;

DrUsagi - zdj. XII.2017r.


34 Gości, 4 Użytkowników
   
34 Gości, 4 Użytkowników (1 Robot)
Miklas, Cinello, bigindian, Evanduril, Google
użytkowników
  • Użytkowników w sumie: 3350
  • Najnowszy: artur662
Statystyki
  • Wiadomości w sumie: 124989
  • Wątków w sumie: 4331
  • Dziś online: 50
  • Najwięcej online: 86
  • (15 Grudzień 2017, 10:45:57)

Kalendarz

Strony: 1 ... 6 7 [8]
Nie wszystkie eksponaty pochodzą od Iberitala, widać Faemę, Arrarex'a, WMFa i innych graczy z epoki. Iberital firma chwali się "zaledwie" czterdziestoletnią tradycją. Ale miło popatrzeć na te cudeńka.

Najpierw kawę trzeba ładnie wypalić.
Można w tym celu użyć małej maszynki:



albo nieco większej:



Te większe kojarzą mi się ze strojami pierwszych nurków, i ze sputnikami. Świetnie widać, że kiedyś było trudniej kontrolować proces.

Wypaloną kawę trzeba zmielić zanim ją zaparzymy.
I znów można użyć małego młynka:



lub czegoś z kasty Tytanów:



Potem mamy już z górki bo można zmieloną kawę zaparzyć. Na setki sposobów.
Hiszpanie jednak chyba preferowali przygotowanie pod ciśnieniem. Mniejszym:



większym:



ale jednak pod ciśnieniem. Dźwignia królowała, potem pojawiły się pompy, teraz chyba znów wracamy "do podstaw". Nie miałbym nic przeciwko masowej produkcji tych cudeniek:



Więcej fotek z muzeum tutaj. A dyskusja w tym temacie tutaj.
Espresso jedną z bardziej wymagających metod parzenia kawy. Trzeba spełnić dużo warunków, żeby móc w domu cieszyć się małą filiżanką gęstego napoju. Jednym z nich może być Bezzera BZ 07 EP.



Bezzera BZ 07 EP, posiada autorską grupę zaparzającą, nieco różniącą się od najpopularniejszego rozwiązania, jakim jest grupa E61. Najważniejszą różnicą, w stosunku do E61 jest sposób uruchamiania procesu ekstrakcji. Nie znajdziemy tu żadnej dźwigienki, którą podnosi się lub opuszcza, a guziki, które uruchamiają lub przerywają ekstrakcję.



Pełny tekst tutaj. Zapraszamy do lektury.

© Copyright - PopularCoffee.pl
Agnieszka Rojewska - aktualna Mistrzyni Polski Barista i Latte Art wygrała 2015 Milano Latte Art Challenge. Impreza odbyła się podczas targów HOST w Mediolanie. To nie Mistrzostwa Świata ale sukces i tak wielki.

Relacja z pierwszej ręki od naszego włoskiego reportera, który właśnie dostarczył ten materiał swoją Alfą Romeo:



Odnotować należy że Agnieszka ma już na swoim koncie następujące tytuły:
  • Mistrzyni Polski Barista 2015
  • Mistrzyni Polski Latte Art 2014
  • Vice Mistrzyni Polski Barista 2014
  • Mistrzyni Świata Brisman Kawowy Bar 2011-2015


Serdeczne Gratulacje!!!
Strony: 1 ... 6 7 [8]

Ostatnie posty


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi