;

Autor Wątek: Po zmianie ekspresu - kilka pytań...  (Przeczytany 1056 razy)

Offline color1

  • Wiadomości: 146
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Mozz. Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Po zmianie ekspresu - kilka pytań...
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Luty 2018, 17:03:51 »
Nie robisz "babek z kawy" tylko parzysz espresso. Liczy się smak tego co uzyskasz w filiżance.Ważne żeby TO smakowało

Oczywiście, że tak, ale ponieważ przesiadłem się z maszyny gorszej na lepszą, to takie rzeczy trochę dziwią (no bo skąd ta woda skoro grupa dekompresuje ciśnienie po przekręceniu wajchy w dół?). W Ascaso wygląd ciastka świadczył niejako o prawidłowym doborze dozy, przemiale czy też sile ucisku tamperem - to po prostu przyzwyczajenie, stąd moje pytania. Z drugiej strony, jeśli miałoby pojawić się np. kanałowanie, to ta kałuża nie pozwala tego zweryfikować.
Co do surowca, jak napisałem na wstępie, ta kolba i to sitko wymagają grubszego przemiału - na chwilę obecną eksperymentuję, więc spoko ;)

Offline Cinello

  • Wiadomości: 329
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Po zmianie ekspresu - kilka pytań...
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Luty 2018, 17:51:30 »
ta kolba i to sitko wymagają grubszego przemiału

być może i większej dozy niż ta, której chcesz się trzymać :)

Offline piomic

  • Wiadomości: 1901
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Po zmianie ekspresu - kilka pytań...
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Luty 2018, 21:02:24 »
być może i większej dozy
Rzekłbym raczej "z pewnością" niż "być może" biorąc pod uwagę opis ciastka.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 668
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Gastroback 42636, Aeropress, Phin
  • Młynek: Baratza Precisio
Odp: Po zmianie ekspresu - kilka pytań...
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Luty 2018, 22:11:18 »
W różnych ekspresach w zależności od budowy to ciastko może być różne. A masz już ekstrakcję w te +/-25sek? Bo jak nie to ciężko mówić o konsystencji ciastka. Chociaż z tego co zrozumiałem z pierwszego wpisu to leci dłużej a wtedy ciastko raczej powinno być za suche niż za mokre.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 416
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cappuccino Amore, alternatywa
  • Młynek: Nemox, projekt własny, stare stożki
Odp: Po zmianie ekspresu - kilka pytań...
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Luty 2018, 14:09:56 »
Czyli różnica pewnie wynika z odległości ubitej kawy od prysznica? To może trzeba spróbować inne sitko, niższe.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi