Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516637 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4650 dnia: 13 Luty 2018, 08:54:35 »
E tam takie hipsterskie gadanie, kawa jest słodka jak się ją posłodzi [emoji14] Te wszystkie rzekomo słodkie kawy to taki "chłyt materkindowy". Nie zmienia to w niczym faktu, że dobra kawa jest dobra, a od Ciebie jeszcze złej nie dostałem [emoji14]

O właśnie, dzisiaj Las Lajas będę zamawiał ;)
Po co takie kategoryczne stwierdzenia. Zakładając, że się wciągniesz w kawę, a widzę, że jesteś na równi pochyłej w tą stronę i będziesz chciał więcej, to twoje zmysły będą się rozwijać, skąd wiesz, że kiedyś nie poczujesz w kawie tej słodyczy, a raczej nie zrozumiesz czym ona jest w kawie?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4651 dnia: 13 Luty 2018, 09:22:23 »
Palenie kawy jest balansowaniem na linii: kwaśny-gorzki. Przyjęło się jednak, że o smacznej kawie nie można powiedzieć, że jest kwaśna ani gorzka, bo jest słodka ;).
Zatem nie słodka a po prostu dobrze zbalansowana :) bogata w smaku.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4652 dnia: 13 Luty 2018, 10:13:22 »
Słodycz w kawie jest jak woda. Jeśli ktoś nie czuje słodyczy w wodach, to i w kawie nie wyczuje. Polecam porównać różne wody i skupić się na słodyczy właśnie. Żywiec -- Cisowianka -- biała Piwniczanka. Oczywiście dwie ostatnie do parzenia się nie nadają.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4653 dnia: 13 Luty 2018, 10:27:42 »
Dla mnie czym innym jest słodycz,  a czym innym balans.  Np.  Minas Gerais palona przez Andrzeja jest przyjemnie zrównoważona.  Ma lekką słodycz kojarzycą się z orzechami i delikatne nuty owocowe.  Bardzo przyjemne ziarenka dla zwolenników klasyki z ciekawymi,  subtelnymi niuansami. Niemniej slodycz Arichy jest zupełnie inna - pełniejsza,intensywniejsza,   bardziej przywodząca na myśl dojrzałe owoce.

Offline Miguelprado

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Hario v2
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4654 dnia: 13 Luty 2018, 10:30:10 »
Być może to kwestia wypracowania kubków smakowych, jeśli ograniczymy cukier w diecie, będziemy bardziej wrażliwi na choćby śladowe ilości slodyczy. Np kiedyś słodycze były mniej słodkie bo nie dodawano syropu glukozowo fruktozowego. Dieta ma istotny wpływ a także odstępy czasowe między posiłkami. Kiedyś zrobiłem kilkudniowa glodowke i o dziwo najprostsze potrawy emanowaly wyrazistymi smakami, zwykły ziemniak gotowany na parze były słodki niczym rarytas. Ograniczenie spożywanych sztucznych cukrow na pewno uwrazliwi podniebienie

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka


Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4655 dnia: 13 Luty 2018, 10:38:29 »
Być może to kwestia wypracowania kubków smakowych
Być może, kiedyś piłem espresso w kawiarni tylko z cukrem, teraz już nie słodzę. No chyba że jest wyjątkowo słabe (czyt. ohydne) a ja potrzebuję kofeiny :)

Offline Miguelprado

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Hario v2
  • Młynek: Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4656 dnia: 13 Luty 2018, 10:49:29 »
W obecnych czasach jesteśmy bombardowani cukrem, język i podniebienie musi być wytrenowane. Tego nauczyłem się od kawy


Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4657 dnia: 13 Luty 2018, 10:56:07 »
Tak, to jest duży plus "kawowej przygody".

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4658 dnia: 13 Luty 2018, 12:32:17 »
Pytanie innej beczki, ponieważ polecacie i używacie Żywiec Zdrój - Czy one mają różne ujęcia i różne parametry? Jakie ujęcie i ile ppm ma ten w waszym laboratorium?

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4659 dnia: 13 Luty 2018, 13:49:27 »
polecacie i używacie Żywiec Zdrój

nie tyle Zywiec Zdrój co Żywiec Żywiecki Kryształ. Minerałów trochę ponad 70 mg/l

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4660 dnia: 13 Luty 2018, 13:51:16 »
Raczej Żywiecki Kryształ ;)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4661 dnia: 13 Luty 2018, 13:56:05 »
Raczej Żywiecki Kryształ ;)
Gdzie to kupić? Carrefour?

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4662 dnia: 13 Luty 2018, 13:57:30 »
polecacie i używacie Żywiec Zdrój

nie tyle Zywiec Zdrój co Żywiec Żywiecki Kryształ. Minerałów trochę ponad 70 mg/l

Z tego co wiem to Antonio robi na Żywiec Zdrój.
70mg/l to chyba tylko na etykiecie.

Gdzie to kupić? Carrefour?
Tak
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2018, 13:59:58 wysłana przez Cinello »

Offline emko

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: V60 01, 02; Aeropress; Bialetti Venus
  • Młynek: Aergrind
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4663 dnia: 13 Luty 2018, 17:59:26 »
Czekolada jest przepyszna warto dorzucić do koszyka :D jeśli będzie kolejna dostawa to dacie radę zamówić Rustic Sea Salt?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4664 dnia: 13 Luty 2018, 20:56:08 »
Dla mnie czym innym jest słodycz,  a czym innym balans.  Np.  Minas Gerais palona przez Andrzeja jest przyjemnie zrównoważona.  Ma lekką słodycz kojarzycą się z orzechami i delikatne nuty owocowe.  Bardzo przyjemne ziarenka dla zwolenników klasyki z ciekawymi,  subtelnymi niuansami. Niemniej slodycz Arichy jest zupełnie inna - pełniejsza,intensywniejsza,   bardziej przywodząca na myśl dojrzałe owoce.

 :brawa: Trzeba słodycz poczuć by mieć punkt odniesienia, w tym przypadku dojrzały owoc idealny jest jako przykład :ok:

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi