;

Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 8972 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1665
  • Pomógł: 28
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #165 dnia: 11 Styczeń 2018, 18:40:05 »
dlatego szukam podpowiedzi,
No myślałemn że jakichś zaawansowanych technik sterowania zacząłeś używać skoro te techniki opisane przeze mnie i parę innych osób nie pomogły.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2417
  • Pomógł: 23
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Bodum Bistro, Faema trup
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #166 dnia: 11 Styczeń 2018, 22:24:13 »
Może dwie lewe ręce do tego urządzonka mam... :/ Jutro po pracy spróbuję coś wyrzeźbić, może znajdę jakąś kawę, po której nie będę płakać :)

Offline MisterTwister

  • Wiadomości: 62
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: ASCASO UNO PROF Black, Bialetti Moka Express 2&3tz , 2xGabi Master, Hario-V60
  • Młynek: Comadnante C40 Mk III IronHeart, Baratza Sette 30 AP, Porlex Mini mod
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #167 dnia: 11 Styczeń 2018, 22:40:04 »
Nie znam bardziej banalnego urządzenia do przyrządzania za każdym razem powtarzalnej i smacznej kawy. Używając Gabryśki nie sposób coś zepsuć - zawsze wychodzi smaczna :taktak: Ja zawsze robię "na oko" - porównywalna ilość kawy i wody. Proces całkowicie zautomatyzowany. Trzeba tylko pamiętać, by delikatnie wyciągać filtr z opakowania - tzn tak by nie uległ deformacji. Ja przelewam wodą cały zmontowany z filtrem zestaw - wtedy mamy gwarancję, ze filtr nie ulegnie deformacji.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2018, 22:45:47 wysłana przez MisterTwister »

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4935
  • Pomógł: 34
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #168 dnia: 11 Styczeń 2018, 22:50:31 »
Wystarczy, że dno tego filtra będzie płaskie. Boczne deformacje nie mają wielkiego znaczenia.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1527
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #169 dnia: 11 Styczeń 2018, 23:00:07 »
Tak się spytam przekornie, czy przelanie filtra jest aż tak ważne? Osobiście nie czuję różnicy. Sprawdziłem, ale nie ma to dla mnie znaczenia. Łatwiej przelewa mi się bez moczenia filtra. Sypię kawę w suchy, robię preinfuzję, wtedy filtr wypełniony kawą nie deformuje się i jadę dalej z prysznicem. Kawa wychodzi pyszna.

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 770
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, Compak K10 WBC
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #170 dnia: 11 Styczeń 2018, 23:19:42 »
Najlepiej sprawdzić. Przelej filtr i posmakuj wody. Czujesz różnicę w smaku względem "czystej wody" czy nie? Czujesz, trzeba przelewać bo coś wypłukało. Nie czujesz, nie przelewasz.
---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, Pellini, Road Hill Roastery, Keen, Roastians

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3634
  • Pomógł: 52
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #171 dnia: 11 Styczeń 2018, 23:28:27 »
Przelewam filtry, bo zwykle mają jakiś zapach, dla kawy niekonieczny. Poza tym suchy filtr "spije" czyli wchłonie jakąś część kawy podczas ekstrakcji. Raczej z początkowej fazy, tej bardziej atrakcyjnej smakowo.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1527
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #172 dnia: 11 Styczeń 2018, 23:37:59 »
Najlepiej sprawdzić. Przelej filtr i posmakuj wody. Czujesz różnicę w smaku względem "czystej wody" czy nie? Czujesz, trzeba przelewać bo coś wypłukało. Nie czujesz, nie przelewasz.
Tak nie sprawdzałem, sprawdzałem smak kawy i nie czułem różnicy. Sprawdzę samą wodę.

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1665
  • Pomógł: 28
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #173 dnia: 12 Styczeń 2018, 00:24:55 »
może znajdę jakąś kawę, po której nie będę płakać
Może to cebula nie kawa skoro płaczesz :D

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5586
  • Pomógł: 83
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #174 dnia: 12 Styczeń 2018, 04:26:29 »
Jakieś podpowiedzi co do ustawienia Aergrinda? Coś trafić nie mogę...
Zacząłbym od 2,5.

Moim wyznacznikiem jest na tyle drobno na ile się da aby jeszcze woda nie uciekała bokiem -- delikatnie widoczne miejsca uderzenia kropel wody w przemiał.

Co do wkładania filtra, ważne aby go nie ruszać po zwilżeniu -- zawsze będzie gorzej -- i aby wodę lać na dno, nie na brzegi.

Co do przelewania filtra, można sobie darować, szczególnie w przypadku białych. Wtedy też łatwiej z włożenie, kawa ładnie dociąża. Ja jednak przelewem, bardziej nawyk niż przekonanie, tak lepiej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi