;

Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 93302 razy)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 757
  • Pomógł: 10
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #420 dnia: 22 Wrzesień 2017, 17:17:10 »
Wracając do tematu filtrów do Chemexa, to których najczęściej używacie?
Ja przerzuciłem FC-100 i FS-100 i porównując kawa z kwadratów jakoś bardziej do mnie przemawia.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3634
  • Pomógł: 52
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Chemex
« Odpowiedź #421 dnia: 22 Wrzesień 2017, 17:36:55 »
FS-100  [emoji106]. Ostatnio wziąłem FP-1, niezłożone, w kształcie koła i nie do końca jestem z nich zadowolony. Ekstrakcja jest mniej równa.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5591
  • Pomógł: 83
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #422 dnia: 22 Wrzesień 2017, 19:26:03 »
Też wolę kwadraty, ale raczej z przyczyn technicznych niż smakowych. Łatwiej zawinąć brzegi na zewnątrz, no i wycinam z nich 16 filtrów do aero, a z okrągłych tylko 12 ;)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 757
  • Pomógł: 10
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #423 dnia: 23 Wrzesień 2017, 00:19:53 »
Czyli pokrywa się z moimi spostrzeżeniami ;)

Ciekawe zatem dlaczego mimo wszystko FC 100 są najbardziej popularne.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 376
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: MSJ, C40, Rhino
Odp: Chemex
« Odpowiedź #424 dnia: 10 Październik 2017, 18:47:12 »
FS-100  [emoji106]. Ostatnio wziąłem FP-1, niezłożone, w kształcie koła i nie do końca jestem z nich zadowolony. Ekstrakcja jest mniej równa.
Też mam FP-1i mi się strasznie zapychają. Myślałem, że to może przez pył z młynka, ale na Commandante też ekstrakcja zwalnia prawie do zera.

Offline Zielony_M

  • Wiadomości: 1
  • Pomógł: 0
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa mk II
Odp: Chemex
« Odpowiedź #425 dnia: 13 Styczeń 2018, 17:06:28 »
Ewentualnie nową podróbkę Chemexa[/url] od chińczyków za 17 USD.

Z tego co widzę, Chemex w wersji 6 cups zniknął z Aliekspress.
Ktoś znalazł gdzieś indziej?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 164
  • Pomógł: 0
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Chemex
« Odpowiedź #426 dnia: 13 Styczeń 2018, 20:02:23 »
Po wielokrotnych próbach chyba mam dobry przepis na litr... :) Próbowałem kawą z mytą oraz naturalną i było spoko. Przepis wymaga jedynie małych poprawek. Jak macie pomysł jak to ulepszyć - zapraszam do dzielenia się.

85g kawy - gruby przemiał
temperatura ok. 92 / woda 500 g
temperatura 90 lub trochę mniej/ 500g
preinfuzja 45 sekund - 220g
czas ok. 4:10-4:40

Robimy ekstrakt 500g wody na 85g kawy, dwa zalania - jedno preinfuzja, drugie do końca, strumień powinien być w miarę równomierny bez mieszania. Do tego co mamy dodajemy 500g wody w trochę niższej temperaturze, mieszamy i czekamy kilka minut zanim woda się zaprzyjaźni z kawą.

Poprawcie mnie jak widzicie błędy/pole na ulepszenie :) Nie będę wchodzić w szczegóły, że 1000g kawy to nie jest litr, nie lubię miejsc po przecinku przy przepisach.
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline SMaN

  • Wiadomości: 334
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: NS OSCAR II, V60-02, Aeropress, Chemex
  • Młynek: San Remo SR70, C40Mk3 IH
Odp: Chemex
« Odpowiedź #427 dnia: 13 Styczeń 2018, 22:56:09 »
Gruby przemiał? Jak bardzo? 4.5 min na litr   to całkiem szybko jak na tyle kawy i te grube filtry. Jaką kawę parzyłeś tym sposobem i jaki wyniki?

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 164
  • Pomógł: 0
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Chemex
« Odpowiedź #428 dnia: 13 Styczeń 2018, 23:37:09 »
Gruby przemiał? Jak bardzo? 4.5 min na litr   to całkiem szybko jak na tyle kawy i te grube filtry. Jaką kawę parzyłeś tym sposobem i jaki wyniki?

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk




Chemex bardzo mnie frustrował ze względu na swoja budowę. Niby jest dla większej ilości osób, ale zrobić w tym coś dobrego powyżej 600ml to sztuka. Tylko to można i w Hario V60 02... Frustrująca jest stale zbierająca się woda wokół filtra (pomiędzy szkłem a filtrem) i im dalej - tym ekstrakcja bardziej zwalnia. Jak dźwigasz filter do góry - wracamy do normalnego tempa, ale temperatura spada. Jak zaczynamy mieszać w trakcie parzenia łatwo o gorzka kawę z powodu nadekstrakcji. Nie udało mi się nic dobrego wyczarować powyżej 5 minut w tym zaparzaczu.  Są jeszcze dwie spore wady przy długim naparze - powolny spadek temperatury (w filtrze oraz czajniku) i inny napar za każdym razem choćby z powodu różnej siły polewania i co za tym idzie czasu. Jeśli zredukujemy ilość polań do 2 - łatwo to powtórzyć. W związku z powyższym wziąłem więcej kawy i stosunkowo krótki czas parzenia.

Testy robiłem w pracy na EK43 - niestety. Piszę niestety, bo nie jest to zdecydowanie domowy młynek. Rozmiar 11 (czyli ostatni na tym co mamy w Extrakcie) odpowiada mniej więcej czemuś takiemu: https://static.prima-coffee.com/media/grind-settings/grind-setting-hario-woodneck-lg.jpg . Jak widać nie jest to gruz do cold brew, ale wyszedłbym od przemiału na french press. Trochę grubszych cząsteczek, trochę mniejszych.

Kawy, które próbowałem:
https://extractcoffee.co.uk/shop/coffee/finca-santa-teresa-lot-38-espresso-copy/  obróbka naturalna, FST #38 wyszła świetnie - truskawki, wiśnie, hiper owocowo

Druga kawa to Las Nubes z Salwadoru - obróbka myta. Nuty w stronę Crème brûlée, orzechów pekan i słodkich jabłek - świetna zbalansowana kawa

Z dobre półtora miesiąca szukałem przepisu i ten choć jest blisko wymaga jeszcze małego dopracowania. Szczególnie, że moje odczucia mogą się różnić (np. inna woda, młynek) od odczuć innych. Dlatego jakby ktoś miał za dużo kawy (85g) i potrzebował 1 litr naparu - zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami. Wtedy będę dalej szukać przepisu :)
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2018, 23:42:10 wysłana przez mr_blend »
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline SMaN

  • Wiadomości: 334
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: NS OSCAR II, V60-02, Aeropress, Chemex
  • Młynek: San Remo SR70, C40Mk3 IH
Odp: Chemex
« Odpowiedź #429 dnia: 13 Styczeń 2018, 23:52:18 »
Dzięki za opis. Może spróbuję jak będą goście za 2 tygodnie, bo potrzebuję czegoś na wiadro kawy, więc albo zalewajki albo Chemex.
Póki co 600 ml z 38-40g kawy w jednym polaniu i przelew w okolicach 4min to był mój cel. Ok 35 kliku w Commandante na przemiał i woda 95-94c.
Rano chyba go powtórzę... :)

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 307
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Bialetti Moka Express, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Eureka Mignon, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Chemex
« Odpowiedź #430 dnia: 14 Styczeń 2018, 12:32:11 »
Mam pytanie z innej beczki: ile klików więcej w stronę grubiej ustawiacie na młynku Comandante przy przejściu z mielenia do chemexa z 360ml na 500ml? Zaparzanie w obu przypadkach w tym samym chemexie 6cup :-)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 164
  • Pomógł: 0
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Chemex
« Odpowiedź #431 dnia: 14 Styczeń 2018, 12:52:39 »
To tylko 140ml ;) Tak ze 2-3 kliki max
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Online bulczan Mężczyzna

  • Wiadomości: 31
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: bialetti tz3, chemex, aeropress, v60, phin
  • Młynek: c40 mk3 nitro blade
Odp: Chemex
« Odpowiedź #432 dnia: 14 Styczeń 2018, 13:38:01 »
Póki co 600 ml z 38-40g kawy w jednym polaniu i przelew w okolicach 4min to był mój cel. Ok 35 kliku w Commandante na przemiał i woda 95-94c.
Rano chyba go powtórzę...

spróbowałem zrobić dzisiaj według tego przepisu, 38g kawy, 36 klik na comandante (licząc 1 jako moment gdy korbka zaczyna się luźno kręcić), temp. 94 stopnie, ale chyba za szybko lałem wodę z konewki bo przelało mi się w 3 minuty :P w sumie kawa nie wyszła zła ale jednak była trochę niedoparzona. Myślę że przy wolniejszym polewaniu może być to całkiem ciekawy przepis.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi