Autor Wątek: Espresso + spienione mleko w pracy, jak ?  (Przeczytany 4348 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Espresso + spienione mleko w pracy, jak ?
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Maj 2017, 08:49:40 »
Jeszcze myślę o kawie po wietnamsku, mniejszy problem z mlekiem, tylko w sumie jeszcze nie piłem :)
Nie trzeba spieniać i skondensowane chyba łatwiej przechowywać od zwykłego.
Kawiarka + indukcyjny spieniacz niby ok, tylko mam i2 mini i mielenie do kawiarki, a później przestawianie na espresso wymaga kręcenia, kręcenia...
Dodam, że przez ostatnie 10 lat w pracy piłem tylko wodę, w domu też kawy nie piłem, zacząłem 2 miesiące temu na dłuższym urlopie :) i chyba powoli się uzależniam, bo wczoraj myśli w pracy biegały jakbym się napił zrobionej przez siebie kawy, na szczęście dziś z rana zdążyłem wypić :)
Żona również wraca za miesiąc do pracy i też się zastanawia jak w pracy wypić taką kawę jak w domu :)
Tak na marginesie jak smakowo można porównać kawę po wietnamsku do cappuccino ?
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2017, 08:57:12 wysłana przez tom517 »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Espresso + spienione mleko w pracy, jak ?
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Maj 2017, 08:52:37 »
Najmniej sprzętu potrzebujesz, jednak czas przelewania jest dość długi ;-)

Offline bigmaciek

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
Odp: Espresso + spienione mleko w pracy, jak ?
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Maj 2017, 11:56:44 »


Kawę mielisz w domu i dajesz do torebki strunowej.
Mielisz grubo i do FP to dajesz - szybko, prosto i nie da się zepsuć - od miesiąca działki kawy tak przynoszę do pracy.

Ta metoda ma sporą wadę. Trzeba za każdym razem targać FP tam i z powrotem

Dlaczego? Boisz się, że jak zostawisz w pracy to popsują?

Nie. Tylko następnego dnia nie przyniosę już działki kawy w FP.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Espresso + spienione mleko w pracy, jak ?
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Maj 2017, 12:02:26 »


Kawę mielisz w domu i dajesz do torebki strunowej.
Mielisz grubo i do FP to dajesz - szybko, prosto i nie da się zepsuć - od miesiąca działki kawy tak przynoszę do pracy.

Ta metoda ma sporą wadę. Trzeba za każdym razem targać FP tam i z powrotem

Dlaczego? Boisz się, że jak zostawisz w pracy to popsują?

Nie. Tylko następnego dnia nie przyniosę już działki kawy w FP.
A no tak, dosłownie rozumiejąc to masz rację.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Espresso + spienione mleko w pracy, jak ?
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Maj 2017, 12:59:00 »
Tak na marginesie jak smakowo można porównać kawę po wietnamsku do cappuccino ?
Nie do końca, baza kawowa powiedzmy że jest podobna, ale skondensowane mleko ma zupełnie inną fakturę i smak. Spróbuj zrobić sobie espresso i dodaj trochę takiego mleka to będziesz miał jakieś odniesienie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi