Autor Wątek: Manometr  (Przeczytany 6243 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Manometr
« dnia: 10 Sierpień 2017, 21:09:31 »
Dołożyłem z niemałym wysiłkiem manometr do swojego wyciszonego ekspresu. Dołożyłem, zrobiłem kilka kaw i ... zacząłem się zastanawiać, po co była ta cała praca. Manometr pokazuje dokładnie to, czego się należało spodziewać. Zaraz po włączeniu pompy ciśnienie wzrasta do 1 bara, potem na chwilę przystaje, potem rusza znowu w górę aż do 9 barów (gdzieś koło 3,5 bara kawa zaczyna się przesączać przez sitko). Ciśnienie w trakcie ekstrakcji wynosi 9 barów niezależnie od tego, czy ekstrakcja trwa 20, czy 30 sekund (czyli OPV spełnia swoją rolę).

I jakie z tego wnioski mają wypływać dla smaku kawy?
Zatem, po coś my tę żabę jedli?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Manometr
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpień 2017, 21:30:11 »
Warto w niniejszym wątku podać "rys historyczny" ;). Gdzie dokładnie jest pomiar ciśnienia?
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2017, 21:34:39 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Manometr
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2017, 22:59:55 »
"rys historyczny"
Trochę zmodyfikowany Ascaso Arc.
Ogólnie schemat wygląda tak:

Pompa -> Armatura przy pompie (self priming valve) -> Tłumik wibracji -> Trójnik -> Termoblok -> Zawór trójdrożny -> Grupa (bez żadnych udziwnień typu silikonowy grzybek).
_______________________________________________________________ -> Trójnik -> Zawór OPV
________________________________________________________________________-> Manometr.


Czyli manometr mierzy ciśnienie za pompą, a przed zaworem trójdrożnym - w tym samym miejscu, do którego jest podłączone OPV. Spadek ciśnienia na drodze pompa - grupa przy maksymalnym przepływie na poziomie 0,5b, czyli pomijalny.

Można przyjąć, że w momencie, gdy zawór trójdrożny jest otwarty, manometr mierzy ciśnienie równe ciśnieniu nad ciastkiem.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Manometr
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2017, 10:05:13 »
Może lepiej byłoby wstawić jakiś termometr, wtedy byłby taki PID i przyciskiem od pary można by było zwiększać temperaturę, sam bym do Basica zaadoptował 😀

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Manometr
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2017, 10:53:18 »
obawiam się że PID tam już jest. Generalnie w tym ekspresie Krakusa to niewiele rzeczy zostało z oryginalnej konstrukcji, prawda?

Nie śledzę tych zmian dokładnie ale chyba obejmowały, grupę, pompę, tłumiki, PID, OPV, manometr.
Jeszcze zostaje wymiana termobloku na boiler.
Tak konstrukcja to już jest bardzo odległa od Ascaso ARC...

Nie wiem czy nie zasługuje na oddzielny dobrze udokumentowany zdjęciami wątek ARC- rebuild.
Z opisami co zmieniono i jaki to miało wpływ na właściwości użytkowe.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Manometr
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2017, 10:56:24 »
Czy dobrze kojarzę i pamiętam, że niniejszy wątek jest odpowiedzią na dyskusje z Tedim o ciśnieniu zaparzania w ekspresach z pompą wibracyjną?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Manometr
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2017, 11:49:26 »
Czy dobrze kojarzę i pamiętam, że niniejszy wątek jest odpowiedzią na dyskusje z Tedim o ciśnieniu zaparzania w ekspresach z pompą wibracyjną?
Czy ja wiem? Może tak, może nie.
Ja tylko dzielę się spostrzeżeniem, że w ekspresie z OPV, o ile ekstrakcja przebiega nie za szybko, ciśnienie ekstrakcji jest zależne od nastawy OPV, czyli, że manometr niepotrzebny.

Jak ekstrakcja przebiega za szybko, to ciśnienie spada (bo pompa się nie wyrabia).

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Manometr
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2017, 12:14:58 »
a na jaką wartość na ślepym sitku masz OPV ustawiony?

Fajnie by było złapać taką trójpunktową charakterystykę:

1. Ciśnienie dla którego cała woda idzie przed OPV (ślepe sitko);
2. Ciśnienie dla którego jest 1:1 (połowa przepływu OPV, połowa grupa);
3. Ciśnienie dla którego cały przepływ idzie prze grupę.

Wtedy nawet graficznie wiadomo gdzie szukać właściwego punktu pracy.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Manometr
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2017, 12:27:43 »
a na jaką wartość na ślepym sitku masz OPV ustawiony?
9,8 bara. Resztę będzie trochę trudno wyłapać, ale coś spróbuję zmierzyć.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Manometr
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpień 2017, 13:59:10 »
I znów te OPV. ;)  :lol2:

Czy dobrze kojarzę i pamiętam, że niniejszy wątek jest odpowiedzią na dyskusje z Tedim o ciśnieniu zaparzania w ekspresach z pompą wibracyjną?

Gdy Krakus zrobi doppio bez OPV  to temat będzie zrozumiały. A tak wciąż w kółko to samo.


Ja tylko dzielę się spostrzeżeniem, że w ekspresie z OPV, o ile ekstrakcja przebiega nie za szybko, ciśnienie ekstrakcji jest zależne od nastawy OPV, czyli, że manometr niepotrzebny.

Jak ekstrakcja przebiega za szybko, to ciśnienie spada (bo pompa się nie wyrabia).

Krakus, najważniejszą zaletą OPV jest to gdy ten zawór pełni rolę zaworu bezpieczeństwa.
Na przykładzie termobloku jest on fizycznie zbędny. Dla producenta ekspresu nie. Bo może ułatwić ekstrakcję w właściwym czasie przypisanym pod doppio przy kiepskim, nie najlepszym przemiale.
Co nam to da. Doppio w czasie ok.
Ale czy w smaku też?
Dodatkowo, czy aromat z kawy podczas ekstrakcji został z kawy wyciśnięty?
Jak tak to w ilu %?
Jaki jest w tym pozytywny udział OPV, gdy po otwarciu zmienia nam ciśnienie ze "stałego" na zmienne?
Ten zawór pełni wtedy rolę "szarpaczki ciśnieniowej"

Bym zapomniał. Co do manometru. Zapewniam Ciebie, że jest on bardziej potrzebny do pompy wibracyjnej niż rotacyjnej.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Manometr
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpień 2017, 08:47:59 »
Dla producenta ekspresu nie. Bo może ułatwić ekstrakcję w właściwym czasie przypisanym pod doppio przy kiepskim, nie najlepszym przemiale.
Co nam to da. Doppio w czasie ok.
Ale czy w smaku też?
Dodatkowo, czy aromat z kawy podczas ekstrakcji został z kawy wyciśnięty?
Jak tak to w ilu %?
Jaki jest w tym pozytywny udział OPV, gdy po otwarciu zmienia nam ciśnienie ze "stałego" na zmienne?
Ten zawór pełni wtedy rolę "szarpaczki ciśnieniowej"

Wiesz, powinieneś ten nowatorski wywód bardziej uzasadnić. Dla mnie jest momentami niezrozumiały.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Manometr
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sierpień 2017, 12:39:50 »
Gdy Krakus zrobi doppio bez OPV  to temat będzie zrozumiały. A tak wciąż w kółko to samo.
Proszę bardzo:
Z OPV:
Ciśnienie na ślepym sitku 9,8 bara, ciśnienie podczas ekstrakcji 9,0 bara, czas ekstrakcji 28 sekund.

Bez OPV:
Ciśnienie na ślepym sitku 16,1 bara, ciśnienie podczas ekstrakcji 13,0 barów, czas ekstrakcji 22 sekundy.


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Manometr
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpień 2017, 12:47:33 »
Pozostaje skręcić młynek i sprawdzić 28s bez OPV.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Manometr
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpień 2017, 13:15:11 »
Pamiętajcie jakie ratio używa Tedi. Z 15 g kawy koło, 50 g uzysku powiedzmy w koło 30 sekund. To akurat w okolicach tego co Ulka może dostarczyć przy 9 barach w pół minuty.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Manometr
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sierpień 2017, 16:43:50 »
@Krakus. Zrób tak jak radzi Donkiszot. Sprawdź też smak kawy. Ciśnienia się nie bój bo te w układzie będące stosunkowo wysokie zapewnia, że ciśnienie ekstrakcyjne jest płynnie podnoszone w górę.
Jest to pewien sposób by zapewnić Ulce środowisko pracy przypominające w większym stopniu zachowanie przy ekstrakcji z udziałem pompy rotacyjnej. Moim zdaniem.

Pamiętajcie jakie ratio używa Tedi. Z 15 g kawy koło, 50 g uzysku powiedzmy w koło 30 sekund. To akurat w okolicach tego co Ulka może dostarczyć przy 9 barach w pół minuty.

 [emoji106] i dostarcza. Graef, to nie ekspres gastro, ale doppio w smaku może być również dobre. Na minus zawsze, jest mniej intensywne w smaku, na plus, smak nie jest skrzywiony. Ale to jest zasługa temperatury, ciśnienia i przemiału.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi