Autor Wątek: Domowe palenie, zielenina specialty  (Przeczytany 8686 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Domowe palenie, zielenina specialty
« dnia: 09 Czerwiec 2016, 10:59:23 »
To było do przewidzenia - z ciekawości świata i umiłowania nowych doświadczeń, zwłaszcza tych związanych z kawą - spróbuję cosik w domu popalić.
Planowo i docelowo miałoby to zaspokoić potrzeby kawowe na poranne cappuccino i ew. dla mniej wymagającej rodzinki, bo nie wyobrażam sobie by udało mi się zrobić coś konkurencyjnego wobec profesjonalnych wypałów do dripów, aczkolwiek zamierzam próbować. :)

Zgrabna i prosta palareczka na gaz jedzie z dalekich krajów (o tym może w innym wątku), standardowe zielone ziarenka do testów też (Arkom).

Z researchu mi wyszło, że w Polsce raczej nie zaopatrzę się w ziarenka wyższej klasy bez poczucia nadużywania uprzejmości palarni (o ile palarnia w ogóle jest uprzejma).
Ze względu na drogą wysyłkę, na zakupy zagraniczne (USA-SweetMaria's, GreenCoffeeBuyingClub, eBay, UK-coffeecompass, pennine, hasbean) zrzucać musiałaby się spora ekipa.
Więc:
1. Może uzbierałaby się tu jakaś ekipa potencjalnie zaineresowana zrzutą na zielone ziarno?
2. Znacie jakieś inne kalkulujące się cenowo źródla ziaren?


Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Domowe palenie, zielenina specialty
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwiec 2016, 11:25:13 »
Jak chcesz, to przy następnym zamówieniu mogę Ci zamówić coś z http://www.quijote-kaffee.de/shop/rohkaffee/
W młynie: ziarna

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Domowe palenie, zielenina specialty
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2016, 11:26:57 »
Jak chcesz, to przy następnym zamówieniu mogę Ci zamówić coś z http://www.quijote-kaffee.de/shop/rohkaffee/
Będę zainteresowany, dzięki!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Domowe palenie, zielenina specialty
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwiec 2016, 11:29:07 »
Słaby ten reaserch... Przecież nie pytałeś w żadnej z palarni, a już pędzisz do Niemców ;).

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Domowe palenie, zielenina specialty
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwiec 2016, 11:31:14 »
Słaby ten reaserch... Przecież nie pytałeś w żadnej z palarni, a już pędzisz do Niemców ;).
Odezwę się przy następnym zamówieniu ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Domowe palenie, zielenina specialty
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwiec 2016, 15:16:32 »
Tak, tak...
Pafcio, Twoja kawka bardzo OK  :szampan:. Pachnie ładnie jak wszystkie Etiopie. Może trochę tylko za ciemna, raczej do espresso :). Jak wyglądają Twoje wrażenia słuchowe w trakcie palenia? Masz już parę timerów? Gdy zaczyna się pierwszy crack, uruchamiasz drugi timer? ;)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Domowe palenie, zielenina specialty
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwiec 2016, 17:28:35 »
Dzięki. W espresso zresztą ta Etiopia zupełnie fajnie skończyła, podobnie jak Honduras, z którego palenia jestem o tyle zadowolony, że zwyciężył w ślepym cuppingu espresso z naturalną Brazylią Coffelelabu i Espresso Mujeresem :)
Największym wyzwaniem będzie naturalnie opanowanie dripowego palenia. Ziarna Rocko (ależ pięknie pachną niewypalone!) wpierw wyszły mi trawiasto-chmielowe, niedopalone, a drugie palenie skończyło w znakomitym skądinąd dojrzałym średnio-ciemnym espresso. Z ostatnią próbą poczekam aż przyjdzie sonda temperatury.
Póki co na 1 crack czekam raz 8 minut raz 15 przy tym samym ziarnie i na oko podobnym gazie...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi