;

Autor Wątek: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"  (Przeczytany 485 razy)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 287
  • Pomógł: 4
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX
Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« dnia: 09 Sierpień 2017, 12:13:27 »
Dzisiaj zakupiłem u Jesusa (palarnia S&S Cafe z Wrocławia) trzy kawy : India Moonsoned, Nicaragua Royal Momotombo i Colombia Alco Bolivar Excelso EP.
Teraz z każdej wezmę po 100 gr i wymieszam. Stworzę mieszankę zwaną "Indiolatina". India winna dać cielistość oraz aromat cygar z prażonymi orzechami. Momotombo winna dać orzeszki ziemne i czekoladę, a Alco Bolivar powinna dać body oraz delikatne jeżyny.
Zobaczę. Spodziewam się małej kwasowości, ładnego body i czekoladowo-orzechową nutę złamaną cygarami.
Może trzeba będzie poeksperymentować z proporcjami mieszanki.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2017, 12:26:21 wysłana przez hlary »

Offline grex

  • Wiadomości: 765
  • Pomógł: 15
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2017, 13:18:20 »
Kupując głównie single takie próby to właściwie normalka, nie robiłes tego jeszcze?
Od siebie zaproponowałbym próbowanie na mniejszych porcjach wagowych niż 300g, będzie więcej możliwości skorygowania gdybyś coś chciał zmienić. Aczkolwiek - z własnego doświadczenia - przy tych tanich ziarenkach to cudów bym nie oczekiwał, obojętnie czy się je pomiesza czy nie. Jak dla mnie między ziarnami za 70-80 a tymi za 140-160 jest przepaść. Niestety.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2017, 13:36:15 wysłana przez grex »

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 287
  • Pomógł: 4
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpień 2017, 16:13:58 »
Dzięki. Rzeczywiście pomieszam mniejsze ilości.

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 487
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: NS Musica, Dripper, AeroPress
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII, Niche Zero (?)
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpień 2017, 16:24:32 »
A głupie pytanie, zaparzenia 3 singli i potem już mieszanie gotowych naparów w jakichś tam proporcjach ma sens?
Jak to robi zgodnie ze sztuką?
---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, La Cabra, Roastains, Audun, Coffee Republic

Offline grex

  • Wiadomości: 765
  • Pomógł: 15
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpień 2017, 16:34:08 »
heh, ale pomysł, zanim zaparzysz trzecią porcję to druga ostygnie, nie mówiąc o pierwszej. A więc część aromatu już się ulotni. Może i to ma jakiś sens, ale po co aż tak kombinować?

Ja używam czystych singli lub mikro-mieszanek "na jedną porcję", z użyciem wagi łatwo je komponować na dowolnej wagowo porcji. Dodatkowo mam wówczas pewność, że faktycznie taka mieszanka ma skłąd jaki ustaliłem, bo gdybym mieszał np. po 500g to one nie wymieszają się nigdy idealnie, zatem czerpiąc jedną miarkę z dużego opakowania mieszanki niemal zawsze weźmie się jednych ziarenek trochę mniej niż oficjalnie ma mieszanka, a innych trochę więcej. Więc może być wóczas tak że np. na opakowaniu jest niby 80/20, a w naszej porcji będzie np. 50/50.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2017, 16:38:56 wysłana przez grex »

Offline KiT

  • Wiadomości: 574
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpień 2017, 18:58:37 »
Jak dla mnie między ziarnami za 70-80 a tymi za 140-160 jest przepaść. Niestety.
A podałbyś przykłady proszę?

Offline grex

  • Wiadomości: 765
  • Pomógł: 15
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpień 2017, 23:12:19 »
nie mogę bo się producenci obrażą.
Ale wielokrotnie próbowałem produktów z tej niższej półki, z paru palarni także forumowych i porównywałem je z tymi droższymi, ja też nie lubię przepłacać. Jednak zarówno ja, jak i znajomi którym dawałem do porównnaia obie próbki w ślepym teście nie mieli wątpliwości. Różnica wyraźna, rosnąca jeszcze w miarę stygnięcia. Nawet jak porównywałem 4miesięczne ziarna lepszego gatunku, ze świeżutkimi gorszego sortu, to nadal była przewaga na korzyść tych pierwszych.

Urządzenie, parzenie, palenie czy inne cudowanie nie zwiększa ilości esencji smakowej zawartej w ziarnie, dlatego trochę dziwne jest że na forum kawowym 90% osób ekscytuje się technikaliami, sprzętem, obróbką, a jakością samego surowca to już mało kto. Jak sięczyta posty to ludzie kupują sprzęt za grube tysiące ale na samej kawie oszczędzają, wybierając surowiec drugiego sortu (nieprzypadkowo wyceniony tak a nie inaczej)...
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2017, 23:20:15 wysłana przez grex »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 1877
  • Pomógł: 19
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, Ascaso Basic, FP
  • Młynek: Mazzer SJ, serbski ręczny, Wilfa
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpień 2017, 23:40:20 »
grex, po prostu dla tych 90%(albo prawie wszystkich z nich) oczywiste jest, że bez porządnego surowca nic nie wyjdzie, i może stąd taki brak ekscytacji czymś, co jest absolutną podstawą, bez której cała reszta nie ma sensu.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 287
  • Pomógł: 4
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpień 2017, 02:09:50 »
Ale z tego co widzę to cena nie jest wprost wypadkową jakości.
Na cenę składają się także podaż takiego surowca, trudność w uprawie czy trudność w zbieraniu. Np. ziarno mało znane, trudne w uprawie, bo podatne na choroby i zbierane ręcznie na dużej wysokości. Nie musi oznaczać, że to jest towar ponad 100% lepszy niż inne ziarna.
Oczywiście, że cena jest także związana z jakością, ale nie zawsze i ta różnica nie musi być taka duża.
A także można mieć ziarno wspaniałe i najlepsze i spieprzyć je w trakcie palenia.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4619
  • Pomógł: 32
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpień 2017, 06:46:00 »
Może warto by podać przykłady konkretnych kaw w odniesieniu do cen i związku z jakością...

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 487
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: NS Musica, Dripper, AeroPress
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII, Niche Zero (?)
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpień 2017, 12:57:57 »
nie mogę bo się producenci obrażą.

Może warto by podać przykłady konkretnych kaw w odniesieniu do cen i związku z jakością...

Zgadzam się, Grex, takie niedomówienia są najgorsze. Jak powiedziałeś A, mów B. Chętnie poznam Twoje doświadczenia. A jako, że smak to bardzo subiektywna sprawa, wątpię, żeby ktoś tu się obrażał :)
---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, La Cabra, Roastains, Audun, Coffee Republic

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4619
  • Pomógł: 32
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpień 2017, 13:06:06 »
Miałem na myśli podanie tylko nazw ziaren, bez informacji o palarni. Surowe ziarna to podstawa, często można znaleźć jakieś informacje o ich jakości...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 899
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Ekspres Gastro 1 X 2 GR, 2 X 1 GR, Termoblok Graef ES85
  • Młynek: Młynek Macap MXD, Fiorenzato EVO 64, La San Marco SM 92, La Pavoni ZIP, Graef CM 800
Odp: Czas na eksperymentalną własną mieszankę "Indiolatina"
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpień 2017, 18:18:59 »
Zobaczę. Spodziewam się małej kwasowości, ładnego body i czekoladowo-orzechową nutę złamaną cygarami.
Może trzeba będzie poeksperymentować z proporcjami mieszanki.

Od siebie. Gdy jakaś z wymienionych przez Ciebie kaw nie podchodzi Ci smakowo. To z udziałem tej kawy nie rób żadnej mieszanki.
Wolność słowa to podstawa. Uwielbiam słodkie espresso, kwaśne mi nie pasi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi