;

Autor Wątek: Poradnik - Kilka słów o młynkach  (Przeczytany 992 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 5802
  • Pomógł: 163
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Poradnik - Kilka słów o młynkach
« dnia: 18 Grudzień 2017, 09:42:16 »
Jak zapewne da się zauważyć na stronie głównej pojawił się kolejny artykuł, który porządkuje nieco wiedzę kawową. Tym razem w temacie młynków. Jego autorem jest @siewcu  :szampan:

Zalecam zaznajomienie się z tym artykułem wszystkim "nowym". Jak zawsze "starych" i "nowych" zapraszam do aktywnej i merytorycznej dyskusji tutaj. Razem możemy rozbudować ten poradnik.

A w kolejce do publikacji czeka następny artykuł  ;)
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2575
  • Pomógł: 25
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Bodum Bistro, Faema trup
Odp: Poradnik - Kilka słów o młynkach
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudzień 2017, 09:58:18 »
Mam prośbę - mógłbyś podlinkować go pod ten pierwszy? Umknął gdzieś i go nie widać za bardzo...

Offline quorthon Mężczyzna

  • Wiadomości: 87
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Steel UNO Prof Electronic, Chemex, Clever Dripper, V60-02, Aeropress, Gabi
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47, Tchibo (KM3873)
Odp: Poradnik - Kilka słów o młynkach
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudzień 2017, 21:50:33 »
@siewcu, dobra robota :)

Kilka drobnych uwag:
- warto by wspomnieć o droższych stożkach elektrycznych (np. K10, Robur, Kony), bo stożki to nie tylko ręczniaki i tanie elektryki (a takie wrażenie można odnieść po lekturze)
- z tym kupowaniem dwóch młynków (espresso, alternatywy) nie byłbym taki kategoryczny, gdyż taki Kinu M47 czy Comandante dają radę w obu scenariuszach; jeśli ktoś lubi kręcić, to jest to cenowo i jakościowo dużo korzystniejsza opcja niż dwa osobne elektryki
- w jednej części artykułu nadużywane jest słowo 'upierdliwe' - wypadałoby to jakoś inaczej może opisać ;)
- do poprawy literówka: Polrexa -> Porlexa ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1808
  • Pomógł: 29
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Poradnik - Kilka słów o młynkach
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudzień 2017, 22:58:57 »
Gratuluję! Na pewno kosztowało trochę czasu i energii. Wielu osobom to się przyda. Z ogólnych uwag postarałbym się skracać zdania. Jest trochę błędów do korekty, nie mam niestety teraz czasu wypisywać listy. Polecam poruszać jedną kwestię w zdaniu. Generalnie jest ok, tylko do przepisania na czysto ;)

Młynki nożowe moim zdaniem bardzo fajne do mielenia na mąkę np. do tygielka.

Porlex nie daje lepszego przemiału niż tanie chińskie ceramiczne stożki.

Gastronomiczny młynek niekoniecznie bym polecał do przelewów. Szczerze mówiąc jeśli nie byłby to jakiś Santos, Gwatemala czy podobny potwór, to w większości przypadków nie da lepszych rezultatów niż Severin, Nivona czy Wilfa.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2017, 23:11:42 wysłana przez krystians »

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 317
  • Pomógł: 12
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Poradnik - Kilka słów o młynkach
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudzień 2017, 08:52:45 »
Kawał dobrej roboty  :ok:
http://www.konesso.pl - kawy, herbaty, ekspresy

wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 5802
  • Pomógł: 163
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Poradnik - Kilka słów o młynkach
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudzień 2017, 09:02:32 »
@quorthon, @krystians, @Wszyscy  - to może tak jak poprzednim razem. Jeśli jest coś do poprawy to przysyłajcie na PW korekty w formacie

"tekst obecny"

"tekst nowy"

A ja zajmę się edycją.
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2575
  • Pomógł: 25
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Bodum Bistro, Faema trup
Odp: Poradnik - Kilka słów o młynkach
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Luty 2018, 17:34:04 »
Jeśli ma ktoś jakąś uwagę - dopisałem do fragmentu o espresso coś nt kupowania zmielonej kawy, jakieś sugestie czy coś tam inaczej napisać?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi