Autor Wątek: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio  (Przeczytany 11019 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Październik 2014, 14:50:15 »
Ja jestem takim olewatorem kawowym. Nie dbam o szczegóły do połowy filiżanki wlalem wodę z ekspresu a potem podwójne espresso poszło na to. Później zrobiłem tak samo tylko zalalem spieniony mlekiem. Temperatura to u mnie kosmos bo nie mam PID a. 

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Październik 2014, 00:44:34 »
Sprawdź czy z wodą z czajnika nie będzie lepiej, i czy z zimniejszą niż gotująca się nie będzie poprawy.

Rozumiem, że filiżanka 180-200ml? ~50ml doppio + 100-150ml woda?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Listopad 2014, 20:39:49 »
Święto Niepodległości się zbliża człowiek by się espresso napił takie pyszne ale nić w promocji nie ma zachęty ni ma. Kasa się w portfelu zaśmierdnie :-)

Sprawdź czy z wodą z czajnika nie będzie lepiej, i czy z zimniejszą niż gotująca się nie będzie poprawy.

Rozumiem, że filiżanka 180-200ml? ~50ml doppio + 100-150ml woda?

Wody z czajnika raczej nie używam. Tak się składa że idzie tylko z ekspresu. Filiżanka 200 ml i tak jak piszesz raz pojedyncze espresso a jak żona się wykrzywia to ma szlaban na kawę i wtedy do filiżanki idzie podwójne plus woda znaczy sie na odwrót. Najpierw woda a potem espresso.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2014, 20:47:49 wysłana przez manfred »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Październik 2017, 10:56:32 »
Pierwsze moje spotkanie z ta kawa. Palenie z polowy września 2017.
Z tej palarni do tej pory wybierałem MA do espresso i Synestezję pod przelew. Tym razem spróbowałem też firmowej mieszanki Synestezji.
Rewelacyjne espresso, jeden z fajniejszych blendów jakie piłem.
Niestety nie mam torebki a na stronie MA nie ma już informacji co tym razem wchodzi w skład mieszanki ale ja stawiam na pół na pół naturalnej Brazylii (sodka, czysta, dużo body, trochę czekolady i orzeszków ziemnych)  i naturala z Hondurasu (słodycz suszonych owoców i kwasowość porzeczki). Może nawet z lekka przewagą Hondurasu.
Ziarna ładnie równo wypalone.
Ekstrakcja ładna, równa. Smak to połączenie klasycznych nut espresso (czekolada, orzech) z owocowym truskawkowo-porzeczkowym zębem (trochę jak naturalna Etiopia Kayon Mountain). Klarowna w smaku, bez żadnych nieprzyjemnych aromatów.  Body średnie, gładkie kremowe. Goryczki brak (może odrobinę w posmaku, przy mocno wydłużonej ekstrakcji).
Bardzo dobry prosty blend, dwie kawy, które wspaniale się uzupełniają i podkreślają swoje mocne strony. Dla mnie ten blend ma idealny balans.
Warto pić.

20g->40 g - 27-40 s.
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2017, 11:20:28 wysłana przez pj.walczak »

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Styczeń 2018, 20:21:08 »
A jakich temperatur się trzymać przy Top Red?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Styczeń 2018, 20:42:20 »
Zależy, jaki efekt chcesz uzyskać. Jako punkt wyjścia do eksperymentów polecam 90-92 C.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi