orzechy. To nie jest wina "kawy, że jest z palarni" z pewnością ;) Można zmienić temperaturę, przemiał i pokombinować, nie mamy żadnych danych jak robisz kawę. Z jednej strony kawa jest zbyt gorzka a z drugiej kwaskowata. Możesz mieć problem z wodą równie dobrze, ciężko to ocenić ;)

Pozdr
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2017, 15:34:04 wysłana przez mr_blend »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #989 dnia: 17 Grudzień 2017, 17:51:40 »
Zrobiłam kawę w fp, wyszła gorzką.
Może trzeba grubiej zmielić albo krócej zaparzać?

kawy z palarni pije to tylko z mlekiem, jak dla mnie mają zbyt duża ta kwaskowatość, dla mnie nie do przejścia
Może być kwestia nieprzywyczajenia, a może być też niedoparzenia. Nie wiedziąc nic o kawie i przepisie przygotowania trudno jakkolwiek się odnieść.

Bo to tak jakbym powiedział: "Wsadziłem ciasto do prodiża, spaliło się.
Piekłem to ciasto w piekarniku i zrobił się zakalec."
Brak jakiegokolwiek punktu zaczepiania.

Proponowałbym wypić taką kawę zaparzoną przez kogoś kto wie jak. Albo podać jakie ziarna, jak przygotowane. Wtedy można coś wywnioskować. 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi