;

Autor Wątek: Blender  (Przeczytany 6511 razy)

Offline sobota

  • Wiadomości: 142
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: ascaso basic / brasilia portofino
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / Eureka Zenith e
Odp: Blender
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwiecień 2017, 14:04:19 »
Też właśnie allego przeglądam wcale ludzie dużo ich nie kupują bo co to są 2-3 szt.  Znalazłem jeszcze takie coś http://allegro.pl/blender-gastronomiczny-barowy-2l-islaverde-is-440-i6639192227.html (jest też w tej samej cenie bez programów).  W sumie wygląda to jak kopia vitamixa tego tańszego z twojego filmu. Przejrzałem sobie gastronomiczne strony i w sumie to pełno producentów sprzedaje je pod swoją marką. Pytanie tylko co mają w środku.

Ten hanssem odpada dla mnie po tym jak przeczytałem że można zepsuć go łatwo jak się uruchomi próżniowo mielenie suchych produktów. No i jest wysoki nie da się oddzielnie schować kielich i silnika do szafy.

Pastę i hummus robie bez problemu z zwykłym blenderze/siekaczu ostrzowym czy nie wiem jak to się nazywa.
Może nie taki zwykły bo kennwooda, inny tani marketowy się spalił. Masła orzechowego nie próbowałem z niego.
http://www.kenwoodworld.com/en-int/products/food-processors/mini-food-choppers/ch250-quad-blade-chopper
lub w takiej przystawce z zestawy do miksera planetarnego, mamy oba.

Szukam głównie do shaków bo mój bledner - jakiś stary philipsa nie ma szans zmielić szpinaku, jarmużu tak by nie wyczuwało się włókien.

Co napędu philipsa to fakt jest słaby plastikowy i połamałem go na zamrożonych truskawkach. Kupiłem całość z nożami za 80 zł.

Offline grex

  • Wiadomości: 844
  • Pomógł: 18
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Blender
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Kwiecień 2017, 14:31:31 »
przeczytałem wszystkie komentarze na blogu z podanego linka, ufffff. Polecam lekturę bo tam jest sporo informacji uzupełniajacych.
Wnioski:
Vitamix jest dobry, choć są inne, równie dobre a nawet lepsze. Jego renoma wynika głównie z tego, że jest najdłużej na rynku a przy tym to jeden z lepszych.
Do trudnych prac - robienia z ziaren, orzechów mąki polecane są: BioChef, HappyCall i Vitamix, gdzieś tam przewinęła się informacja że Omniblend ma problemy z masłem orzechowym. Na YT oglądałem film jak je w tym robią, wymagało to przerw na ostudzenie masy i długo trwało. Do masła orzechowego najlepiej wypadł Happycall.
Ktoś z czytelników bloga kupił tanie Caso i opisywał, że codziennie odkręca mu się śruba trzymająca ostrza i stale trzeba ją dokręcać (a sprzęt ma dopiero miesiąc). Obawiam się że w przypadku najtańszych modeli właśnie tego typu problemy mogą się pojawiać, szkoda byłoby wydać 900zł i być potem niezadowolonym...

I jeszcze ciekawa wypowiedź autorki testu, dotycząca budżetowych lub niesprawdzonych blenderów:
"mając w domu w tej chwili 19 modeli blenderów wysokoobrotowych w różnych cenach detalicznych, muszę napisać z doświadczenia JEST KOLOSALNA RÓŻNICA pomiędzy blenderem tanim a drogim w jakości wykonania i jakości rozdrabniania – upłynniania. To nie jest tak, że wszystko jedno. Jeden tylko drobno poszatkuje, inny upłynni. Zupełnie inna bajka. Co ciekawe czasami również dotyczy ona modeli w podobnych cenach."

« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2017, 15:27:05 wysłana przez grex »

Offline sobota

  • Wiadomości: 142
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: ascaso basic / brasilia portofino
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / Eureka Zenith e
Odp: Blender
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Kwiecień 2017, 20:22:56 »
Też mam obawy co do tych tańszych, ale bardziej o prawdziwość parametrów takich jak moc i obroty. Nie chce wydać po prostu aż tak dużo.  Napisałem do producenta Islaverda czy za kaucja wypożyczy mi egzemplarz testowy, zobaczymy co odpiszą.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4552
  • Pomógł: 53
Odp: Blender
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Kwiecień 2017, 11:31:13 »
Mam Biochefa. Od 2 lat codziennie robimy koktajle/smoothies, masło orzechowe, mleka roślinne itp. Na razie 0 problemów a efekt co najmniej zadowalający. Nie żałuję zakupu.

Offline sobota

  • Wiadomości: 142
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: ascaso basic / brasilia portofino
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / Eureka Zenith e
Odp: Blender
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Kwiecień 2017, 13:43:24 »
A zupy robisz w Biochef? Chodzi takie kremy bez gotowania wcześniej - obiad dla leniwych do pracy. Działa to?

Grex, poczytałem o tym Hapycallu i zostałem przekonany  [emoji38], mam nadzieje że moja połówka mnie nie udusi i uda się ja przekupić kremami na obiad :taniec: Musze tylko dopytać sklep o warunki gwarancji, czy kupić prywatnie czy na firmę.

Napisałem do nich o to czy mają do wypożyczenia model testowy i o warunki gwarancji.

 Może jakiś zakup grupowy? ktoś jeszcze chętny?
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2017, 14:01:41 wysłana przez sobota »

Offline grex

  • Wiadomości: 844
  • Pomógł: 18
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Blender
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Kwiecień 2017, 14:31:17 »
szukając tych blenderów zauważyłem jeszcze jedną ważną rzecz - niektórzy producenci podają (w Watach) maksymalną moc silnika, inni minimalną, a inni średnią. Przykładowo Omniblend ma podane moc 950w i 3KM, to jest technicznie niemożliwe. Jak się poszuka w specyfikacji okazuje się, że na max obrotach on ma moc 2238w, a nie 950w jak podają w katalogach. To samo HappyCall - on na najwyższych obrotach ma 2600w. Stąd aż 3,5KM mocy. Myślę że to podawanie minimalnej mocy przez niektórych producentów może mieć związek z jakimiś normami lub podatkami "eko". Porównując poszczególne modele trzeba to robić w oparciu o moc w KM lub dokładnie sprawdzić pobór prądu min-max.

Zakup grupowy - niezły pomysł, ja też myślę o tym HappyCall, łączy w sobie dużo zalet.
Jako jeden z niewielu ma 46cm i zmieści się pod szafkami, tańszy od amerykańskich marek, w pełni metalowe osadzenie ostrzy, ładny, fajne sterowanie i super opinie. "Made in Korea" też wróży dobrze. Skoro był w stanie w 4 min zmielić orzechy na płyn to powinien dać radę ze wszystkim: https://youtu.be/mPec1G00n4Q?t=5m30s A tutaj prezentacja możliwości tego modelu w oryginalnej wersji językowej :)
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2017, 15:07:28 wysłana przez grex »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4552
  • Pomógł: 53
Odp: Blender
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Kwiecień 2017, 16:16:29 »
Raz robiłem zupę i wyszło tak jak pisali czyli OK. Jednak za zupami nie przepadam, a poza tym to hałaśliwe urządzenie, więc staram się skracać czas jego używania :-)

Offline grex

  • Wiadomości: 844
  • Pomógł: 18
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Blender
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Kwiecień 2017, 11:58:19 »
dostałem odp. od dystrybutora, przy zakupie grupowym warunki są takie:
- min. 2 szt. koszt 1940 + gratis patelnia z tytanową powłoką tej samej marki: https://www.mocsokow.pl/patelnie/307-patelnia-happycall-plasma.html?search_query=patelnia+happycall&results=14
- min. 3 szt. 1900zł
I do tego wysyłka gratis.

Na razie rozumiem że lista jest taka:
- grex
- sobota

Offline sobota

  • Wiadomości: 142
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: ascaso basic / brasilia portofino
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / Eureka Zenith e
Odp: Blender
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Kwiecień 2017, 15:52:36 »
Co do zakupu grupowego założyłem temat w odpowiednim dziale;
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4127.new#new

Niestety na mojego maila nie odpisali  >:( Ale po dodzwonieniu się uzyskałem informacje że w przypadku zakupu na firmę gwarancji brak.

Nie wiem po co mi kolejna patelnia w szczególności taka mała, ale zniżka na cenie zawsze mile widziana.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2017, 15:56:00 wysłana przez sobota »

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 361
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Blender
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Kwiecień 2017, 15:27:22 »
Dzisiaj kupiłem Biochefa mam nadzieję że nie będę żałował.
Kupiłem na Amazon.de wyszedł połowę taniej niż w Polsce. Nie znalazłem żadnych różnic pomiędzy nimi.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka


Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 248
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti Fiammetta, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W
Odp: Blender
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Kwiecień 2017, 18:23:05 »
I co bez problemu w takich blenderach zrobisz masło orzechowe? Nie ważne z jakich orzechów?

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 361
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Blender
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Kwiecień 2017, 19:05:29 »
Z tego co czytałem to tak

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka


Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4552
  • Pomógł: 53
Odp: Blender
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Kwiecień 2017, 20:37:10 »
Bez problemu

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 361
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Blender
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Kwiecień 2017, 21:04:01 »
Bez problemu
Jesteś zadowolony z tego blendera. Pamiętasz ile dałeś? Jak wygląda pojemnik po czasie?

Offline grex

  • Wiadomości: 844
  • Pomógł: 18
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Blender
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Kwiecień 2017, 22:17:51 »
no i stałem się posiadaczem blendera HappyCall Axlerim, o którym była mowa wyżej. Napiszę kilka słów dla osób, które (jak ja wcześniej) zastanawiają się, czy warto sprawić sobie takie coś. I czym się różni blender wysokoobrotowy od zwykłego.

Właściwie wszystkie uwagi zamieszczone w teście praktycznym tego urządzenia (http://www.olgasmile.com/blender-wysokoobrotowy-happycall-axlerim.html) się potwierdziły. Ja ograiczę się do kilku cech, które mi wydały się szczególnie istotne:
Plusy:
- bardzo solidna budowa + staranne wykonanie [obudowa, napęd i jego przeniesienie są z metalu, kielich o bardzo grubych ściankach],
- rekordowa moc (2600w i 3,5KM), tylko Bugatti za 5tys ma więcej,
- chłodzony silnik (zasysa powietrze i tworzy ciąg jak w małym odkurzaczu, dzięki temu silnik może działać bardzo długo, autowyłączanie po 10 min pracy lub w razie ryzyka przegrzania)
- niska, praktyczna konstrukcja: jeden z nielicznych blenderów wysokoobrotowych, który można obsługiwać pod szafkami kuchennymi, tylko do tampera trzeba go wysunąć, podstawa jest wąska i zajmuje mało miejsca
- możliwość robienia gęstych past, małych porcji (np. 200ml) i prosta obsługa (3 programy+tryb manualny),
- wszystkomający - kielich do suchego i mokrego, miarka w kielichu i pokrywce, tamper z termometrem, nie wymaga dokupowania żanych akcesoriów
- konkurencyjna cena (tańszy od większości konkurencji, szczególnie z USA)
- banalnie proste czyszczenie
- możliwość dokupienia kielicha i długa gwarancja (pośrednictwo dużego polskiego sklepu https://www.mocsokow.pl/ )
- elegancki wygląd i podświetlenie - ozdoba kuchni
Minusy:
- brak przełącznika zasilania, po 2 min bezczynności przechodzi w standby, gasi podświetlenie a uruchamia się po podniesieniu kielicha
- głośny (jak duży odkurzacz, ale wszystkie tego typu tak mają)
Poza tym wszystko jest wzorowo, nie mam się do czego przyczepić.

A jak się to przekłada na możliwości?
Otóż... mieli dosłownie wszystko, z orzechów (bez dodatków) powstał w 5 min płynny krem, gładki, bez grudek, coś jak gęsta śmietana. Z jabłek czy marchewek wyszły soki przecierowe "kubuś" o takiej konsystencji jak sklepowe, gładkie bez najmniejszych cząsteczek, skórka jabłka gdzieś znikła. Z jarmużu, selera naciowego czy natki pietruszki (całe z łodygami) otrzymałem gładki sok jak z kartonika. Co ciekawe przy rzadszych płynach napowietrzenie czy rozwarstwienie soku jest minimalne, nie ma grudek więc powietrze nie ma się do czego przyczepić i wylatuje.
W budżetowym blenderze było to niewykonalne, bez dolania większej ilości płynu nie dawał rady nic przerobić (i jak tu zrobić pastę czy krem?), zmielił miękkie owoce ale jarmuż czy brokuł już nie do końca, czuło się kawałki i dalsze mielenie nie było w stanie tego upłynnić, z marchewki czy jabłka robił papkę a nie płyn, orzechy mielił na suchą mąkę a nie płynny krem. Smoothie pozostawały bardziej napowietrzone, bo gaz trzymal się niezmielonych cząsteczek. Blendery bez systemu chłodzenia mają też graniczenie czasu ciągłej pracy do kilkudziesięciu sekund (mój ma do 40sek), potem trzeba ostudzić silnik żeby go nie spalić. Wcześniejszy blender miał gumowo-plastikowe połączenie silnika z ostrzami, bez łożyskowania. Tworzywo się wytarło i powstały spore luzy, które bardzo hałasują podczas pracy. Nie łożyskowana oś wypaliła smar i teraz jak się nagrzeje to śmierdzi spalenizną oraz jest nieszczelna, smarowanie jest prawie niemożliwe bo nie ma tam dostępu.

Po co kupować blender wysokoobrotowy?
Bo w ten prosty sposób możemy znacznie zwiększyć udział owoców i warzyw w swojej diecie. Taki blender jest ultraszybki, uniwersalny i najprostszy z kuchennych maszynek, polubią go leniuchy nie lubiące czyszczenia. Wygoda sprawia, że chcemy go często używać, a dzięki gładkiej konsystencji jakość przecierów jest znakomita. Upłynniamy składniki w całości więc 100% wartości odżywczych jest wykorzystane.

Podwumowując: z nowego sprzętu jestem bardzo zadowolony. Gdybym wiedział, że to daje takie pole do popisu to już dawno bym go nabył. Miałem wcześniej zwykły blender, ale ze względu na jego ograniczenia używałem tylko do smoothie z miękkich składników, tymczasem w wysokoobrotowym nowym mogę zrobić dużo więcej rzeczy, a dodatkowo wychodzą one smaczniejsze. Kupując ponownie wybrałbym ten sam model.
Na koniec parę przepisów: ! No longer available
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2017, 23:02:33 wysłana przez grex »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi