Autor Wątek: Domowe mieszanki - eksperymenty :)  (Przeczytany 2462 razy)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Domowe mieszanki - eksperymenty :)
« dnia: 25 Wrzesień 2017, 13:46:38 »
Czy istnieje powszechna reguła, której się trzeba trzymać mieszając w domu różne single z różnych stron świata? Które arabiki najlepiej ze sobą bezpiecznie łączyć aby nie popsuć tylko poprawić smak? Czy można łączyć kawy o różnym stopniu wypalenia?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Domowe mieszanki - eksperymenty :)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Wrzesień 2017, 17:46:07 »
Pawciu, "blendowanie" najlepiej zostawić..autorom paleń :-)
Dobry blend wymaga wielu eksperymentów. Warto znać podstawy zjawiska synestezji, żeby wiedzieć czemu blend wychodzi/nie wychodzi.
Wbrew pozorom to jest bardzo konkretna wiedza czy też sztuka i, jak najbardziej, ma REGUŁY. Powiedziałabym nawet, że jest to wiedza dosyć ścisła.. :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Domowe mieszanki - eksperymenty :)
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2017, 17:54:31 »
Chyba jednak nieścisła, skoro w tej dziedzinie "2 + 2" nie musi równać się "4". Pewne wrażenia związane z poszczególnymi składnikami mogą się wzmacniać, deprecjonować, negować itp. w mieszaninie tychże składników...

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Domowe mieszanki - eksperymenty :)
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Wrzesień 2017, 18:07:42 »
Przy jakichś podstawach teoretycznych i praktycznych blendowanie jest dość "przewidywalne"
Tak naprawdę to jest jedna, podstawowa reguła:

profil sensoryczny blendu NIE JEST sumą arytmetyczną składowych (jak słusznie zauważył Antonio)

Możesz mieć do czynienia z kilkoma sytuacjami:

1) amplifikacją jednostronną (częściowa synergia)
2) amplifikacją dwustronną (pełna synergia)
3) anihilacją (1+1=0)

Jeśli w którejś ze składowych znajdziesz tzw. molekułę killer, to zajdzie sytuacja "3".
Składowe mają też różną "moc aromatyczną" (zdolność dominowania cech innych składowych). Niektóre aromaty działają synestetycznie tak silnie, że nawet niewielka domieszka "wywraca do góry nogami" balans blendu.

Ponadto: kwasowość nasila gorycz i vice versa.
Cierpkość nasila percepcję goryczy, gorycz percepcję cierpkości, cierpkość percepcję kwasu, kwas percepcję cierpkości (tzw. "błędne koło").


Jeśli blendujesz, warto wziąć pod uwagę "reguły perfumiarskie": nutę bazową, nutę serca oraz głowy..

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Domowe mieszanki - eksperymenty :)
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Wrzesień 2017, 22:27:45 »
Blendy (jeśli nie powstają z ideą "ukrycia defektów) mają dwie różne idee konstrukcji:

1) Blendy oparte na podobieństwie sensorycznym użytych składników (np. "Synestezja Red"). W przypadku takich blendów składniki mają wspólną nutę aromatyczną, którą chcemy podkreślić. W przypadku "Reda" jest to synestetycznie odczuwana owocowa "czerwień" aromatów.

Luigi Odello mówił, że "szczęśliwe małżeństwa oparte są na podobieństwach.

2) Blendy oparte na komplementacji. np. "Synestezja Blend Urodzinowy". Jest to "abbinamento", połączenie dwóch zupełnie różnych składników:, które się "uzupełniają": naturalny, owocowy Honduras i kwiatowa Kolumbia. Wspólną cechą obu kaw jest bardzo dobra tekstura oraz nuta czekolady. Honduras nie posiada jednak aromatów kwiatowych. W większości Kolumbii natomiast dominują nuty kwiatowe. Połączenie uzupełnia "braki" obu kaw.
"Abbinamento" jest celowe, gdy dostarcza testującemu więcej przyjemności czy wrażeń, niż każdy ze składników z osobna.

Klasycznym połaczeniem jest np:

myta Etiopia z Gwatemalą o wysokiej kwaskowatości (np. Antigua, Atitlan). Obie kawy będą miały "wysokie nuty cytrusowe". Mogą one stworzyć harmonijne połączenie (oparte na podobieństwie).

Tak naprawdę dobrze będą łączyć się te kawy, których rodzaj kwaskowatości jest podobny (np. kawskowatość cytrynowa). Jeśli połączysz kawę o kwaskowatości cytrynowej z kawą o kwaskowatości "winnej", "cytryna" raczej zwycięży a w rezultacie (synestetycznie) możesz przestać odczuwać aromat czerwonych owoców.

Dobre będzie też (czasami) połaczenie  kawy o wysokiej kwaskowatości z kawą "buforującą". Przeważnie naturale pełnią rolę "bufora".

Blendowanie powinno dotyczyć kaw wychodzących z ręki jednego roastera. To roaster, tak jak autor wina, komponuje blend, mieszając różne szczepy.
Nie otwieramy przecież butelek Chianti w celu "zmieszania ich" z butelkami z regionu Valpolicella..



« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2017, 22:32:03 wysłana przez Elka »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Domowe mieszanki - eksperymenty :)
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Wrzesień 2017, 11:22:41 »
Może i powinno, ale każdy, jako ostateczny konsument, może sobie do woli dogodzić, mieszając np. Twoją kawę z kawą od Auduna ;). Byłoby to dużo lepsze niż połączenie mojej kawy z ziarnami spod marki Davidoff...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Domowe mieszanki - eksperymenty :)
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrzesień 2017, 21:20:22 »
Dziś sobie zrobiłem blenda sytuacyjnego.
Taka sytuacja: końcowe 7g stosunkowo niedrogiej Brazylii bobolinkowej dopełniłem do 20g tą sławną Kolumbią kaukową, wszystko razem do kinu na 3.0 i przez v60-01 do kubka 250ml.
Wyszło znakomicie, wręcz mam wrażenie że lepiej niż czysta Kolumbia. I tu pytanie:
Blendy (jeśli nie powstają z ideą "ukrycia defektów) mają dwie różne idee konstrukcji:
1)...
2)...
W którą ideę konstrukcji przypadkowo trafiłem?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Domowe mieszanki - eksperymenty :)
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Wrzesień 2017, 22:06:13 »
Teoretycznie "trafiłeś" w schemat włoski :-).
Brazylie wg. włoskiej filozofii blendowania  pełnią role "bufora" w mieszankach do espresso,  moderując kwaskowatość kaw mytych.
Mówi się, że "Santos" nie jest kawą wyrazistą aromatycznie i stanowi znakomite tło dla kaw, które mają "więcej charakteu": dla Kolumbii, Gwatemali, Etiopii. Pasują do siebie zgodnie z zasadą, że "przeciwieństwa mogą się przyciągać".

Aromatycznie zyskuje Brazylia, Kolumbia może uzyskać w blendzie większy balans..i nieco stracić swój "pazur".
Byłoby to małżeństwo damy ekscentrycznej i żądnej przygód ("poszukiwaczka nowości" i "tropicielka marzeń"  ) z mężczyzną solidnym, na którym "można się oprzeć" i "zakotwiczyć w rzeczywistości".  Ona w kapeluszu z szerokim rondem i z głową w chmurach, on z nogami na ziemi..i może w gumiakach :-).

Analogia literacka: Bogumił i Barbara.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi