Autor Wątek: REMONT - Isomac Zaffiro  (Przeczytany 25950 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #150 dnia: 17 Luty 2018, 19:42:22 »
Myślę, że to może być problem, ja słyszałem coś o 2 atmosferach

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #151 dnia: 17 Luty 2018, 19:51:11 »
Dzięki fakt, jak odkręcę kran i są 2 bary jest pięknie, spadam do innego wątku, już nie śmiecę 😀

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #152 dnia: 17 Luty 2018, 22:50:56 »
Ja mam nadmiar wody
To tłumaczy tę natychmiastową ekstrakcję.

Najmniejsza pompa rotacyjna Fluid-o-tech ma wydajność (przy zerowym ciśnieniu) 60l/h, następna, ząbek większa ma 95l/h (według ATP-części pompa do Faemy ma 150l/h, według innych stron nawet 180l/h). Pompa wibracyjna Ulka EP-5 ma przy zerowym ciśnieniu 39l/h. Pompa wibracyjna Invensys CP4SP Plus ma w tych samych warunkach wydajność 32l/h. Czemu się dziwicie zatem, że w ekspresach z pompą rota ekstrakcja zaczyna się znacznie szybciej, niż w ekspreasch z pompą wibracyjną?

Przy okazji - jak pompa ma prawie 5x większy przepływ, to czemu się dziwić, że ciśnienie w trakcie ekstrakcji jest prawie stałe?
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2018, 22:55:56 wysłana przez Krakus »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #153 dnia: 18 Luty 2018, 00:00:59 »
To nie to zdziwienie. Nie porównuję pracy pomp. W żadnym ekspresie nie spotkałem się aby przy dobrze zmielonej kawie ekstrakcja zaczynała się natychmiastowo, a po obejrzeniu filmu z samą wodą widzę, że wygląda to niestandardowo. Oba fakty składają się w całość i nic do tego nie ma wibra VS rota.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #154 dnia: 18 Luty 2018, 00:23:06 »
OK. Na filmie, jak mu się bliżej przyjrzeć, wygląda jakby woda była wyrzucana z prysznica zanim ruszy pompa. Para wodna? Zwłaszcza, że coś podejrzanie syczy na początku.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #155 dnia: 18 Luty 2018, 11:29:40 »
Powiedzcie, czy taki wypływ wody z grupy jest w porządku? Nie za bardzo syczy?

Stanowczo za mało wody wylatuje. Espresso nie zrobisz.

Ja mam nadmiar wody, ale za to chyba kryza odpowiada, za dużo nie ma informacji na ten temat.

Kolega ma oberwanie chmury. ;)  U mnie przy pompie 200l/h połowy z tego nie ma.

To nie to zdziwienie. Nie porównuję pracy pomp. W żadnym ekspresie nie spotkałem się aby przy dobrze zmielonej kawie ekstrakcja zaczynała się natychmiastowo, a po obejrzeniu filmu z samą wodą widzę, że wygląda to niestandardowo. Oba fakty składają się w całość i nic do tego nie ma wibra VS rota.

Im lepszy przemiał tym szybsza ekstrakcja. Podobnie jest z wydajnością pomp przy tym samym dławiku.  :)
Sonda w kawę prawdę powie. ;)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #156 dnia: 18 Luty 2018, 11:38:25 »


Im lepszy przemiał tym szybsza ekstrakcja.

Jak zwykle piszesz, żeby pisać.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #157 dnia: 18 Luty 2018, 11:45:04 »


Im lepszy przemiał tym szybsza ekstrakcja.

Jak zwykle piszesz, żeby pisać.

Marek.


Wybacz, w przedszkolu jestem, czy nie.  ;) :wow2:

« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2018, 11:48:38 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #158 dnia: 18 Luty 2018, 12:19:17 »
No właśnie nie.

Im lepszy przemiał tym szybsza ekstrakcja.
Lepszy, czyli bardziej adekwatny do efektów smakowych. Szybszy zawsze będzie gdy będzie grubszy -- brak oporu. Zatem, znów, nie.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #159 dnia: 18 Luty 2018, 12:52:27 »
O grubszym przemiale nie pisałem, bo to było w tym temacie już napisane.
Przemiał lepszy, czyli ten bardziej drożny (sonda w ziarnie) jest też lepszym pod względem smaku.
Preinfuzja na przykładzie moich ekspresów nic dobrego nie wnosi do smaku. Cieszę się jak ona nie pogorszy.
Czyli, szybkie w czasie doprowadzenie ziarna do zadanej temperatury ekstrakcji dobrze wpływa na smak.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline mathos Mężczyzna

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #160 dnia: 18 Luty 2018, 12:55:17 »


Stanowczo za mało wody wylatuje. Espresso nie zrobisz.

I co w związku z tym? Co może być przyczyną? Co mam zrobić?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #161 dnia: 18 Luty 2018, 13:03:20 »
To może zacznij od tego,  :mhh: odkręcić rurkę od grupy i sprawdź czy woda leci większym strumieniem czy też nie.
Sprawdź to na zimnej wodzie i z zachowaniem bezpieczeństwa
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #162 dnia: 18 Luty 2018, 13:09:08 »
czyli ten bardziej drożny
A o to Ci chodzi. Eh.

Są hipotezy, że pył przy espresso jest wręcz wskazany. Trzeba by się Kruve pobawić. A ogólnie rzecz ujmując nadal nie zmienia to faktu, że dobrze dobrany przemiał nie powinien pozwalać na natychmiastową ekstrakcję. Nie, nie mówię o preinfuzji, tylko o czasie penetracji ciastka przez wodę.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #163 dnia: 18 Luty 2018, 13:31:46 »
A ogólnie rzecz ujmując nadal nie zmienia to faktu, że dobrze dobrany przemiał nie powinien pozwalać na natychmiastową ekstrakcję. Nie, nie mówię o preinfuzji, tylko o czasie penetracji ciastka przez wodę.

W jakim czasie przebiega ekstrakcja to zależy od zastosowanej kawy. Oczywiście mówię o przemiale z tego samego młynka.
U mnie od załączenia pompy wylot kawy następuje często po upływie zaledwie 2 s.
Mogę to dokładnie zmierzyć stoperem Słava prod. CCCP  :lol2:

Bym zapomniał. Pył może i jest wskazany ale na pewno nie do ciemno palonego ziarna.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: REMONT - Isomac Zaffiro
« Odpowiedź #164 dnia: 18 Luty 2018, 13:33:37 »
Mathos tak logicznie myśląc skoro u mnie za dużo, bo zbyt duże ciśnienie (jak odkręcę kran i ciśnienie w sieci 2 bar, to ekstrakcja po 3-4 sekundach, czyli stwierdzam prawidłowo)
Wnioskuję u Ciebie za małe ciśnienie, można ciut zwiększyć stawiając pojemnik z wodą wyżej ale nie wiem czy efekt będzie widoczny, może pompa niedomaga.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi