Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 317785 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #300 dnia: 01 Październik 2016, 20:21:34 »
Hej. Szybkie pytanie o tds. Czy świeżość kawy wpływa na wysokość TDS? Sprawdziłem na dość wiekowym i ostatnio zalanym przez pracownika refraktometrze i ta sama kawa, ten sam przepis, ale jedna kawa jest 2 dni po paleniu i ma Tds 1.10 a druga 17 dni po paleniu i ma Tds 1.35. Jest jakaś zależność czy ja cos sknociłem? Pozdro
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #301 dnia: 03 Październik 2016, 13:54:40 »
Czy będzie jakiś problem z przewiezieniem małego Zassenhausa w bagażu podręcznym? Do tej pory woziłem tylko zmieloną kawę (swoją drogą ostatnio ostro obwąchali wszystkie paczki  :mrgreen: )
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #302 dnia: 03 Październik 2016, 14:07:00 »
To naprawdę zależy na kogo trafisz na kontroli, jednak nie powinno być problemów bo nie jest to pojemnik z płynami i nie ma długiego ostrza. Ostatnio ręczny młynek w podręcznym przeszedł kontrolę w Warszawie i Krakowie. O ile dobrze kojarzę to ktoś z forumowiczów mielił i przelewał kawę podczas lotu ;)

Sam się wielokrotnie zastanawiałem jak to jest - butelki z wodą nie mogę mieć ze sobą, ale pusty bidon/termos już bez problemu.
LMWDP #469

Offline intersekt Mężczyzna

  • Wiadomości: 374
    • Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #303 dnia: 03 Październik 2016, 14:09:08 »
Przechodziłem kilka odpraw bagażu podręcznego uzbrojony w młynek i nigdy nie miałem problemów ;)
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #304 dnia: 03 Październik 2016, 14:17:31 »
Dzięki, lecę dopiero za miesiąc, ale o zakupach trzeba już powoli myśleć  ;)
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #305 dnia: 04 Październik 2016, 11:11:27 »
Sam się wielokrotnie zastanawiałem jak to jest - butelki z wodą nie mogę mieć ze sobą, ale pusty bidon/termos już bez problemu.
Bo tu nie chodzi o pojemnik, lecz zawartość. Po prostu ze względów bezpieczeństwa nie możesz wnieść więcej niż określona ilość płynu, bo tak na prawdę nigdy niewiadomo, co to za płyn. (Każda linia ma taką informację na swojej stronie lub na infolinii). Wyobraź sobie, że każdy z kilkudziesięciu/kilkuset pasażerów ma przynajmniej jedną butlę i służby muszą zweryfikować ich zawartość: czy to woda, czy kwas, czy benzyna czy jeszcze coś innego. Czas oczekiwania przedłużyłoby się horrendalnie, a tak tylko podstawiają kubeł na wszystkie butelki i szlus :)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #306 dnia: 15 Październik 2016, 15:32:27 »
U teściów robię zwykle fusiasta kawę ala cupping. Doza 6g/100, temperatura zwykle ok 90 (gotuje wodę, przelewam do metalowego dzbanka i zalewam kawę) Kawa zmielona dosyć grubo. Prawie nigdy nie mam kożucha, fusy opadają przed 4minuta, zostaje lekka pianka. Co może być powodem? Kawa w smaku delikatna, ale smaczna.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #307 dnia: 15 Październik 2016, 16:05:23 »
Moim zdaniem możesz zalać kawę wodą wprost z czajnika, bardzo gorącą. Nie martwiłbym się bardzo tym brakiem kożucha, jeśli kawa smakuje przyzwoicie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #308 dnia: 15 Październik 2016, 17:19:43 »
Co może być powodem?
Zbyt przegotowana woda. Biały wrzątek maks.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #309 dnia: 15 Październik 2016, 17:26:42 »
Chyba nie jest to przyczyną tego zjawiska. Dajemy do naszych cuppingów wodę o temperaturze 96 stopni. Stopień palenia i stan ziaren mają z tym jakieś związek, ale chyba nie warto tego roztrząsać... ;)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #310 dnia: 15 Październik 2016, 18:00:39 »
Jak pachnie wasze espresso? U mnie zawsze jest to dominujące, nazwijmy to "palone masło"/"karmel" i dopiero gdzieś pod tym różne zapachy właściwe dla różnych kaw. Nie wiem czy tak powinno być.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #311 dnia: 15 Październik 2016, 18:02:46 »
Wg mnie jest to amaretto ;).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #312 dnia: 15 Październik 2016, 20:18:38 »
Chyba nie jest to przyczyną tego zjawiska.
Z moich doświadczeń wynika, że jest, a przynajmniej jedna z możliwości. Jeśli woda nie była nigdy przegotowana, tylko na świeżo podgrzana do np. 96°C to kożuch jest ładny, jeśli przegotowałem i ostudziłem taką samą wodę do 96°C to kożucha pod koniec nie było. Myślę, że zawartość tlenu w wodzie może tu mieć znaczenie. Oczywiście ziarno, palenie itp również mają swoje trzy grosze.

Offline michi99 Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo
  • Młynek: Eureka Zanith Club 60e, Baratza Vario, Comandante, Timemore Slim
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #313 dnia: 18 Październik 2016, 21:12:55 »
Krótkie, proste pytanie. Pewnie już było, ale zapytam. Ekstrakcja kawy z ekspresu powinna trwać ok. 25 sekund. Pytanie: od kiedy to liczymy? Od włączenia pompy, czy od momentu wypłynięcia kawy z sitka?

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #314 dnia: 18 Październik 2016, 21:14:33 »
Fama niesie, że od włączenia pompy, czyli od momentu kontaktu wody z kawą.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi