Autor Wątek: jakość mleka do capu  (Przeczytany 19098 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #75 dnia: 31 Sierpień 2020, 18:30:42 »
To mleko nie ma "gęstszej" konsystencji. Ma więcej tłuszczu, więc jest bardziej "elastyczne" i "jedwabiste". Tłuszcz jest mniej gęsty niż woda, jest bardziej "kremowy" ;). Byłoby fajnie, ale jest to produkt UHT, więc pozbawiony smaku...

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #76 dnia: 31 Sierpień 2020, 18:46:46 »
@Antonio jakiego smaku Ci brakuje w tym mleku?
Ja uzywam od dluzszego czasu i zgadzam sie z przedmowca, swietnie sie spienia i komponuje z kawa.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #77 dnia: 31 Sierpień 2020, 19:15:15 »
Głębi smaku ;).

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Sierpień 2020, 19:33:50 »
Ja szczerze mówiąc też nie uznaję UHT. Od dłuższego czasu używam wyłącznie świeżego (głównie Piątnica lub biedronkowe!) i teraz kawa z uht kompletnie się nie nadaje, ma zupełnie inny smak.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #79 dnia: 31 Sierpień 2020, 21:47:05 »
W wielu kawiarniach speciality w Krakowie robia mleczne kawy na bazie mleka uht.
Ale spoko, nie bede sie klocil :) Zdecydowanie ta kwestia jest bardzo personalna, a jedno mleko uht nierowne drugiemu uht.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Sierpień 2020, 22:54:00 »
Akurat w kawiarni walory użytkowe uht są trudne do przecenienia.

Czytałem badania, rozumiem że nie jest ani szkodliwe ani bezwartościowe ale smakuje jak smakuje, albo właściwie nie smakuje :) Może degustatorem mlek nie jestem ale zawsze wszystkie uht smakowały tak samo, w życiu nie widziałem różnicy i przy każdym dowolne mleko tzw świeże, czyli pasteryzowane w tych tam 70 paru stopniach to delikates ;)

A w ogóle, po co wam to mleko do kawy? Szkoda ją brudzić jakimiś tłustymi piankami [emoji14]

avidrock

  • Gość
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #81 dnia: 01 Wrzesień 2020, 08:56:14 »
A w ogóle, po co wam to mleko do kawy? Szkoda ją brudzić jakimiś tłustymi piankami
Zgadzam się, ja to tylko stosuje kiedy mam jakąś paskudną kawę której szkoda wyrzucić:)

Offline Pluto

  • Wiadomości: 121
  • Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Wrzesień 2020, 11:43:06 »
W sensie że mleko sklepowe jest modyfikowane? Nawet to nie-UHT?
Tak było kilka lat temu w dwóch mleczarniach, jednej regionalnej i drugiej powszechnie znanej. Zaciekawił mnie stały procent tłuszczu w mleku, bo od krów jest różny. No i dowiedziałem się, że z czegoś trzeba zrobić masło i śmietanę, a do odtłuszczonego mleka dodaje się inny tłuszcz.
Czy ja wiem. Z mlecznego tłuszczu jest robione masło, a zamiast niego do sklepowego mleka trafia inny tłuszcz, tańszy. Z tego co wiem syntetyczny, niestety.

Da sie to jakos potwierdzic? Faktem jest ze produkt odtłuszczony traci mocno na wadze i w produktach mlecznych dodaje sie jakis modyfikowany syf aby waga sie zgadzala
i wtedy nazywaja to diet.
Ale czy z samym mlekiem tez to robia?

Z tego fragmentu:
https://youtu.be/KlzGGPaunr4?t=480
wynika ze z mleka wyciaga sie tłuszcz dla uzyskania mleka chudego (2% czy 0%)
facet nie sugeruje ze odtłuszcza sie mleko i wymienia innym tłuszcze.
Jeszcze jedna sprawa ze mleko takie 3.5% tez jest odtłuszczone bo mleko od krowy ma duzo wiecej tłuszczu.
Tutaj mowi
https://youtu.be/KlzGGPaunr4?t=567
o zastepowaniu wyciagnietego tluszczu innymi skladnikami ale nie odnosiosl tego  bezposrednio do mleka
tylko do innych produyktow zwanych dietetycznymi.

Najlepsze mleko jakie ja piłem to było zagraniczne mleko UHT 3.5% Organic czyli z uprawy ekologicznej.
Smakuje zupełnie inaczej, mozliwe ze tak powinno smakowac mleko.
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2020, 11:52:23 wysłana przez Pluto »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi