;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 327201 razy)

Offline prunt

  • Wiadomości: 66
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso ARC, V60-01, Chemex by Duka
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta, Comandante MK3 NB
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2580 dnia: 16 Luty 2018, 20:19:38 »
No dzięki :) . FYI, kawa zmielona na Comandante, więc tak, da się pod espresso :)

U mnie było 18->31 w 25 sekund, mogłem jeszcze ze dwie potrzymać, ale byłem zbyt zaabsorbowany kręcenie pierwszego filmu w życiu!

Offline dkozer

  • Wiadomości: 6
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Kapsułkowy NESCAFÉ Dolce Gusto
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2581 dnia: 17 Luty 2018, 17:07:25 »
Witam,

proszę o pomoc w doradzeniu co możemy poprawić by wyszło lepsze espresso, nie chce zaśmiecać forum, więc piszę w tym wątku. Sprzęt jaki posiadamy to Rancilio Silva + młynek Baratza Setta 30, kawa Meseta Crema D oro (data palenia koniec grudnia kupiona w cafesilesia). Na testach zeszło już nam około 0.5 kg kawy, a najlepsze co nam wyszło prezentuję na filmiku, poniżej. Młynek ustawiony na 10, około 16g kawy - 26 sekund ekstrakcji, niestety zapomnieliśmy zważyć ile wyszło gram espresso. W smaku jest gorzka, jako cappuccino lub latte macchiato da się pić i nawet źle nie smakuje ale jako czyste espresso nie za bardzo.

https:// youtu. be/rnted3GwMSM

ciastko wyglądało tak :

https:// www. fotosik.pl/zdjecie/f61c807a41b5e637
https:// www. fotosik.pl/zdjecie/a81a2f286ae12d67

kawa jaka później wyszła z tego:

https:/ /www .fotosik.pl/zdjecie/514ab52c4fb8172f

Niestety mam za mały staż prawdopodobnie by normalnie wstawiać zdjęcia / filmy w postach, proszę pousuwać przerwy w linkach i będzie działało :)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 467
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2582 dnia: 17 Luty 2018, 17:35:35 »
 :picardpalm: To ostatnie zdjęcie to trochę tak jak by ktoś pytał czy dobrze rozcieńczył farbę ale zamiast zdjęcia puszki pokazał zdjęcie pomalowanej ściany ;-) Ale do rzeczy można zapewne poprawić przemiał i dystrybucję tak aby uspokoić ekstrakcję i aby kawa była bardziej esencjonalna. Doza, drobniejszy przemiał, ubicie i ja bym jednak dłuższy flush spróbował.

Offline dkozer

  • Wiadomości: 6
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Kapsułkowy NESCAFÉ Dolce Gusto
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2583 dnia: 17 Luty 2018, 17:41:41 »
Czyli jak dobrze rozumiem spróbować dać więcej gram kawy, drobniej ją zmielić np na 9 lub 8, ubić ją mocniej i przed podpięciem kawy spuścić więcej wody zgadza się ?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 467
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2584 dnia: 17 Luty 2018, 17:59:33 »
Tak, tylko nie zmieniać wszystkiego, zostawiając dozę i dbając o dobry tamping zmienić przemiał, dwie trzy kawy i ocenić czy jest lepiej lub inaczej, na to trzeba czasu i wprawy. Może wystarczy dłuższy flush a może przemiał albo trzeba też dozę modyfikować - test monety.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5762
  • Pomógł: 86
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2585 dnia: 17 Luty 2018, 19:10:02 »
proszę o pomoc w doradzeniu co możemy poprawić by wyszło lepsze espresso
Zerknij na oznaczenia na shotglasie -- jeśli dobrze pamiętam, to powinniście skończyć przy 16s.

Więcej kawy raczej nie. Tamping zostaw stały ~5kg nacisku. Zdecydowanie drobniej zmiel.

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 284
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Silvia V4 D.I.Y PID. Tamper: Espresso Gear Barista
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Teflon Stepless
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2586 dnia: 17 Luty 2018, 20:45:28 »
Masz rację, donkiszot. Ekstrakcja została zakończona na znaczniku ok 44 ml, czyli w sumie 88 ml. 16 sekund to górna granica ekstrakcji, by odciąć się od goryczy która zaczęła wpadać do naczynek.
W młynku: Agust Gentile
Było: Brasil Mogiana
W kolejce: Etno Cafe Nr 3, 4, 5

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi