Autor Wątek: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?  (Przeczytany 4526 razy)

Offline Matey

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, Hario V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 MK3
La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« dnia: 16 Luty 2018, 21:59:44 »
Witam,

Czy czas preinfuzji wlicza się do czasu parzenia espresso? Po 10 sekundach preinfuzji zwykle dźwignia idzie dość lekko i parzenie trwa 10-15 sekund. Czy powinno to być 25 sekund nie wliczając preinfuzji? Zmielić drobniej, tak aby przesuwać dźwignię pod solidnym oporem?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Luty 2018, 22:19:06 »
Kieruj się tym, co wychodzi w filiżance. 10-15s to trochę mało na espresso, nawet gdy dodasz 5-10s. Ale jeśli efekt jest smaczny, to jest ok :).

Offline Koszmar Mężczyzna

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Luty 2018, 22:35:20 »
Robiąc espresso już kilka lat nauczyłem się, że najsmaczniejsze wychodzi gdy na dźwigni czuję zdecydowany ale jednocześnie umiarkowany opór. Licząc preinfuzję 8-10 s przeciskam całość w okolicach 28-30s.
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline Matey

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, Hario V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 MK3
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Luty 2018, 10:03:33 »
Dzięki panowie - trochę kwaśne, więc postaram się drobniej zmielić :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Luty 2018, 15:09:32 »
Tak z ciekawości  się zapytam... Odkąd liczycie czas szota? Maszyny do espresso liczą tak ze 5-6 sekund zanim cokolwiek wyleci. Czyli zakładam, że od pierwszego kontaktu wody z kawą licząc preinfuzję ze 2-3 sekundy. Jak się do tego zastosować przy dźwigni? Można spotkać różne opinie - stąd pytam ;)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Luty 2018, 15:21:29 »
Sporo zależy jakie masz ciśnienie preinfuzji, jaka doza, jakie palenie.
Na LR, 18 g jasno palonej kawy, 3 bar preinfuzji - 7s preinfuzji (do pierwszej kropli z NPF) + 27s ekstrakcji po uniesieniu dźwigni.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Luty 2018, 15:36:57 »
Licz jak chcesz -- tak czy owak nabędziesz jakiejś orientacji. Moim zdaniem, zaparzanie zaczyna się w chwili wpłynięcia wody na powierzchnię kawy w sitku.

Offline Matey

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, Hario V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 MK3
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Luty 2018, 21:23:03 »
Udało mi się osiągnąć właściwy czas ekstrakcji, ale co ciekawe - kawa spływa tylko z jednej strony portafiltra. Czyste sitko, równo nasypane, mocno i równo ubite, wydawało mi się, że również równo zmielone. Czyli jednak odrobinę zbyt drobno ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Luty 2018, 21:25:04 »
Najczęstszą przyczyną nierównomiernego wypływu jest brak poziomu ekspresu i/lub mikrozabrudzenia wewnątrz wylewki. Wystarczy wykałaczką przeciągnąć i już.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Luty 2018, 15:29:30 »
Wsadź kolbę i sitko w cafizę czy inny taki środek, powinno pomóc.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Luty 2018, 15:34:03 »
kawa spływa tylko z jednej strony portafiltra.
OSTUDŹ EKSPRES. odkręć 2 śruby mocujące grupę do bojlera, ustaw równo grupę, dokręć śruby. Powinno być dobrze.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Koszmar Mężczyzna

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Luty 2018, 16:31:13 »
Ja również spotykam się z tym zjawiskiem, choć zazwyczaj tylko w pierwszej fazie wyciskania strużka kawy wylatuje z jednej strony.
I tylko wtedy gdy mam nowe ziarna i zrobię zbyt drobny przemiał. Wówczas muszę cisnąc z większą mocą i mam wrażenie, że ekspresik odchyla się lekko od pionu, a wylewki po dokręceniu kolby nie są przecież ustawione symetrycznie. Stawiam na sugestię donkiszota z brakiem poziomu.
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola - ile sekund dźwignia w dół?
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwiecień 2018, 20:59:48 »
Wydrukowałem na drukarce tamper który opiera się o rant sitka i tłok sferyczny równo dociska zmieloną kawę (ze spręzyną zwrotną) - od tego momentu skończyły się problemy z nieprawidłowym oporem dzwigni czy ściekanie, kawy z jednej wylewki.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi