Autor Wątek: Ekspres do espresso dla małej restauracji.  (Przeczytany 4697 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ekspres do espresso dla małej restauracji.
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Styczeń 2018, 00:06:27 »
lekko sugerować

To właściwe podejście, a z espreso przy barze to nic prostszego - zrób po włosku za pół ceny stolikowej.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ekspres do espresso dla małej restauracji.
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Styczeń 2018, 08:48:18 »
Wyraźnie zaciekawił mnie pomysł z dwoma różnymi młynkami i ekspresem dźwigniowy. Powiedzcie mi tylko jak z powtarzalnością takiego esspresso

Weź Conti CC100 PM 2 grupową ;) Z powtarzalnością nie ma problemu, z przygotowaniem większej liczby kaw pod rząd nie ma problemu, nawet na jednogrupowej maszynie.

A jak nie dźwignia to Conti CC100 Compact - tez dwie grupy, dodatkowo jest opcja Tall Cup (szklanka do 185mm), szerokość maszyny to tylko 524mm.
LMWDP #469

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres do espresso dla małej restauracji.
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Styczeń 2018, 10:59:50 »
Wyraźnie zaciekawił mnie pomysł z dwoma różnymi młynkami i ekspresem dźwigniowy. Powiedzcie mi tylko jak z powtarzalnością takiego esspresso, jako restauracja muszę dbać o stałą tendencje. A tkaże jak ekspresy sobie poradzą przy większej partii kaw do wydania na raz?

No i tym sposobem wracamy do sedna sprawy. Moja początkowa propozycja to był ekspres 1GR. Ale właśnie pojawia się problem przy większej ilości kaw do wydania na raz. W takim przypadku przydałby się ekspres 2GR. Może to być w dalszym ciągu ekspres dźwigniowy 2GR ale może też być np. połączenie dźwigni na jednej grupie oraz tradycyjnej grupy E61 z drugiej strony.
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2018, 11:02:00 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ekspres do espresso dla małej restauracji.
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Styczeń 2018, 11:54:12 »
O rany! Dźwignia do restauracji... Ale Janusz teraz dał jeszcze lepszą propozycję. Z taką hybrydą będzie dokładnie jak u Rubensa w Forli -- można zrobić kopię jego baru ;).

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres do espresso dla małej restauracji.
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Styczeń 2018, 12:00:46 »
Nie mów Antonio, dźwignie są fajne. Trening czyni mistrza. Przykład:  ;)



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krzysiek.B

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Gaggia Clasic 2010, Moka Bialetti
  • Młynek: Eureka Zenith Club, Porlex Mini, był Graef CM 80
Odp: Ekspres do espresso dla małej restauracji.
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Styczeń 2018, 14:59:38 »
Eeee, da radę 

Proponuję filmik na youtube,  IL Barista   :poklon:

Pozdrawiam. Kris

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi