Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 515989 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #960 dnia: 14 Grudzień 2017, 22:06:06 »
konstrukcja AP nie pozwala raczej na osiągnięcie ciśnienia wiele większego niż 1 BAR

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #961 dnia: 14 Grudzień 2017, 22:10:28 »
Załamka dnia... Wracasz z pracy do hotelu, i już marzysz jak zaparzysz sobie kawę w AP z nowym filtrem Able kupionym na Black Friday w Coffee Desk (swoją drogą polecam, krótko miałem ale fajna odmiana od papieru).
Sięgasz po filtr, a tam nic, chusteczka na której się suszył i filtr zabrane przez hotelową sprzątaczkę...  :sciana:
Dobrze, że chociaż browar został.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2017, 22:16:59 wysłana przez pj.walczak »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #962 dnia: 14 Grudzień 2017, 22:13:04 »
Ale by mi ciśnienie skoczyło.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #963 dnia: 14 Grudzień 2017, 22:26:13 »

chusteczka na której się suszył i filtr zabrane przez hotelową sprzątaczkę
Uuu :/ no to smutna sprawa. Ratować się można docięciem z filtra do przelewówki, ale domyślam się, że nie do tego tęskniłeś.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #964 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:04:49 »
konstrukcja AP nie pozwala raczej na osiągnięcie ciśnienia wiele większego niż 1 BAR
Wydaje mi się, że da radę więcej. Na zagranicznym forum wyliczono, że człowiek jest w stanie samą swoją masą wycisnąć na powierzchni sita AP do 3,5 bara, więc myślę, że te 2-3 byłyby osiągalne. Czyli jak w kawiarce. Można dopasować przemiał pod takie ciśnienie.
Ten forumowicz próbował z jeszce większymi ciśnieniami, https://www.home-barista.com/brewing/aeroxpress-lever-aeropress-t7312.html z użyciem prasy pisze on o ciśnieniu rzędu 8 bar.

AP z nasadką "espresso" byłby tanim i mobilnym ręcznym ekspresikiem.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2017, 11:10:44 wysłana przez grex »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #965 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:50:25 »
Jak przy takim ciśnieniu puści któryś z plastikowych elementów, to może być niezbyt fajnie. Ja tam ciśnienia na bary nie mam :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #966 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:54:14 »
Trzeba wziąć pod uwagę, że napar z aeropressu najczęściej wyciska się do filiżanki lub kubka. No i dużego nacisku naczynie może nie wytrzymać, zdarzały mi się już takie niespodzianki.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #967 dnia: 15 Grudzień 2017, 12:02:24 »
Mi się też zdarzyło i niewiele brakowało bym miał pociętą rękę. Wcale nie ciśnałem jakoś super mocno. Możliwe, że kubek miał jakieś mało widoczne pęknięcie wcześniej.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2017, 12:04:28 wysłana przez krystians »

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #968 dnia: 15 Grudzień 2017, 12:05:57 »
Idzie do mnie właśnie aeropress, oglądając filmiki instruktażowe o tym samym pomyślałem: jak im ten kubek nie pęknie pod naciskiem? Dlatego odświeżam mój stary metalowy kubek z podwójnymi ściankami na tą okazję...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #969 dnia: 15 Grudzień 2017, 12:08:26 »
LMWDP #469

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #971 dnia: 15 Grudzień 2017, 12:37:16 »
No to i ja stałam się dumną posiadaczką aeropressa.
A że mam urlop (wymuszony, bo trzeba wykorzystać do końca roku  :picardpalm: :doh:), to z nudów zaczęłam kombinować.
Na pierwszy ogień poszedł Polish Horse. No i się zaczęły schody :(
Bo jak w FP wychodzi mi cudownie, czasami nawet słodko, to w AP pierwszy raz wyszło gorzko, a przed chwilą taki kwas, że nawet z mlekiem nie dało się wypić  :sciana:
Ale po kolei:
pierwsze parzenie:
Doza 16 g, mielenie średnie, woda kranowa, ale po filtrze (naprawdę mamy dobrą), temperatura ok 90-92 stopnie (nie mam termometru, ale tak 3-4 minuty po wyłączeniu się czajnika), czasu nie mierzyłam dokładnie, ale zalałam do zakrycia kawy,  wymierzałam parę razy, zalałam do pełna, zostawiłam mniej więcej 2 minuty, przecisnęłam w 30 sekund. Wyszła mi lekko gorzka, ale spokojnie dało się wypić.
Sprzed chwili:
Doza 16g, mielenie drobniejsze niż wyżej, woda jw, ale tym razem mierzyłam czas, 30 sekund zalanie kawy + mieszanie, dolanie w 60 sekund do pełna, 30 sekund zostawiłam, kolejne 30-40 przeciskałam (i już wiem, że było za drobno, bo strasznie ciężko szło przeciskanie). W szklance kwaśne nie wiadomo co..

Pytanie - o co chodzi?? i co robię nie tak jak trzeba?
Zmienić grubość mielenia? Czas?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #972 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:02:37 »
Kwas czyli najprawdopodobniej niedoparzone. Gorzkie przeparzone. Ja bym oscylował w niższych temperaturach. I regulował tylko grubością przemiału.
Spróbuj zmielić minimalnie grubiej niż do kawiarki. Woda ok 85 st. Bez termometru wystarczy przelać gorącą wodę do jakiegoś czajniczka i z niego po niecałej minucie polewać AP. W preinfuzji wymieszać dobrze kawę. Czas łączny ok 80-90 sekund.

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #973 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:10:21 »
Dziękuję Ci bardzo. Będę próbowała aż w końcu mi wyjdzie to co trzeba ;)

Kawę w preinfuzji mieszałam dokładnie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #974 dnia: 15 Grudzień 2017, 13:13:48 »
Pamiętaj żeby brać pod uwagę stopień palenia, Polish Horse jest palony pod espresso więc będzie wymagał delikatniejszego traktowania niż jasno palone kawy do przelewania.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi