;

Autor Wątek: Wyciskarka do soku  (Przeczytany 64650 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 774
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: VAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Feldwood ,ex Pharos, exQuamar M80e Mk I
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #315 dnia: 14 Styczeń 2018, 14:27:51 »
Sok z wolnych jest smaczniejszy, tyle i aż tyle.
Różni się zawartością enzymów.

A co do witaminy C to jest przeciwutleniacz więc jest dość odporny...

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 413
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: EVO, Arc, Chemex, V60
  • Młynek: MSJ, M38, i-mini
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #316 dnia: 14 Styczeń 2018, 23:59:23 »
A w naukowych żurnalach wyczytacie, że wynikowa ilość składników zależy od kombinacji owocu i metody obróbki.



Offline grex

  • Wiadomości: 840
  • Pomógł: 18
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #317 dnia: 15 Styczeń 2018, 15:33:20 »
Tych badań jest więcej, zainteresowany może sobie sam odszukać informacje. Wystarczy chcieć. Przykładowo Huffington Post: https://www.huffingtonpost.com/2013/02/08/juicer-types-cold-press_n_2618000.html
przepraszam, ale ponownie to nie są badania naukowe, tylko krótka reklama przepisana z ulotki wyciskarki. Główny argument tam podniesiony (np. rzekome nagrzewanie soku które niszczy witaminy) został sprawdzony i obalony w testach które podałem. Sam też sprawdzałem to nagrzewanie - temp. składników przed i po zmieleniu jest taka sama a sok ma styczność z sitem zaledwie przez setną sekundy. To nieprawda, jakich wiele znajdziesz w reklamach.
Oczywiście że wyciskarki też mają zalety których nie posiadają inne urządzenia, ja wcale nie twierdzę nże nie mają, np. są wszechstronne. Niestety dzisiejsze reklamy już nie tylko sprytnie manipulują faktami, ale w wielu miejscach po prostu kłamią, 99,9% klientów i tak nie sprawdzi a niektórzy jeszcze będą powtarzać. Zapewnienia o namagnesowywaniu soku zwiększającym wartości odżywcze i wibracjach ślimaka uzuwających pestycydy znajdziesz np. w opisie popularnej wyciskarki GreenStar (który to opis kolorowe czasopisma też bezmyślnie przepisują).
Ale... nie kłóćmy się. Niech sobie każdy zostanie przy swoim, ok? Chcesz wierzyć, że kupiłeś sprzęt lepszy pod każdym względem od wszystkich innych - ok, wierz :)


A w naukowych żurnalach wyczytacie, że wynikowa ilość składników zależy od kombinacji owocu i metody obróbki.
Ciekawa tabela, ale trzeba by ustalić jak to badano. Porównywanie - jak się to często spotyka - 100ml soku i 100ml smoothie z blendera wprowadza w błąd, bo do pierwszego zużyto 2x więcej surowca żeby uzyskać tą samą ilość płynu. Tak jakby powiedzieć że w 2 kg owoców jest więcej witamin niż w 1kg.
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2018, 17:34:37 wysłana przez grex »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 413
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: EVO, Arc, Chemex, V60
  • Młynek: MSJ, M38, i-mini
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #318 dnia: 15 Styczeń 2018, 15:52:22 »
Najpierw dają do zrozumienia, że połowa owoców idzie na sok, druga na smoothy. Później piszą o 250ml wynikowego napoju. Jakby nie patrzeć, daje do myślenia w kontekście ilości składników, które tracimy robiąc sok :)

Offline grex

  • Wiadomości: 840
  • Pomógł: 18
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #319 dnia: 15 Styczeń 2018, 16:43:16 »
Najpierw dają do zrozumienia, że połowa owoców idzie na sok, druga na smoothy. Później piszą o 250ml wynikowego napoju. Jakby nie patrzeć, daje do myślenia w kontekście ilości składników, które tracimy robiąc sok :)
i tak to jest z tymi testami :) Praktycznie każda metoda obróbki żywności zmniejsza tą ilość. Jeśli coś da się zjeść i jest smaczne na surowo to szkoda poddawać taki składnik obróbce, zawsze na tym coś tracimy. Najlepszą "zimną prasę" każdy z nas ma w ustach.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi