;

Autor Wątek: Nomad Coffee - Costa Rica Centroamericano Red Honey Espresso  (Przeczytany 133 razy)

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 669
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Londinium R, AeroPress, Kalita Wave 185
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII, Niche Zero (?)
Nomad Coffee - Costa Rica Centroamericano Red Honey Espresso
« dnia: 11 Sierpień 2017, 15:13:49 »
Palarnia z Katalonii, pierwszy raz próbuje od nich kawę. Średnie plenie, ciut jaśniejsze niż np. ostatnio używane przeze mnie blendy od MA.
Data palenia: 31.07.2017

Ziarna pochodzą z Aquiares w Kostaryce. http://aquiares.com/

Odmiana Centroamericano - krzyżówka Rume Sudan z Etiopii i Sarchimor z Ameryki Centralnej. Ładne duże ziarna. Z tego co przeczytałem to stosunkowo nowa hybryda (2010 i na razie dostępna w Ameryce Centralnej): wysoka wydajność i odporność na choroby.
Trochę więcej o tych ziarnach tu: https://www.perfectdailygrind.com/2017/05/rust-resistant-coffee-variety-scores-90-points-nicaragua-coe/.
Obróbka Red Honey.

20 g kawy w PF, 45 g napoju w filiżance. Mocno owocowo, kwaskowatość najbardziej przypominająca mi wiśnię. Słodycz wzięta ze śliwek. A zakończone to dobrą czekoladą. Naprawdę fajne espresso.

Kupione tu: https://www.coffeedesk.pl/product/4564/Nomad-Coffee-Costa-Rica-Centroamericano-Red-Honey-Espresso
---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, Audun Coffee, Pellini, Road Hill Roastery, Keen

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi