Autor Wątek: ekspres do bistro kawiarni  (Przeczytany 3557 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Luty 2018, 14:39:09 »
Mam możliwość zakupu Faema Ambasador z 2005r z dwoma młynkami za 5200
Jeśli to dwie działające grupy i dwa działające młynki, to cena zacna.

Tak czy siak, Ambasador to brzydki, ale bardzo wdzięczny ekspres.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Luty 2018, 15:14:17 »
Zgadza się :).
Może nie brzydki, może tylko w stylu lat 90-tych. Wtedy robił duże wrażenie pozytywne.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4829
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Luty 2018, 15:17:07 »
Pod warunkiem, że nie jest zakamieniony i był przechowywany w dobrych, ciepłych warunkach. Jeśli ma pęknięte HXy to już nie jest wart zachodu. Przed zakupem warto sprawdzić.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Luty 2018, 19:30:17 »
Mam możliwość zakupu Faema Ambasador z 2005r z dwoma młynkami za 5200
lub Bezzere Ellise z 2003r za 4500 z młynkiem.Bezzera jest po kompletnym serwisie natomiast Faema przywieziona z Belgii i nie jest mi znany stan techniczny.
Co wybrać?
Może rozejrzeć się za czymś innym?
Co radzicie?
Bardzo proszę o pomoc bo sama nie ogarnę....


Na co bym zwrócił swoją uwagę, sprzęt:
1/ Ekspres z HX najlepiej 2GR z regulacją temperatury w poszczególnych grupach.
2/ Bojler min. 5 l.
3/ Znana Włoska marka, np. Faema, Cimbali, San Marco, Spaziale, Elekra ...
4/ Jak to możliwe, kupować najwyższy model danej firmy w tym okresie produkcyjnym.
5/ Po naprawie z odkamienieniem całego układu z wglądem na poszczególne wykonane prace i wymienione cześci.
6/ Gwarancja mile widziana nawet kilku miesięczna.
7/ Ekspres przed sprzedażą min. po tygodniowym teście na szczelność i poprawność działania.
8/ Min. 2 młynki z żarnami 64 mm na dwa typy paleń kawy.

--------------------------------------------------------

Nauka kawy. Koniecznie po kolei.

1/ Nauczyć się robić ją samemu z pomocą forum.
2/ Weryfikacja smaku z innymi kawiarniami polecanymi na forum.
3/ Kurs baristy na koniec. Przyda się, co dwie głowy to niejedna.
4/ Rozmowa z klientem przed podaniem kawy i po spożyciu tym bardziej.
5/ Punt nr. 4 (sprzęt- nauka) najważniejszy z wszystkich, zapewni przyszłość i dobrą jakościowo kawę.


« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2018, 19:38:42 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Luty 2018, 19:37:00 »
No najlepiej od razu Victoria Arduino albo któryś najwyższy model LaMa na początek, dżizas.. Używany sprzęt, mający kilkanaście lat, z gwarancją? Jaja sobie chyba robisz. Gwarancja serwisu po naprawie? Spoko, ale jak potem udowodnisz, że zepsuło się akurat to, co było wymienione? Bez wiedzy nie ma takiej opcji, więc gwarancja serwisu nie ma żadnej wartości użytkowej w przypadku braku wiedzy o budowie sprzętu. A z tymi dwoma programowalnymi temperaturami i dwoma typami paleń kawy to już w ogóle po bandzie pojechałeś...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Luty 2018, 16:52:54 »
Siewcu tak sobie czytam, i muszę coś dorzucić do poprzedniej swojej wypowiedzi.

Sprzęt - ekspres.

9/ Mile widziana jest elektrycznie podgrzewana grupa.

Bym zapomniał. Każdy wymieniony punkt jest bardzo istotny. To tak, żeby nie było, że LaMa jest najlepsza pod słońcem w kategorii ekspres do kawy.  ;)  :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Luty 2018, 17:10:24 »
Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety. LaMa ma na przykład lekko upraszczający życie system auto brew ratio.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Luty 2018, 18:01:57 »
Tylko, że ten postęp poszedł w elektronikę. Pytanie na ile to jest potrzebne jeśli chodzi o smak, a ile na promowanie i nabijanie kasy przy sprzedaży ekspresu?
Osobiście jestem zwolennikiem prostych rozwiązań które w starszych ekspresach miały miejsce.
Mimo to taka LaMa w tej prezentacji wrażenie robi. Oj robi.  :wow2:  Pewnie za parędziesiąt tys. zł. więcej niż to jest wymagane lub też potrzebne w wydobyciu max smaku.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Luty 2018, 18:09:31 »
Pokaż mi tu jakiś cennik modelu z ABR i adekwatnego bez tego systemu(chyba że jest taki sam w dwóch wersjach) i zobaczymy czy trzeba dopłacić kilkadziesiąt tysięcy do ABR.

Offline kuń Mężczyzna

  • Wiadomości: 490
  • Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Luty 2018, 22:15:51 »
hm, nie mam pojęcia o czym piszecie:)

ale...dlaczego nie kupić używki? ja wiem wiem,loteriia. ale biorąc od sprzedawcy który ma wiele ekspresów  a pozatym przewiija się od dłuższego czasu w necie ,może to jest jjakiś pomysł?
np.
https://www.olx.pl/oferta/profesjonalny-gastronomiczny-kolbowyekspres-do-kawy-elektra-compact-CID619-IDs9g9l.html#9c1a5a3d1a;promoted

albo cokolwiek innego sensownego.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Luty 2018, 22:17:37 »
Ma wiele i nie wiadomo czy wszystkimi się interesuje ;) Trochę loteria.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Luty 2018, 22:50:08 »
Słyszałem o jednym "zawodniku" z okolic lub z Poznania który trudni się naprawą starych ekspresów i daje gwarancję kilkumiesięczną na wszystko.

To chyba jest on.

https://www.olx.pl/oferta/ekspres-cisnieniowy-la-cimbali-m32-bistro-2008-rok-faema-wega-vibiemme-CID619-IDmLINC.html#b83300314e

Za tą kasę bym nie kupił, tym bardziej, że jeden z moich 2 GR z 2007 r. będę sprzedawał za 4,5 tys. zł.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline kuń Mężczyzna

  • Wiadomości: 490
  • Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Luty 2018, 23:01:47 »
no tak loteria, ale jest na miejscu-pollska:) to nie loteria zagraniczna w jjaką ja zagrałem:)

w razie czego można z nim gadac, widać ze zajmuje się tym a nie jest to loteria ptt panie ekspres działa..to znaczy działał....no prawie działał 20 lat temu później był schowany..no tak porządnie schowany pod silnikiem trabanta w garażu.nono nie silnik nie ogrzewany...i inne tego typu kwiatki.

Niekoniecznie ten sprzedawca...ale może poszukać i tak kawa powinna być odpalona za jakiś czas jak będzie doopracowana, wiec czas jest -teoretycznie

dopisane po poście tedie-go  no właśnie ten gość przewija mi się od dłuższego czasu, konkretny bo gadałem z nim jak szukałem gazówki.

poprawka. Rozmawiałem z tym Janosem- konkretny ale to oczywiście nic nie przesądza.
Widzę ze obecnie ma mało sprzętów wystawionych, i ceny wysokie bo za 11 tys dźwignia 2 grupy to zA 12-13 można mieć nową astorie np. Cała zabawa polega na tym by kupić sensowną używkę za cenę poniżej 50% nowego.

ta liinka co ja podałem -nie rozmawiałem z gościem ale  ma tych ekspresów trochę.
Szukałbym używki ale docelowej, nie kupowanie teraz coś... a jak się nauczę  to lepsze. To drogie sprzęty i lepiej polować na docelową maszynę - cały czas zakładam trafienie tanio profesjonalnej sztuki.


czy to dobre ceny czy złe.kwestia kasy,dogadania, utargowania, to czy lepszy będzie ekspres z 2007 czy 20 letni...czy 40 kwestia  modelu i serwisu i skomplikowania konstrukcji. Są faemy E61 mające 50 lat:) ja bym polował na używkę.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2018, 23:50:06 wysłana przez kuń »

Offline lian Mężczyzna

  • Wiadomości: 70
  • Ekspres: La Cimbali Junior D/1
  • Młynek: La Cimbali Cadet
Odp: ekspres do bistro kawiarni
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Marzec 2018, 22:38:35 »
Ryzykowne przyjąć, że tłumy

Nie, w biznesie ryzykiem jest przyjęcie, że klienci nie przyjdą.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi