;

Autor Wątek: La Cabra Ethiopia Konga  (Przeczytany 399 razy)

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 669
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Londinium R, AeroPress, Kalita Wave 185
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII, Niche Zero (?)
La Cabra Ethiopia Konga
« dnia: 11 Sierpień 2017, 18:32:03 »
Palarnia La Cabra z Aarhus, Dania. Bardzo jane palenie.
Kraj: Etiopia / Yirgacheffe
Farma/Producent: Konga / kooperacja wielu lokalnych, drobnych upraw
Wysokość upraw: 1900 m n. p. m.
Odmiana: Mixed Heirloom
Obróbka: Mokra
Zbiór: Styczeń 2017
Data palenia: 02.08.2017

Lekko, miło i przyjemnie. Parzona w V60, 16g kawy, 20 klik Commandante, 260 g wody Żywiecki Kryształ. Według przepisu ze strony palarni: https://www.lacabra.dk/collections/brew/products/hario-v60

W smaku owocowa herbata o smaku brzoskwini. Bardzo przyjemne, orzeźwiające, w sam raz na letnie upały. Długi posmak na języku po wypiciu.
Kupione tu: https://www.coffeedesk.pl/product/3318/Przelew-Wakacji-La-Cabra-Ethiopia-Konga



---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, Audun Coffee, Pellini, Road Hill Roastery, Keen

Offline Ness

  • Wiadomości: 65
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Alternatywy
  • Młynek: Comandante MK3 nitro
Odp: La Cabra Ethiopia Konga
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpień 2017, 01:45:55 »
Też użyłeś 96 stopni?
20klik dał radę aby zmieścić się przed 2 minuta?
Niebawem otwieram tę kawę także idealnie się składa :)

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 669
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Londinium R, AeroPress, Kalita Wave 185
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII, Niche Zero (?)
Odp: La Cabra Ethiopia Konga
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2017, 08:08:03 »
Na ile mogłem zmierzyć to okolice 96. To w zasadzie od razu po zagotowaniu. 20 klik jest ok, trzeba dosyć agresywnie polewać w pierwszej minucie. Chociaż możesz spróbować ciut grubiej, ja tak zrobię teraz.
---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, Audun Coffee, Pellini, Road Hill Roastery, Keen

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Bezzera Mitica Top, Kalita 185, Hario V60/01, Aeropress, Chemex 3-cups, Syfon Hario TCA-3, Gabi Master
  • Młynek: Eureka Olympus 75E, Kinu M47
Odp: La Cabra Ethiopia Konga
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2017, 14:41:48 »
Bardzo dobra kawa, paczka zniknęła mi dosłownie w mgnieniu oka  :pycha:

Parzona w V60, 15g na 250g wody, temperatura około 94, mielenie Kinu 2,3, czas parzenia mniej więcej 2:30, polewanie 5x50g przy czym dwa razy intensywnym strumieniem co dość wyraźnie podbiło smaczki.

Odnośnie smaku to na usta ciśnie mi się jedno, ta kawa to earl grey pełną gębą  :ok: Herbaciany charakter plus do tego jakieś posmaki kwiatowe.

Z niecierpliwością będę oczekiwać kolejnej paczuszki tych ziaren  :brawa:

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 669
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Londinium R, AeroPress, Kalita Wave 185
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII, Niche Zero (?)
Odp: La Cabra Ethiopia Konga
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpień 2017, 17:50:03 »
Z niecierpliwością będę oczekiwać kolejnej paczuszki tych ziaren  :brawa:


Teraz dla odmiany spróbuj tą: http://www.mastroantonio.pl/Etiopia-Yirga-Cheffe-Konga,p,238
:)
---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, Audun Coffee, Pellini, Road Hill Roastery, Keen

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi