Autor Wątek: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio  (Przeczytany 11097 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« dnia: 12 Sierpień 2014, 14:07:46 »
MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio 

Mieszanka espresso składająca się z arabik: Brazylia Minas Gerais Bourbon Natura/Pulpet Natural i Etiopia Yirgacheffe Kochere Natural. Kawa świeża, pita miesiąc po paleniu.
Ziarenka niezbyt duże, ładne, całe i niepołamane. Stopień palenia średni. Aromat po zmieleniu słodko-czekoladowy, z delikatną owocową nutą.

Sposób przygotowania: ekspres ciśnieniowy Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione jako połowa uzysku z podwójnego sitka. Żona jakoś kręciła się przy tej kawie i zwykle musiałem parzyć dla dwojga. Crema na espresso brązowa, z niewielkimi cętkami, nie za duża i niezbyt trwała. W smaku na początku pokazują się owoce, trudne do określenia, dla mnie były to owoce leśne. Także niewielkie pikantne akcenty, delikatne czekoladowe tło, bez goryczki. Posmak jest długi, zdecydowany przyjemny i po jakimś czasie czekoladowy. Na początku są też nuty owocowe, także pikantne. Espresso Top Red było bardzo dobre. Pachnące, czyste w smaku, eleganckie - można powiedzieć. Żonie, jako americano, również smakowało. Pojedyncze espresso było trochę bardziej czekoladowe, ale jak wcześniej wspomniałem, rzadko je piłem. Łączyć z mlekiem, jako cappuccino, nie próbowałem.

Sposób przygotowania: aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7,5 g na 100 ml, temperatura parzenia 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund. Przemiał grubszy niż na espresso, i drobniejszy niż na drip. Smak bardzo fajny. Dominujące jagody, jagodowa słodycz i czekoladowe tło, bez goryczki. Długi posmak, na początku owocowy, z czasem przechodzący w czekoladę, przyjemny.

Sposób przygotowania: Clever Dripper i młynek Mahlkönig Vario Home.
Doza 6 g na 100 ml, temperatura parzenia 85°C, bez preinfuzji, czas parzenia 2 minuty. Przemiał grubszy, taki jak na drip. Napar był smaczny, dosyć delikatny, dobry do spokojnego picia, delektowania się. W smaku dwie nuty, przeważające leśne owoce, z jagodowym akcentem i delikatniejsza czekolada, sporo owocowej słodyczy. Posmak czekoladowo- kakaowy.

No i co tu napisać w podsumowaniu? Mieszanka Top Red z palarni Mastro Antonio mi smakowała. Dobra, uniwersalna kawa, warta spróbowania. Z powodzeniem się sprawdziła jako espresso, w aeropressie i Clever Dripperze. A pewnie, także i w innych urządzeniach.

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrzesień 2014, 16:16:06 »
Jako espresso ok, żonie jako Latte ta kawa nie podeszła.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrzesień 2014, 16:36:15 »
Jako latte?; grzech tę kawę zalewać mlekiem... Tak Ela powiedziała ;).

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Wrzesień 2014, 18:55:11 »
Choć już jakiś czas minęło, odkąd miałem tę mieszankę u siebie, to bardzo miło ją wspominam. Słodycz, owocowość i czekoladowość oraz przyjemna lepkość. Tak. MA Top Red jest zecydowanie dobrą kawką :)

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Wrzesień 2014, 20:02:44 »

Jako latte?; grzech tę kawę zalewać mlekiem... Tak Ela powiedziała ;).

Pewnie tak, ale skoro koleżanka małżonka innej kawy nie pija to trudno, co zrobić ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Wrzesień 2014, 20:03:33 »
Może przekonać do cappuccino :).

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrzesień 2014, 20:09:19 »
To byłby już krok naprzód ;)

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Wrzesień 2014, 20:12:53 »
Drodzy, ja już o to walczę od wieków, ale tam zawsze musi być wiadro mleka ;)

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Wrzesień 2014, 09:32:11 »
Jak dobrze spienisz - świecący jogurt to będzie argument ;) Spokojnie, moja żona po roku pije ze mną czarne dripy i wytrawne wina ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Październik 2014, 13:28:32 »
Dziś poszło zamówienie na nowe
Mieszanka do espresso. Arabiki z najlepszych brazylijskich plantacji, z regionów Cerrado, Minas Gerais, Carmo de Minas, z obróbki naturalnej i mokrej (60%) oraz łącznie 40%:
Salwador Buena Vista El Molino Natural Dry
Salwador San Jose Ruffati Fully Washed
Honduras Marcala COMSA Fully Washed


Po zdradzie na rzecz Gorana powróciłem do Antonia. Można by rzecz jestem jak dobry śpieg który gra na dwa fronty :-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Październik 2014, 14:16:20 »
Żadna zdrada, na szczęście picie kawy to nie małżeństwo ;)
Tutaj wolno jeść/pić kawę z niejednego pieca  :evil:
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Październik 2014, 13:06:52 »
Boska i wspaniała jest ta mieszanka. A to że zamówiłem jednego dnia a na drugi miałem u siebie w domku jest równie przyjemne.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Październik 2014, 13:48:28 »
Nazwałem ją Espresso #1 dawno temu. Skład zmieniał się z czasem ale zawsze była tu Brazylia Cerrado i Salwador. Natomiast tytułowa mieszanka TOP to zgoła inne rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2014, 14:16:24 wysłana przez Antonio »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Październik 2014, 08:22:13 »
Wstyd powiedzieć ale dziś zrobiłem swoje pierwsze americano z Mieszanka do espresso. Arabiki z najlepszych brazylijskich plantacji, z regionów Cerrado, Minas Gerais, Carmo de Minas, z obróbki naturalnej i mokrej (60%) oraz łącznie 40%: Salwador Buena Vista El Molino Natural Dry Salwador San Jose Ruffati Fully Washed Honduras Marcala COMSA Fully Washed coś niesamowitego nowe doznanie i poszerzenie horyzontu kawowego. Sięgam gdzie wzrok kawowy nie sięga :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Październik 2014, 09:58:35 »
Gdybyś się do americano przyzwyczaił, chętnie posłucham w jakich warunkach się najlepiej sprawdza (smakowo). Ile wody, ile kawy i jaka temperatura dolewanej wody? Oczywiście jeśli chce Ci się sprawdzać różne opcje.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi