Autor Wątek: Palarka Gene Cafe CBR-101  (Przeczytany 45144 razy)

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Listopad 2015, 07:48:51 »
W procedurze wyszła zasada "mniej-więcej" :)
Ziarno mieliłem w Thermomixie, około 45s na najwyższych obrotach, kilka razy sprawdzając jak wygląda przemiał - chyba nic drobniejszego by mi nie wyszło z tej maszyny. Wysypałem zmielone ziarno i w jego miejsce poszedł syrop klonowy (można go zastąpić agawą) z olejem kokosowym  - wysokie obroty, aby połączyć składniki. Następnie masło orzechowe i kakao - niższe obroty, tutaj upłynęły mi chyba 2 minuty aby to się połączyło w przyzwoitą masę. Czekolada jest w tym momencie praktycznie płynna, więc przelewam do foremki i wrzucam do lodówki :)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Wrzesień 2016, 11:38:10 »
Zna ktoś dobre źrodło do zakupu elementu grzewczego dla tej palarki?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Wrzesień 2016, 14:03:59 »
Jak wygląda tenże element?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Wrzesień 2016, 14:09:02 »
O tak https://www.bellabarista.co.uk/genecafe-230v-heater-box-cra97-003a.html ,  ale nie widać co w obudowie siedzi.  Pewnie coś ala suszarka?
LMWDP #469

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Wrzesień 2016, 14:24:45 »
To chyba, póki co, jedyne sensowne źródło w Europie, a wymienia się całość, zatem zawartość wnętrza nie ma takiego znaczenia.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Wrzesień 2016, 14:55:15 »
 Tutaj masz trochę taniej.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #81 dnia: 27 Marzec 2018, 22:25:20 »
Trochę odkopię, ale co tam.

Żona sie wygadała, ze jedzie do mnie ta palarka jako prezent rocznicowy. Czy ma ktoś jakieś propozycje profili, zeby wypalić przyzwoite ziarenka? Oczywiście chodzi o inne niz te podawane wcześniej w tym wątku.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #82 dnia: 27 Marzec 2018, 22:58:03 »
Trochę odkopię, ale co tam.

Żona sie wygadała, ze jedzie do mnie ta palarka jako prezent rocznicowy. Czy ma ktoś jakieś propozycje profili, zeby wypalić przyzwoite ziarenka? Oczywiście chodzi o inne niz te podawane wcześniej w tym wątku.

Najlepsze rezultaty miałem "pchając" cały czas temperaturę ziarna. Automatycznie zbyt szybko mu to pójdzie, więc pomagałem trochę zwolnić cały proces. Roaster jest niestabilny i nie trzyma temperatury - trochę opada i później podgrzewa. Dlatego startujemy i nastawiamy na 220, potrzymać dosłownie 20 sekund i już później zwiększać stopniowo co 2-3 stopnie. Czyli dwieście dwadzieścia dwa ( liczbę forum cenzuruje xD ) , wchodzi na temperaturę - dajemy 224, jest tyle - dajemy 226 itd. Tak można tam rozwinąć profil smakowy (zakładam, że chcesz dobrą kawę ;)). Pierwszy crack trzeba się nauczyć słyszeć, a po nim z półtora minutki maks. Cały czas obserwować. Jeśli chcesz bezpiecznie korzystać z palarki to trzeba pamiętać, że na cyklu chłodzenia ziarno dalej będzie dochodzić w komorze. Nie da się wrzucić zielonej kawy na większą temperaturę, niż 100 stopni, tak samo z otwarciem komory - będzie chłodzić aż do setki (2 kliki guzikiem - inaczej zejdzie do 60). Jak jest suche powietrze i jest ciepło na zewnątrz, to roaster dochodzi bardzo szybko do temperatur, jak jest zimno oraz wilgotno, to nie umie się przebić powyżej 233 stopni. Crack strzela normalnie przy 237-238.

Jak ominąć wbudowane zasady bezpieczeństwa? Nagrzewałem roaster, wyłączałem z prądu, otwierałem bęben, nastawiałem i to samo ze zrzutem ziarna... Wyłączałem z prądu, otwarcie, zrzut i ręczne mieszanie w garnku. Kupiłem rękawice bardzo mocno odporne na ciepło.

Piszę to wszystko nie ze względu na zniechęcenie kogoś do palenia - raczej dzielę się detalami, które zauważyłem ;) Może oszczędzę komuś czasu ;) Trzeba się samemu dogadać z Gene, bardzo fajnie geishe mu wychodziły :D Nie polecam wrzucania większej ilości, niż 200g naturali... Łuski zapchają wylot. 250gr kawy po obróbce mytej wchodzi i wychodzi na luzie.

Mam dobre wspomnienia z tym roasterem, dobry na początek. Daje możliwość obserwacji kolorów i zmian zachodzących podczas palenia, można nim wypalić bardzo dobrą kawę, jest nieduży, w przystępnej cenie, części są dostępne. Polecam również dokupić taką aluminiowa rurę i zaciągnąć ją na kominie - ziarno będzie równiej wypalone.

Jak się komuś nie chce bawić, to włączyć i nastawić na 240 stopni. Odczekać z minutkę po pierwszym cracku, włączyć chłodzenie :P To tak w skrócie, jak chce się zacząć wchodzić w detale, to czytać wyżej.
« Ostatnia zmiana: 27 Marzec 2018, 23:08:59 wysłana przez mr_blend »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Marzec 2018, 09:11:58 »
Przy 230-240 stopniach palisz i geishe wychodzą dobrze?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Marzec 2018, 21:24:23 »
Przy 230-240 stopniach palisz i geishe wychodzą dobrze?

Temperatura z roastera gazowego a elektrycznego z nawiewem jest bardzo różna. Drugą sprawą jest umiejscowienie pomiaru temperatury. Także 240 stopni jest wydmuchiwane, a ile dochodzi do ziaren to nie do końca wiadomo...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Marzec 2018, 23:13:54 »
No patrz, a ja myślałem całe życie, że temperatura to temperatura.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Marzec 2018, 23:52:12 »
No patrz, a ja myślałem całe życie, że temperatura to temperatura.

W dużych piecach bierze się przynajmniej ze 2 pomiary, domowy roaster to przede wszystkim zabawa ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Marzec 2018, 23:34:55 »
No patrz, a ja myślałem całe życie, że temperatura to temperatura.
Źle myślałeś... Termometr to termometr.
Ale też wypowiedź @mr_blend na temat temperatur wydaje mi się mało ścisła...
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2018, 23:39:24 wysłana przez Antonio »

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Marzec 2018, 12:02:48 »
Zwykle w Gene można rozwinąć każde ziarna w temperaturze max 230 stopni. Przynajmniej w rozsądnym czasie 12-14min.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Marzec 2018, 12:11:46 »
Czy ma ktoś jakieś propozycje profili, zeby wypalić przyzwoite ziarenka?

Tu jeden z profili honey z plantacji Los Lajones :

This is a general roast profile created by Willem Boot for roasting our honey coffees. Please adjust it accordingly to the specificities of your own machine.

Time   Bean Temp   Drum Temp   Air %   Notes
 0     180 C / 356 F     180 C / 356 F          Heat output at 70% capacity
 1     75 C / 167 F     150 C / 302 F          
 2     85 C / 185 F     165 C / 329 F          
 3     95 C / 203 F     175 C / 347 F          
 4     110 C / 230 F     185 C / 365 F          
 5     125 C / 257 F     190 C / 374 F          
 6     140 C / 284 F     195 C / 383 F          
 7     155 C / 311 F     195 C / 383 F          
 8     175 C / 347 F     200 C / 392 F          60 sec before FC reduce heat to 35%
 9     195 C / 383 F     205 C / 401 F          First: 9:00  Once FC is completed, slowly finished the roast
 10     200 C / 392 F     210 C / 410 F          
 11     205 C / 401 F     205 C / 401 F          
 12     210 C / 410 F     210 C / 410 F          
 13     212 C / 414 F     212 C / 414 F          
 14     215 C / 419 F     215 C / 419 F          Do not exceed 16 minutes. The Roast Development time should be 3 to 5 minutes



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi