;

Autor Wątek: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.  (Przeczytany 332707 razy)

Offline fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 1865
  • Pomógł: 15
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto, tygielek
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2310 dnia: 11 Luty 2018, 22:13:56 »
 :bry:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DarAss

  • Wiadomości: 1
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ciśnieniowy Zelmer Maestro, Drip Hario V60, Aeropress, czajnik gooseneck
  • Młynek: Graef CM702, MPM MKK05 do dripa i areopresu, żarnowy ręczny na wycieczki i do pracy
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2311 dnia: 13 Luty 2018, 12:15:07 »
witam wszystkich :)
Krótkie przedstawienie się i opis dotychczasowych kawowych doświadczeń.
Darek, Bydgoszcz, kawowy amator.

Od roku uczę się kawy. Na razie skupiam się ciągle na podstawach - dobre espresso, latte art. Alternatywy aeropress i drip.

Sprzęt raczej budżetowy.

Ekspres Zelmer 13z012 Maestro z podwójnym sitkiem, ale przewierconym drugim dnem żeby nie robiło sztucznego ciśnienia. Mleko spieniam na dyszy bez gumowej nakładki.
Regulacja przemiałem.
Młynek Graef CM 702 - pod espresso ustawiony na 1 - wydaje się ok.
Areopress i Drip.

Kawy - Kenya Audun pod alternatywy, espresso blend Post Coffice (Brazylia, Salvador i Gwatemala) pod espresso. Niedługo nowe testy innych kaw.

Efekty jake uzyskuję to przy dobrym tampowaniu (nie za mocno - nie mam wagi domowej aby zmierzyć) to ok 30 - 35ml naparu przy 30 sek eksrakcji.

Jeszcze duża losowość ale coraz częściej udaje mi się uzyskiwać podobne rezultaty, Muszę wyrobić sposób rozkładu kawy w portafiltrze oraz siłę nacisku tampera zawsze taką samą. Espresso raz z lepszą raz z gorszą cremą. Zamysł jest taki abo pracować nad przeróbkami ekspresu i poprawami rezultatów naparu :)

Także to tyle o mnie - i dzień dobry :)

W najbliższym czasie po zapoznaniu się z tym co jest na forum, jak nie znajdę odpowiedzi na moje pytania, będę Was pytać o porady :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 5802
  • Pomógł: 163
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2312 dnia: 14 Luty 2018, 15:16:03 »
 :bry:
LMWDP #469

Offline focus Mężczyzna

    • brak
  • Wiadomości: 18
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Hario V60, AeroPress
  • Młynek: Wilfa
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2313 dnia: 14 Luty 2018, 15:41:10 »
Witaj DarAss :)

Offline spopa

  • Wiadomości: 1
  • Pomógł: 0
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2314 dnia: 14 Luty 2018, 21:39:46 »
Witam!

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1486
  • Pomógł: 18
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2315 dnia: 14 Luty 2018, 21:51:48 »
Witaj ! :)
Jak to powiedział pewien znajomy Włoch: dobra kawa - bez cukru, zła kawa - z cukrem, a powyżej 100 kg - bez cukru.

Offline MariaD1884

  • Wiadomości: 1
  • Pomógł: 0
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2316 dnia: 15 Luty 2018, 13:54:27 »
Cześć wszystkim :)

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1486
  • Pomógł: 18
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2317 dnia: 15 Luty 2018, 14:00:43 »
Cześć MariaD1884 !
Jak to powiedział pewien znajomy Włoch: dobra kawa - bez cukru, zła kawa - z cukrem, a powyżej 100 kg - bez cukru.

Offline Dooh Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: DeLonghi ECAM22.110
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2318 dnia: 15 Luty 2018, 18:13:34 »
Witaj Mario :)

Offline nieuprzejmy_gbur

  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: 0
:)
« Odpowiedź #2319 dnia: 16 Luty 2018, 09:28:58 »
Dzień dobry :)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1690
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: :)
« Odpowiedź #2320 dnia: 16 Luty 2018, 11:14:26 »
ładnie nam się Pan tu przedstawił przed milionami słuchaczy  :picardpalm:

Zapraszam do wątku powitalnego:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3.0

Marek.
https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4552
  • Pomógł: 53
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2321 dnia: 16 Luty 2018, 11:16:17 »
Cześć!

Offline justka

  • Wiadomości: 1
  • Pomógł: 0
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2322 dnia: 16 Luty 2018, 14:30:37 »
witam wszystkich cieplutko  :kwiat:

Offline sir.Tomasz

    • o
  • Wiadomości: 3
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: o
  • Młynek: o
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2323 dnia: 16 Luty 2018, 14:32:40 »
Witam!
Na forum jestem obecny od dłuższego czasu  w roli czytacza. Najwyższy czas przywitać się.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka


Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1486
  • Pomógł: 18
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Dzień dobry-Witamy się wyłącznie w tym wątku, nie tworzymy nowych.
« Odpowiedź #2324 dnia: 16 Luty 2018, 14:34:23 »
Witajcie, czytajcie dalej i wypowiadajcie się ! :)
Jak to powiedział pewien znajomy Włoch: dobra kawa - bez cukru, zła kawa - z cukrem, a powyżej 100 kg - bez cukru.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi