forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Palenie kawy - przepisy => Wątek zaczęty przez: mr_blend w 27 Listopad 2017, 21:01:24

Tytuł: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 27 Listopad 2017, 21:01:24
Tak z ciekawości zapytam się - bawił się ktoś tak porządnie?
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 27 Listopad 2017, 22:38:23
Co to dla Ciebie znaczy "tak porządnie"?
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 27 Listopad 2017, 22:44:40
Co to dla Ciebie znaczy "tak porządnie"?
No, że miał okazje przetestować przez dni. Mam kilka pytań :)
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 27 Listopad 2017, 22:48:02
Ja może będę mieć okazję, co potrzebujesz wiedzieć?
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 27 Listopad 2017, 23:14:26
Czy apka zaczęła wyrabiać na telefonie? (słyszałem z pierwszej ręki, że się zwieszała - to jednak mogły być trudne początki)
Czy da się w jakikolwiek sposób przełożyć profil z wersji pro na palenie w piecu napędzanym gazem?
Jak ogólnie działa apka pod względem zmiennych parametrów w wersji pro - jedynie temperatura i czas, czy coś więcej?
Jak duża jest baza danych profili na chwilę obecną (dla wersji home)?

Te chyba najpilniejsze :) Z góry wielkie dzięki nawet za jedną odpowiedź :szampan:
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 27 Listopad 2017, 23:28:16
Przełożyć się da, bo wiem, że w Małej Czarnej tak robią ;) ale to proste nie jest, zupełnie inna filozofia działania sprzętu więc to raczej nie powinno dziwić. A reszta... No cóż, może Ci odpowiem na te pytania, jeśli będę miał możliwość popróbowania samemu - i jeśli tak, to tylko wersja pro.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: My_coffeecake w 08 Maj 2018, 14:17:16
Macie jakieś nowe spostrzeżenia co do Ikawy? próbuje rozpracować ale w Polsce jakoś nie ma fachowców w tej dziedzinie a i na stronie Ikawy profile mnie nie satysfakcjonują :) Może ktos chetny do wymiany spostrzezen?
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 06 Lipiec 2018, 00:54:54
Ok - wypowiem się o domowej wersji Ikawa, mogłem ostatnio przetestować.

Jeśli ktoś rozumie palenie - będzie mu dużo łatwiej to okiełznać. Dobra kawa będzie wymagać od kompletnego laika trochę nauki metodą prób i błędów (o ile używamy własnych ziaren, te kupne w Ikawie - skanujemy kod z opakowania i wyskakuje profil). Na apce jest kilka profilów do edytowania i utworzenia własnych, palenie bardzo dobrze odzwierciedla czasy rzeczywiste w roasterze baryłkowym do sampli (temperatury niekoniecznie ze względu na inny odczyt). Czas palenia od 3 do 10 minut, nie polecam schodzić poniżej 6 :) Ustawiamy również czas chłodzenia - 2 minuty wystarczą. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie regulowana prędkość bębna.

Aplikacja nie wiesza się na telefonie i jest banalna w obsłudze. Nie dotarłem do jakiejkolwiek bazy danych z profilami innych dla wersji home - nie wiem czy jest. Wersja domowa nie pozwala na temperaturę zrzutu ziarenek - zaczynamy od zera, ale nie jest to wielki problem.

Czy warto zainwestować w wersje pro? Jeśli ktoś potrzebuje niuansów to i owszem - wersja pro pozwala na 20 punktów zmiany na krzywej palenia, wersja home tylko 5. Jeśli ktoś chce jedynie poeksperymentować z ziarnem to gorąco polecam wersję... domową! Można wiele sprawdzić inwestując niewiele ziarenek. Kolejną rzeczą jaka mnie zaskoczyła to to, że można poczuć kolejne etapy palenia . Po przystawieniu nosa do wylotu chłodzenia - czuć jak ziarno zmienia zapach. Daje to pełną - wizualną oraz węchową - kontrolę. Kolejnym plusem jest możliwość przerwania procesu wypalania ziarna w każdym momencie - naciskając guzik startu (np. nasz wstępny profil nie zgadza się z rzeczywistością i ziarno już strzela a tam jeszcze 3 minuty).

Ciekawa rzecz - kawa może nam utknąć w roasterze kiedy się nie wystrzela po pierwszym cracku i Ikawa wtedy nam jej nie wywieje do słoiczka. Może się to zdarzyć kiedy ustawimy roast na 3 minuty i niską temperaturę... Trzeba wtedy ponowić palenie a gdy ziarno w końcu zleci - wyrzucić je do śmieci. 

Dla kogo jest w takim razie ten sprzęt? To jest bardzo dobre pytanie :) Nie umiem na nie odpowiedzieć. Dla domowych pasjonatów i profesjonalistów? Niby dla domu, ale osobiście nie polecam komuś kto nie widział krzywej palenia. Te kilka, które miałem na apce oryginalnie wgrane nie są dobre z powodu niedorozwoju i zupełnie bezsensownie opadającej krzywej w środku palenia. Można się nauczyć czytając i próbując - natomiast przesiadka po tym na baryłkowy sampler może być bolesna :P Jest to zbyt droga zabawka dla kogoś kompletnie bez pasji.

Jeśli o mnie chodzi - widzę ogromny potencjał w wersji home, wersja pro jest lepsza - nie ma dwóch zdań, jednak jeśli ktoś się zastanawia i nie świerzbi go 5000 złotych różnicy to chyba bym się nie zdecydował. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony możliwościami Ikawy, ma mnóstwo plusów - zaczynając testy nie byłem ani na "tak", ani na "nie" - chciałem zobaczyć co to cudeńko potrafi. Wykonanie bardzo solidne, nie ma się do czego przyczepić. Ta zewnętrzna powłoka to oczywiście nie jest plastik :)

Tyle ode mnie - jest to moja prywatna opinia :) Nikt w sumie poważnie nie wypowiedział na temat wersji domowej, a ta jest w troszeczkę bardziej przystępnej cenie. Chętnie odpowiem na pytania jak się jakieś znajdą.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Lipiec 2018, 05:45:27
Regulowana prędkość bębna w maszynce fluid bed? Czy jest to jakiś parametr w oprogramowaniu?
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 06 Lipiec 2018, 09:12:10
Jaki bęben chcesz regulować, jeśli go tam nie ma?
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Lipiec 2018, 12:01:33
Przeczytaj uważnie poprzedni wpis.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: My_coffeecake w 06 Lipiec 2018, 16:42:09
ja testuję wersję PRO, i każdy gotowy wykres pali kawe na ciemne espresso, więc jedynie nawiew zostawiam przy wykresach bo nie mam wiedzy jak on może wpłynać na efekt smakowy ( poza tym - ze im wiekszy tym szybciej sie pali kawa). temperature i czas zmieniam adekwatnie do gestosci ziarna i obróbki..
ogónie staram sie DCR trzymac na poziomie 15% - i chyba to jest jedyna zasada jakiej przestrzegam w ikawie ;o
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 06 Lipiec 2018, 20:58:14
Regulowana prędkość bębna w maszynce fluid bed? Czy jest to jakiś parametr w oprogramowaniu?

Na wykresie w aplikacji można zmienić prędkość obracania się, manipulując tym parametrem przy niższych wartościach ziarna dosłownie stawały na chwilę. Można ustawić stałą lub wzrost/spadek w trakcie palenia. Pełnego, zamkniętego bębna nie ma, ale jest część obracająca i spełnia podobną funkcję ;)

ja testuję wersję PRO, i każdy gotowy wykres pali kawe na ciemne espresso

To jest to, czego nie do końca rozumiem w Ikawie home. Dostajemy palarkę, którą możemy spersonalizować i ma ona ogromne możliwości - jednak laikowi będzie ciężko skroić profil na miarę, gdyż może nawet nie widzieć różnicy pomiędzy obróbkami.  Roaster na YT jest reklamowany jako ten odpowiedzialny za świeżą kawę z rana... Być może po spróbowaniu wszystkich 6 profili ktoś mógłby wybrać najlepszy i po prostu używać go do wszystkiego - to jednak trochę tak jakby w aucie korzystać tylko z siedzenia kierowcy... Roaster daje duże pole do popisu np. jak ziarno reaguje na zmiany temperatury w kolejnych fazach palenia - inwestycja 50g kawy. Te 50g może być zarówno plusem, jak i minusem - w zależności kto czego oczekuje  ;)

 
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Lipiec 2018, 21:02:47
Część obracająca? ;) Toż to musi być po prostu airflow, ciąg powietrza. Im większy ciąg, tym szybciej wirują ziarna. Trzeba wielkiej wyobraźni, by szukać analogii do maszyny bębnowej. Ale producent może mieć taki kaprys, by dostrzec takie podobieństwo ;).

W piecu bębnowym, sam bęben i czołowa/tylna płyta stanowią clue transferu ciepła. We fluid bed mamy tylko grę gorącego powietrza...
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 06 Lipiec 2018, 21:17:12
Część obracająca? ;)

Ok, popatrzyłem na kształt wylotu nawiewu i zwracam honor. W takim razie do będzie regulowana moc ciepłego powietrza.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: My_coffeecake w 09 Lipiec 2018, 11:54:41
jednak laikowi będzie ciężko skroić profil na miarę, gdyż może nawet nie widzieć różnicy pomiędzy obróbkami. 

Jeszcze ani razu mi sie nie sprawdził ten sam wykres do kaw - ten sam kraj, ta sama obróbka, inna plantacja. Ziarna są zupełnie inne a różnice kolorystyczne w wypale ogromne ;) Odkąd sie bawie ikawa, jeszcze bardziej podziwiam prace roastera! serio 

apropo reklamy: Pytanie komu smakuje kawa od razu po wypaleniu zeby sie nia raczyc z rana :D
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 09 Lipiec 2018, 12:15:37
Od razu po wypaleniu? Hardkor jesteś. Popijam jedną kawę wypaloną 1,5 tygodnia temu, bez weekendów i szukam zmian. Ta jest dość nietypowa, ale inne które próbowałem na świeżo IMO nadają się tylko w ramach ciekawostki, nie do picia codziennie. Tydzień minimum powinna poleżeć i z tego co pamiętam nie jest to tylko moje zdanie.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: My_coffeecake w 09 Lipiec 2018, 12:35:14
Od razu po wypaleniu? Hardkor jesteś.

Marketingowcy Ikawy polecają inaczej :D:D



Polecam oglądnąć spot reklamowy na YT i poznać prawdziwy cel IKawy xD  :lol2:

Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 09 Lipiec 2018, 13:32:44
Myślałem, że nam tu chodzi o praktyczne zastosowanie, nie zachowania wyśmiewające marketing w taki sposób...
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: My_coffeecake w 09 Lipiec 2018, 13:50:59
Od razu po wypaleniu? Hardkor jesteś. Popijam jedną kawę wypaloną 1,5 tygodnia temu, bez weekendów i szukam zmian. Ta jest dość nietypowa, ale inne które próbowałem na świeżo IMO nadają się tylko w ramach ciekawostki, nie do picia codziennie. Tydzień minimum powinna poleżeć i z tego co pamiętam nie jest to tylko moje zdanie.

Sam to zrobiłeś :) ja podałam tylko źródło takich informacji.
Ale owszem, lepiej powróćmy do meritum sprawy.
Masz praktyczne doświadczenia z Ikawa i wtrącisz swoje spostrzeżenia?
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 09 Lipiec 2018, 14:00:55
Mam. Piłem kawę paloną w niej kilkanaście minut wcześniej, może kilkadziesiąt. Jako ciekawostka - owszem, można spróbować, smaki takiej świeżo(dosłownie) palonej kawy są warte spróbowania. Jako kawa do codziennego picia - nie wiem czy ma to skutki uboczne jeśli chodzi o zdrowie, ale taka bomba smakowa nie ma sensu. Pomijam już to, że dojście do odpowiedniego profilu palenia to naprawdę wiele godzin prób... I kilogramy kawy. Szczególnie zapadł mi w pamięć shot z niedawno palonej(2 dni wcześniej) Etiopii(już nie pamiętam której) - nigdy nie piłem czegoś tak, hmm... Tu już nie sprecyzuję, bo nie wiem jak to opisać, natomiast uważam, że warto spróbować ale jednocześnie nie ma sensu picie takiej kawy codziennie.

I uważam, że cała nagonka na jak najświeższą kawę, najlepiej prosto z pieca, jest chyba tylko dziwnym zabiegiem marketingowym i na tym kończy się sens tego wszystkiego. I najlepiej, żeby kawa sobie poleżała chociaż tydzień i będzie zdecydowanie przyjemniejsza w piciu.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 09 Lipiec 2018, 20:01:44
I uważam, że cała nagonka na jak najświeższą kawę, najlepiej prosto z pieca, jest chyba tylko dziwnym zabiegiem marketingowym i na tym kończy się sens tego wszystkiego. I najlepiej, żeby kawa sobie poleżała chociaż tydzień i będzie zdecydowanie przyjemniejsza w piciu.

Tak z ciekawości się zapytam - czy "czas odpoczynku" dla kawy różni się w roasterze fluid bed oraz gazowym? Strzelam, że nie, ale to tylko strzał :P Też uważam, że warto dać kilka dni - szczególnie espresso. Piłem takie po dwóch tygodniach vs. dwa dni i różnica jest ogromna - głównie w balansie. Filterek tak ze 4 dni zupełnie wystarcza ;)
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 10 Lipiec 2018, 08:11:08
Espresso nie sprawdzałem, a co do pieca nie wiem :) Ale też strzelam, że nie ma różnicy.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 10 Lipiec 2018, 09:33:06
Fluid-bed też może być piecem gazowym -- jest to po prostu struga gorącego powietrza, jakkolwiek ogrzewanego. Różnice między piecem bębnowym a fluid-bed (bez bębna) dotyczą nie tylko mechaniki ale przede wszystkim transferu ciepła (kondukcja/konwekcja). W piecach fluid-bed mamy do czynienia tylko z konwekcją.

Te różnice jakoś przekładają się, są skorelowane z przebiegiem procesu palenia. Zwykle piece fluid-bed mogą być znacznie szybsze, bardziej wydajne: 3 minuty i gotowe. W przypadku bębna czas palenia siłą rzeczy jest dłuższy. Myślę, że to też ma znaczenie dla dalszego przebiegu "dojrzewania" kawy po paleniu.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 10 Lipiec 2018, 09:43:23
Nie wiem na ile jest w tym winy pieca, a na ile profili czy innych decyzji, ale mam wrażenie graniczące z pewnością, że kawy z różnych palarni różnie się starzeją, czy raczej różnie mają swoje optimum.
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 10 Lipiec 2018, 20:03:00
Nie wiem na ile jest w tym winy pieca, a na ile profili czy innych decyzji, ale mam wrażenie graniczące z pewnością, że kawy z różnych palarni różnie się starzeją, czy raczej różnie mają swoje optimum.

Może warunki przechowywania/ jak długo zielone leży otwarte też mają wpływ na powyższe?


W przypadku bębna czas palenia siłą rzeczy jest dłuższy. Myślę, że to też ma znaczenie dla dalszego przebiegu "dojrzewania" kawy po paleniu.

Ma to sens   :piwko:
Tytuł: Odp: Ikawa
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 10 Lipiec 2018, 20:05:23
Pewnie jakiś mają, ale nie sądzę, aby palarnie za każdym razem miały zielone ziarno z różnych dostaw tak samo postarzone.