;

Autor Wątek: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)  (Przeczytany 4159 razy)

Online hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: W trakcie
  • Młynek: Mazzer SJ
Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« dnia: 21 Grudzień 2017, 15:56:38 »
Witam wszystkich,
jakiś czas temu postanowiłem przejść na "wyższy" poziom kawowy i przejść od kawiarki do porządnego espresso.  Przeczytałem sporą część tego forum + porównania na YT. Wstępnie planowałem przeznaczyć na ten cel do 5-6kPLN. W sumie wybór jest spory i opcji i urządzeń. Oczywiście rozmawiałem z Januszem i byłem zdecydowany na Ascaso UNO PID. Do tego jakiś młynek 64mm i mamy zestaw ze sporymi możliwościami. Może nie idealny, ponieważ brakuje pompy rotacyjnej.

Jednak rzadko chodzę prostymi drogami. Ekspres to właściwie 4 elementy, grupa, boiler (termoblok), pompa, sterowanie.  A może zrobić od zera. Technicznie możliwości są, umiejętności są..... ale po co wyważać otwarte drzwi.

Przeglądając OLX wpadł mi w oko idealne źródło problemów. Astoria CKE. Fajna baza, schowana grupa, boiler z nierdzewki, pompa rotacyjna, pomiar objętościowy. No i elektronika, która w większości przypadków sprawia problemy :). Ceny modułów sterowania powalają.
Tak to stałem się posiadaczem tego problemu....
630392943_2_644x461_ekspres-kolbowy-astoria-cke-dodaj-zdjecia_rev008.jpg

Dodatkowo w pakiecie zakupiłem Mazzer SJ.
20171221_100158.jpg

Moja druga połowa, jak zobaczyła zdjęcia, to złapała się za głowę i powiedziała, "jaki brzydki". Nie ma co się oszukiwać, nie jest typowym wzorem lekkiego, prostego włoskiego stylu projektowania.

To tak tytułem wstępu. Mój plan na ten zestaw, to :
- rozebrać na śrubki,
- wyczyścić wszystko, rozkręci i sprawdzić zawory
- sprawdzić pompę
- złożyć do kupy i uruchomić
Od tego czasu wietrzę problemy. Jeżeli okaże się, że jednostka centralna jest nieodwracalnie uszkodzona, wywalam całe sterowanie i robię własne. Jednak dopiero po sprawdzenia modułu zasilającego. Czytałem kilka wpisów na forum o dziwnych problemach ekspresu, działa jak jest zimny lub jak się nagrzeje. Przy tego typu urządzeniach a w szczególności ich wieku, podstawową czynnością nie zależnie czy diała czy nie, jest wywalenie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych z zasilania. Pod wpływem wysokiej temperatury i czasu po prostu wyschły. Nie mają zakładanych parametrów. To może powodować tętnienie napięcia stałego. Co z kolei może powodować dziwną pracę Epromu w jednostce centralnej. Następnie sprawdzę przekaźniki i ewentualnie sprawdzę samą płytkę. 

Potem zajmę się stroną wizualną. Raczej nie widzę tej czarnej pokrywy w mojej kuchni. Może szkło 10mm cięte wodą, może coś w nierdzewce. Zobaczymy.
Mazzer-a również czeka kilka zmian. Lejek on-demon, timer z jakimś fajnym wyświetlaczem OLED, nowy kolor.....

Będę starał się wrzucać zdjęcia z postępu prac oraz moje rozterki. A na koniec podliczymy wszystko i zastanowimy się czy warto było...... 

Pozdrawiam
Arek



Offline Maciek

  • Administrator
  • Wiadomości: 1402
  • Pomógł: 25
  • Ekspres: Junior, AP
  • Młynek: KitchenAid, Skerton
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2017, 16:07:12 »
O, ale ładnie pozaciekane rurki ;)
Masz niekompletną elektronikę, może dla tego nie działa? Jak wrócę do domu to wrzucę zdjęcie, bo nie wiem jak toto nazwać.

Online hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: W trakcie
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudzień 2017, 16:16:07 »
To nie są moje zdjęcia, tylko od sprzedawcy. Jasno napisał że do remontu, ale nie pisał że nie komplety, że brakuje jakiś podzespołów. Było by super jak byś udostępnił jak wyglądać powinien w środku. Na moim zdjęciu jest moduł główny. Na innych zdjęciach jakie widziałem wygląda to podobnie. 

Offline Maciek

  • Administrator
  • Wiadomości: 1402
  • Pomógł: 25
  • Ekspres: Junior, AP
  • Młynek: KitchenAid, Skerton
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudzień 2017, 17:35:07 »
Tylna ścianka puszki z modułem powinna być zamknięta blachą, a do blachy przykręcony (chyba) przekaźnik. opisany AS.215 tutaj

e:
Zaznaczyłem na zdjęciu pożyczonym od Miklasa.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2017, 17:38:26 wysłana przez Maciek »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1529
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudzień 2017, 18:03:14 »
U mnie puszka z elektroniką wygląda tak:


20171221_174952 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE

Musisz też zwrócić szczególną uwagę na te miejsca na zdjęciach. Inna sprawa, że ten zaworek, który u Ciebie jest taki zasmarkany u mnie jest zupełnie czysty.pewnie była używana twarda woda i będziesz miał sporo odkamieniania.



20171221_175018 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE


20171221_175013 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE


Marek.
https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Online hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: W trakcie
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudzień 2017, 18:28:11 »
Dzięki serdeczne chłopaki.

Właśnie wyjaśniam sprawę ze sprzedawcą.

Po grubości przewodów, wnioskuję że ten przekaźnik załącza grzałkę i jest sterowany z presostatu.

P.S.
Nikt nie mówił że będzie łatwo, zdjęcia jasno pokazują że kamień jest wszędzie. Dlatego moja decyzja od początku jest aby całkowicie wybebeszyć i wyczyścić.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1091
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 1 X 1 GR,
  • Młynek: Macap MXD, Fiorenzato EVO 64, La San Marco SM 92, Graef CM 800
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudzień 2017, 20:07:16 »
Nikt nie mówił że będzie łatwo, zdjęcia jasno pokazują że kamień jest wszędzie. Dlatego moja decyzja od początku jest aby całkowicie wybebeszyć i wyczyścić.

Ja robię odwrotnie. Staram się za wszelką cenę od samego początku go odpalić.
Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)

Online hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: W trakcie
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudzień 2017, 20:18:18 »
Każdy postępuje wg własnych zasad. Moja praktyka oraz nos, mówi mi inaczej. Wszystkie te podzespoły da się sprawdzić osobno na stole. Eliminuje to ponowny demontaż i zastanawianie się co może być nie tak.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1091
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 1 X 1 GR,
  • Młynek: Macap MXD, Fiorenzato EVO 64, La San Marco SM 92, Graef CM 800
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudzień 2017, 20:45:27 »
No to mamy 2 różne nosy.  :mhh: Ja przed robotą wiem więcej o kosztach.


Jednak rzadko chodzę prostymi drogami. Ekspres to właściwie 4 elementy, grupa, boiler (termoblok), pompa, sterowanie.  A może zrobić od zera. Technicznie możliwości są, umiejętności są..... ale po co wyważać otwarte drzwi.


Zrób, a pierwszy przyjdę z gratulacjami.  :szampan:

Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)

Offline Maciek

  • Administrator
  • Wiadomości: 1402
  • Pomógł: 25
  • Ekspres: Junior, AP
  • Młynek: KitchenAid, Skerton
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudzień 2017, 23:28:47 »
btw, na czym chcesz oprzeć sterowanie? Sam kiedyś myślałem o rpi, raczej jako o rozszerzeniu a nie zastąpieniu istniejącego sterownika, tylko czasu brak...

Online hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: W trakcie
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudzień 2017, 23:46:58 »
Jest sporo projektów. Już gotowych lub evolution. Choćby ten:
Ups, nie ma uprawnień do dodawania linków. Wygogluj :Project Coffee: Es(pi)resso Machine

Oczywiście nie da się go zastosować bezpośrednio. Inne założenia i wymagania. Ale baza jest b.dobra.  Analogowy pomiar ciśnienia w boilerze, sterowanie grzałką. Pomiar przepływu i ustalanie doz. W przypadku pomp wibracyjnych, modulowanie pracą. Pre-infusion. Problemem może być zastosowany w Astorii przepływomierz.

Jeżeli elektronika będzie działać, zrobię Pre-infusion z osmozy. Załączenie pompy głównej po regulowanym czasie, a pre prosto ze zbiornika osmozy (mam około 2bar w zbiorniku). Potem pompa.

Pi jako główny system, lecz dla bezpieczeństwa musi być manulany presostat + zawór bezpieczeństwa. Takie są przemyślenia i założenia:)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2419
  • Pomógł: 23
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Bodum Bistro, Faema trup
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Grudzień 2017, 18:22:25 »
Odpal to najpierw. Nie zabieraj się za rozbieranie przed sprawdzeniem, będziesz wiedział przynajmniej czy działa elektronika - jeśli tak, to masz z głowy, jeśli nie - od razu bierz się za własne sterowanie. Szkoda czasu na kombinacje, ja tak zrobiłem i żałuję... Skończyłem teraz z drugim ekspresem w częściach. A tak swoją drogą, u mnie nie ma pokrywy na elektronice ani przekaźnika - wygląda tak jak u hi_aro.

Online hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: W trakcie
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudzień 2017, 02:00:26 »
Trochę mnie przestraszyliście wizją uszkodzonego sterownika, więc dogłębniej przyjrzałem się problemowi sterowania z poziomu mikrokomputera.
Mamy trzy opcje:
 - sterownik działa, lub da się go zreanimować kilkoma zabiegami, typy wymiana kondensatorów w zasilaczu, prze lutowanie wszystkich punktów, sprawdzenie ciągłości. Grzebanie w Epromie odrzucam, jako stratę czasu.
- montujemy sterownik PLC z panelem operatorskim, za 1200PLN już coś można przyzwoitego znaleść, jednak aby był zadawalająco to 2kPLN. Trochę jak mocowanie świni siodło.
- opcja ostatnia i pod wieloma względami do przyjęcia to Arduino + panel TFT (HMI). Do tego kilka przekaźników SSR, jakiś czujnik ciśnienia, pomiar temperatury, może PID dla ciśnienia w bojlerze, może jakiś PID do robienia automatycznego flasha przez zawór trójdrożny. I koszty nie przekroczą 800-900PLN. Czyli mniej niż nowy sterownik u producenta.

Wspominałem wcześniej o sporej ilości gotowych projektów. Jednak można powiedzieć natchnął mnie jeden. Chłopak z Australii zrobił sterowanie do Rancilio Silvia. 
All_Screens.jpg
Modded_Silvia.jpg
Schem.png
Cont_Unit.jpg

Schemat blokowy prosty, przejrzysty. Najważniejsze jednak bardzo przemyślany dobór komponentów. Arduino Nano (najprostsza jednostka) i do tego bardzo panel panel dotykowy 4D Studio uLCD 43DT. Jest to można powiedzieć typowy panel HMI (Człowiek-Maszyna Interfejs). Jak widać po zrzutach ekranów z panela, większość funkcji logicznych odbywa się właśnie w nim. Panel ma własny procesor, pamięć RAM, pamięć masową. Można powiedzieć palmtop. Arduino jest tylko po to aby wyprowadzić sterowanie. Oprogramowanie do projektowania ww panelu wygląda podobnie do przemysłowych rozwiązań.
Ale aby nie było że jestem miszczem..... Od dawna nie piszę oprogramowania. Więc podchodzę do tematu pragmatycznie. Ten właśnie panel, bo znam założenia podobnych rozwiązań, ale i tak trzeba nad tym tematem przysiąść. Nie mam zamiaru również pisać z "palca" ze 500 lub więcej linii kodu do Arduino. Pojawiło się kilka fajnych rozwiązań do programowania blokowego (kafelkowego:))). Mój wybór to Visuino. BTW polecam wszystkim, którzy chcą pobawić się programowaniem. No i samo Arduino, też ma wszystko co potrzeba, PWN, wyjścia cyfrowe i analogowe.......

Na koniec wisienka na rozdmuchanym ego domowego baristy. Profilowanie ciśnieniowe, czyli zmiana ciśnienia w grupie nie tylko, jako kilka sekund pre-infuzji (2bar) a po tym czasie 9bar. Jednak dowolne profilowanie ciśnieniem zaparzania. Widziałem trzy rozwiązania:
- zawory proporcjonalne dla każdej grupy, w ekspresach komercyjnych + pompa rotacyjna
- w Rocket jest zrobiony bypass, który obniża ciśnienie na grupie do 2bar, + pompa rotacyjna.
- zawór iglicowy w grupie i sterowanie ręczne
- lub pompa zębata gdzie steruje się obrotami pompy, Slayer, Vesuvius
15_slayer_pump__amp__power_supply.jpg
Opinie jakie wyczytałem są różna, jak zawsze ma ta metoda zwolenników i niedowiarków. Jedni piszą wow a inni że nie.... Jest możliwość kupienia takiej pompy jako "sample" wprost od producenta. Czekam na informację za ile....

Czy macie jakieś doświadczenie, może na ekspresach dźwigniowych (lecz wątpię, brak powtarzalności tej metody), gdzieś na targach, może ktoś ma takiego Vesuvius-a.
Aha, wiem jaki wydaje z siebie dźwięk ww. pompa. Cały ten projekt traktuję jako edukacyjny, dla mnie i wszystkich zainteresowanych :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 410
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudzień 2017, 09:35:30 »
Nie mam pojęcia o czym piszesz, ale kibicuje Ci z całych sił :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2419
  • Pomógł: 23
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Bodum Bistro, Faema trup
Odp: Astoria CKE + Mazzer SJ - czy to ma w ogóle sens?:)
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Grudzień 2017, 09:46:53 »
Ja właśnie myślałem o czymś takim do swojej, ale udało mi się dorwać drugi sterownik ;) bo mój jednak działa. Jak chcesz to mogę podesłać Ci fotkę jak to wygląda w środku, może Ci to jakoś pomoże.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi