;

Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 125688 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 101
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Ascaso Basic Termoblok
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #810 dnia: 16 Sierpień 2017, 18:34:47 »
Powoli przestawiam się z cappuccino na espresso i taki pomysł, żeby do pracy kupić areopress, teraz męczę z ekspresu Ethiopie lekko paloną i bardzo mi smakuje, zrobiłem z phina ale to nie to, czy aeropress da zbliżoną esencję  i smak do espresso z ekspresu

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4881
  • Pomógł: 70
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #811 dnia: 16 Sierpień 2017, 19:18:56 »
Jeśli z phina kapało minimum 8 minut, a proporcje były jak na doppio (17g/85ml), to nic bardziej esencjonalnego z aero nie będzie.

Offline tom517

  • Wiadomości: 101
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Ascaso Basic Termoblok
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #812 dnia: 16 Sierpień 2017, 19:29:36 »
Dzieki, bo już zacząłem się napalać, a nie chcę żeby kurzył się obok phina, widzę są jakieś niby sposoby z ubijaniem i podwójnym metalowym sitkiem, ale takiego gęstego espresso  raczej się nie da.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4881
  • Pomógł: 70
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #813 dnia: 16 Sierpień 2017, 19:36:21 »
Coś tam się da. Pytanie jaki jest próg akceptacji. Moim zdaniem powyższy przepis na phina jest najbliżej.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1095
  • Pomógł: 19
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, moka, phin, kalita155, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #814 dnia: 16 Sierpień 2017, 20:26:38 »
@tom517 może elektryczną kawiarkę? moim zdaniem jak naleje się mniej wody do zborniczka i dość drobno zmieli kawę, to efekt dosyć zbliżony jest do epsresso . Gorąca woda do zbiorniczka, mielene troszkę grubiej niż do espresso, brew ratio między 3 a 3.5 wychodzi wg mnie dużo ciekawiej niż przepisy a la espresso w aeropressie.

Bądź co bądź powiedziałbym ze 80% zwycięzców krajowych z zeszłego roku, robiło bardzo wysokie dozy i rozcieńczali to wod
Mam wrażenie że tzw. bypass  daje kawie większą krągłość, trochę maskując błędy przy ekstrakcji. Jakie wy macie spostrzeżenia? Do tego możliwość regulacji do smaku wydaje się bardzo dobra na zawody.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2017, 20:36:12 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek

  • Wiadomości: 178
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Precisio
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #815 dnia: 16 Sierpień 2017, 23:39:42 »
Dosc czesto eksperymentuje ostatnio z aeropressem i moim celem jest czysty, klarowny napar z aeropressowym czymś, ze od razu wiesz, ze to aero a nie v60. Póki co najfajniejszy na Etiopii yirgachefe jest metoda klasyczna, 93 stopnie,  22 gramy mielone na 20 kliku na caomandante, 150ml wody, zostawiam ba 45 sekund i przeciskam minimum 45 sekund, baaaardzo powoli. Dolewam 100-120ml wody juz troszkę ostudzonej ~75-80 i całkiem fajny, krągły, ale czysty napar.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: aeropress, V60, kalita wave, kawiarka
  • Młynek: comandante c40 mk3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #816 dnia: 17 Sierpień 2017, 09:23:16 »
Bądź co bądź powiedziałbym ze 80% zwycięzców krajowych z zeszłego roku, robiło bardzo wysokie dozy i rozcieńczali to woda.

No bo z dużym up-dosingiem jest dużo prościej. Łatwiej wyciągnąć z przemiału to co dobre w kawie, i dużo trudniej o nad-ekstrakcje.
Jak dla mnie to jednak marnowanie kawy. Taki napar ma sporo więcej kofeiny, wiec mniej takiej kawy da się wypić...
Może powinni wprowadzić jakieś ograniczenia na zawodach bo wg. mnie to takie trochę "oszukiwanie" i pójście na łatwiznę. Przez to te przepisy z zawodów robią się mało użyteczne dla domowego baristy....

Offline Deskowy Mężczyzna

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 754
  • Pomógł: 16
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: La Marzocco, Promac, Jura, Bonavita, Moccamaster.
  • Młynek: Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #817 dnia: 17 Sierpień 2017, 09:54:07 »
Bądź co bądź powiedziałbym ze 80% zwycięzców krajowych z zeszłego roku, robiło bardzo wysokie dozy i rozcieńczali to woda.
Swoją droga bardziej hardcorowe by było zmielić 35g na drobny przemiał i z tego zrobić cos dobrego ;)

Też pewnie by się dało :)
z rozcieńczaniem to dobry patent jednakże tak jak napisał untoldex, ani to ekonomiczne ani szybkie (a za szybkość i prostotę ceni AP większość użytkowników).
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 5% rabatu na wszystko.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4881
  • Pomógł: 70
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #818 dnia: 17 Sierpień 2017, 10:24:22 »
Czasem chodzi też o smak ;)

Offline tom517

  • Wiadomości: 101
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Ascaso Basic Termoblok
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #819 dnia: 17 Sierpień 2017, 10:30:22 »
Chyba dla mnie lepsze będzie jakieś stare saeco z olx w cenie aeropresu niż próby w osiągnięcu espresso z aeropresu 😀

Offline GrizzzLee

  • Wiadomości: 50
  • Pomógł: 0
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #820 dnia: 17 Sierpień 2017, 11:46:13 »
Chyba dla mnie lepsze będzie jakieś stare saeco z olx w cenie aeropresu niż próby w osiągnięcu espresso z aeropresu [emoji3]
Zdziwiłbyś się

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: NS Musica, Hario, Kalita
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #821 dnia: 17 Sierpień 2017, 12:18:58 »
Musisz kochać espresso i polubić inne alternatywne smaki :) I cieszyć się jednym w domu, drugim w pracy.
---
Paweł

Offline lucasd

  • Wiadomości: 700
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: VAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Feldwood ,ex Pharos, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #822 dnia: 17 Sierpień 2017, 15:48:05 »
Też pewnie by się dało :)
z rozcieńczaniem to dobry patent jednakże tak jak napisał untoldex, ani to ekonomiczne ani szybkie (a za szybkość i prostotę ceni AP większość użytkowników).
Dla mnie aero jest mobilne, dripper jest szybszy

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 239
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #823 dnia: 17 Sierpień 2017, 23:25:25 »
Dosc czesto eksperymentuje ostatnio z aeropressem i moim celem jest czysty, klarowny napar z aeropressowym czymś, ze od razu wiesz, ze to aero a nie v60. Póki co najfajniejszy na Etiopii yirgachefe jest metoda klasyczna, 93 stopnie,  22 gramy mielone na 20 kliku na caomandante, 150ml wody, zostawiam ba 45 sekund i przeciskam minimum 45 sekund, baaaardzo powoli. Dolewam 100-120ml wody juz troszkę ostudzonej ~75-80 i całkiem fajny, krągły, ale czysty napar.
1. Bez preinfuzji?
2. Bez mieszania?

Ja obecnie bawię się Yirgachefe od synestezji, o jeśli chodzi o czysty, klarowny napar to bardzo fajne efekty osiągam na mieleniu 30 (1 filtr) lub 28-29 (podwójny filtr), woda 91°, mieszanie po zalaniu 50ml i po dolaniu do pełna (ok. 250ml@18.5g). Przeciskanie >30s @ 2min

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi