Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 522672 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Październik 2013, 10:08:19 »
Przepis na najlepszą kawę z Aeropressu, podczas Mistrzostw Nordyjskich.   

The 2013 Winning Recipe brewed with Gitchathaini (Nyeri, Kenya) from Nordic Approach

17 grams of quality controlled coffee (pick out the dud beans) ground 5.75 on the uber grinder, little courser than paper filter.
Rinsed normal filter, Aeropress in regular position.
50 grams of water at 83c for the bloom. Bloom for 40s. Nicely wet all grounds and lightly agitate holding the Aeropress by shaking it a bit around.
Very slowly add 215 grams of water at 79c over about 30 sec
Press very gently for about 30 seconds.
Leave about 50 gram slurry in the press and discard.
Put the rest of the brew in the gob.

His water temperature is particularly low, and while he himself is unable to give a (scientifically) sound reason for why this results in a better brew, it ultimately doesn’t matter; the proof is in the cup, after all.

If you have or can get a hold of an Aeropress, we encourage you to get pressing and try the recipe for yourself!

A tu jest jeszcze trochę opowieści o mistrzu z Belgii, który zwyciężył po raz drugi.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #121 dnia: 03 Październik 2013, 10:32:58 »
Jeśli "Uber Grinder" to to cudo to drogi ten przepis ;)  Ale dyskusję o tym młynku wrzućmy do działu młynkowego.

Mi i tak z tego opisu najbardziej podoba się
Cytuj (zaznaczone)
His water temperature is particularly low, and while he himself is unable to give a (scientifically) sound reason for why this results in a better brew, it ultimately doesn’t matter; the proof is in the cup, after all.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #122 dnia: 09 Październik 2013, 10:53:40 »
Czy ktoś ma pomysł dlaczego niektóre kawy oblepiają filtr kawy a inne wręcz przeciwnie - odchodzą elegancko zostawiając przyjemny dla oka wzór kratki?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #123 dnia: 09 Październik 2013, 12:24:23 »
może ilość olejków/tłuszczów w ziarenkach ma jakiś związek???
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #124 dnia: 09 Październik 2013, 12:29:51 »
Własnie nie wiem - ta sama doza, ta sama temp, stopień mielenia, czas parzenia, metoda itd. a różne zachowanie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #125 dnia: 09 Październik 2013, 12:47:35 »
Ale jak już kawa oblepia to oblepia ta konkretna kawa za każdym razem czy czasami?

Może wielkość wektora siły ma znaczenie? Może niektóre kawy trzeba łagodniej traktować :)
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #126 dnia: 09 Październik 2013, 12:52:25 »
Czy ktoś ma pomysł dlaczego niektóre kawy oblepiają filtr kawy

Według mnie wpływ na to zjawisko może mieć grubość mielenia, świeżość filtra, czas kontaktu kawy z filtrem po ekstrakcji, technika przeciskania, do dna czy do pierwszego syku powietrza. No i pewnie też sama kawa.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #127 dnia: 09 Październik 2013, 12:56:11 »
Wszystko z wyjątkiem kawy identyczne jak wczoraj. I wczoraj czysty filtr a dzisiaj cały w fusach. Przeciskane do pierwszego syku :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #128 dnia: 09 Październik 2013, 12:59:01 »
Po jakim czasie od przeciskania sprawdzasz filtr?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #129 dnia: 09 Październik 2013, 13:08:45 »
Niemal od razu

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Październik 2013, 13:55:02 »
Im później, tym filtr powinien być czystszy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #131 dnia: 09 Październik 2013, 14:18:10 »
Jeśli wszystkie parametry są takie same, a różni się tylko kawa, to przecież w kawie trzeba szukać.

Moim zdaniem zależy to właśnie od kawy. Pewnie zależy to od samego ziarna, od jego obróbki i palenia. Bardziej, mniej sucha itd.

Od tych wszystkich innych czynników też, ale przecież tu one pozostały niezmienione.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #132 dnia: 10 Grudzień 2013, 15:54:46 »
No to dziś użyłem po raz pierwszy AP. Jagodowa Kenia od Antonia, 18g ziarna, 200ml wody o temp 85C, metoda odwrócona. Zalane 100ml, pomieszane, po minucie dolane 100ml i po kolejnej przecisk.

To co znalazło się w szklance baaardzo mi się spodobało - muszę jednak chyba ciut drobniej zmielić kawę. Zanosi się na to, że AP zostanie moją ulubioną alternatywą - przynajmniej do czasu odkrycia czegoś nowego.

Jutro zafunduję sobie porównanie AP vs. phin - zobaczymy co z tego dobrego wyjdzie :)
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #133 dnia: 30 Grudzień 2013, 18:54:47 »
Od jakiegoś czasu częściej zmieniam filtry w aeropressie, co dwa parzenia. Pory w filtrze z czasem się zatykają i zaczyna on działać jak ślepe sitko. W  czasie przeciskania, napar zamiast przez filtr, wypływa przez boczne dziurki w plastikowym sitku.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #134 dnia: 27 Styczeń 2014, 11:29:18 »
Stosujecie preinfuzję? Wpływa jakoś na smak naparu?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi