;

Autor Wątek: REMONT - Isomac Zaffiro  (Przeczytany 5441 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1690
  • Pomógł: 16
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #180 dnia: 18 Luty 2018, 16:19:36 »
Też mi się wydaje, że 90 to trochę mało, ale to chyba dobry pomysł, żebyś obniżył temperaturę. Może spróbuj najpierw tak, żeby grzałka wyłączała się przy 94, jak będzie za dużo to jeszcze trochę skręć, co Ci szkodzi wykonać kilka prób, może przy 90 będzie ok, w końcu bezwładność podbije jeszcze kilka stopni.

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1214
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 1 X 1 GR,
  • Młynek: Gastro 2 X 75 mm, Gastro 2 X 64 mm, Graef CM 800
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #181 dnia: 18 Luty 2018, 16:55:21 »

Czy wobec tego 90C na bojlerze to nie będzie za mało?

Jak masz stabilną temperaturę to do 90 stopni nie ma żadnego syczenia wody nigdy. A ta temperatura ekstrakcyjna do pewnych kaw jest idealna. Można zawsze ją podnieść w górę niż robić to w dół jak  ma to miejsce teraz.
Para w wodzie jest ściśliwa, dla pompy a konkretnie wydajności ma to wpływ. Na ile, tego na odległość i bez sprawdzenia poprzez obniżenie temperatury określić się nie da.
Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)
Mówię zawsze o własnych spostrzeżeniach. To co w necie piszą mnie nie interesuje. Z przyjemnością przeczytam to co sami napiszecie podpierając się własną praktyką. :ok:

https://zapodaj.net/images/15e3d561a8060.jpg

Offline mathos Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Compak K3
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #182 dnia: 18 Luty 2018, 17:08:18 »
Wszystko wskazuje na to, że termostat od ostatniego sprawdzania się zepsuł... Teraz cały czas grzeje do 145C...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1214
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 1 X 1 GR,
  • Młynek: Gastro 2 X 75 mm, Gastro 2 X 64 mm, Graef CM 800
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #183 dnia: 18 Luty 2018, 17:23:55 »
Przy 145 stopniach to ciśnienie w bojlerze może być wyższe niż jest wstanie wytworzyć pompa.
Czyli, włączasz pompę a woda zamiast wylatywać prysznicem, "jedzie na wstecznym"  ;)
Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)
Mówię zawsze o własnych spostrzeżeniach. To co w necie piszą mnie nie interesuje. Z przyjemnością przeczytam to co sami napiszecie podpierając się własną praktyką. :ok:

https://zapodaj.net/images/15e3d561a8060.jpg

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 74
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: W trakcie
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #184 dnia: 18 Luty 2018, 17:30:24 »
Przy 145 stopniach to ciśnienie w bojlerze może być wyższe niż jest wstanie wytworzyć pompa.

Nie masz racji. Ciśnienie w zbiorniku przy 145St.C to 4bar..... Już o tym było pisane wcześniej.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1214
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 1 X 1 GR,
  • Młynek: Gastro 2 X 75 mm, Gastro 2 X 64 mm, Graef CM 800
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #185 dnia: 18 Luty 2018, 17:34:03 »
Nie masz racji. Ciśnienie w zbiorniku przy 145St.C to 4bar..... Już o tym było pisane wcześniej.

A z jakim poziomem wody?
Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)
Mówię zawsze o własnych spostrzeżeniach. To co w necie piszą mnie nie interesuje. Z przyjemnością przeczytam to co sami napiszecie podpierając się własną praktyką. :ok:

https://zapodaj.net/images/15e3d561a8060.jpg

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 74
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: W trakcie
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #186 dnia: 18 Luty 2018, 17:35:13 »
Poziom wody nie ma znaczenia.....

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1214
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 1 X 1 GR,
  • Młynek: Gastro 2 X 75 mm, Gastro 2 X 64 mm, Graef CM 800
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #187 dnia: 18 Luty 2018, 17:44:29 »
A to dziwne. Teoretycznie czy praktycznie.  :mhh:
Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)
Mówię zawsze o własnych spostrzeżeniach. To co w necie piszą mnie nie interesuje. Z przyjemnością przeczytam to co sami napiszecie podpierając się własną praktyką. :ok:

https://zapodaj.net/images/15e3d561a8060.jpg

Offline SMaN

  • Wiadomości: 356
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: NS OSCAR II, V60-02, Aeropress, Chemex
  • Młynek: San Remo SR70, C40Mk3 IH
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #188 dnia: 18 Luty 2018, 18:10:11 »
Ma znaczenie jeżeli ciśnienie mierzymy pod słupem wody jak np. od strony pompy pod boilerem. To znaczenie to 0.01 bar dla 10 cm i 0.02 bar dla 20 cm słupa wody... Czyli w tym wypadku poziom wody nie ma znaczenia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi