;

Autor Wątek: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]  (Przeczytany 38088 razy)

Offline Szczympek

  • Wiadomości: 255
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Precisio
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #210 dnia: 11 Sierpień 2017, 08:12:29 »
Cold brew to cos wspaniałego. Z czego bym nie robił wychodzi piękna, owocowa, słodka, czysta kawa. I nieważne czy 8 czy 12 godzin - wychodzi piękna. Grube mielenie - 45 klików na Comandante, hario server i zasłoniete folia.
Najlepsze zawsze wychodzi z resztek, trochę starej Brazylii, trochę Etiopii, Kenii, Gwatemali i jakiś świeży Honduras i mamy bombę owocowa :)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 928
  • Pomógł: 10
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #211 dnia: 11 Sierpień 2017, 08:44:21 »
No właśnie 14,5-16 *C. To zdecydowanie za dużo na 38 stopniowe upały.

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4537
  • Pomógł: 32
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #212 dnia: 11 Sierpień 2017, 09:29:52 »
Kwaskawa kawa -- to brzmi trochę zabawnie ;). Moim zdaniem nie ma jak porównać CB do kaw zaparzanych na gorąco. Co dzieje się z tymi ostatnimi po kilku godzinach, dniach, tygodniach? CB można trzymać przez wiele dni bez większego uszczerbku jakości...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5027
  • Pomógł: 71
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #213 dnia: 11 Sierpień 2017, 13:22:58 »
No właśnie 14,5-16 *C. To zdecydowanie za dużo na 38 stopniowe upały.

Zaparzoną na lód kawę przelewasz do szklanki z nową porcją lodu.

Co dzieje się z tymi ostatnimi po kilku godzinach, dniach, tygodniach?
Gdyby zakapslować jeszcze na ciepło -- prawie jak pasteryzacja. Muszę to sprawdzić.

Offline pistolero

  • Wiadomości: 96
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Mr.Clever, Moka, Aeropress, Phin, V60, FP
  • Młynek: Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #214 dnia: 11 Sierpień 2017, 13:48:43 »
No właśnie 14,5-16 *C. To zdecydowanie za dużo na 38 stopniowe upały.

Marek.


Pijąc ją w mieszkaniu, w którym jest 29 stopni, była przyjemnie zimna.
Zresztą można przelać ją do słoika i włożyć na kilkanaście minut do lodówki/zamrażarki. I tak czas przygotowania takiej kawy, będzie kilkanaście godzin krótszy niż CB. :taniec:

Offline pafcio0 Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 1285
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Przelewy
  • Młynek: Fiorenzato F6, Wilfa CWGS, Rosco Mini, Peugeot, Dienes etc.
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #215 dnia: 11 Sierpień 2017, 13:52:13 »
Uwielbiem wystygnięte dripy, nawet te niedopite, "zapomniane", a nawet "wczorajsze". Zdecydowanie je wolę nad maceraty, dla mnie, nawet jeśli owocowe, to wciaż nijakie...

Drip na lodzie robię albo w V60: 30g zmielone ciut drobniej niż zazwyczaj przelewam 275g wody do naczynia zawierającego 125g lodu, zostawiam tym samym margines na lód do szklanki.
Druga receptura, jeszcze bardziej orzeźwiająca i "mrożąca", w sam raz na dziś: aeropress, 30g chemeksowo mielonej kawy, invert zalany do pełna, wyciśnięty po 1:40min do karafki z 350g lodu.

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 419
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: NS Musica, Hario, Kalita, AeroPress
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #216 dnia: 11 Sierpień 2017, 13:55:01 »
A to znacie? Czas parzenia "0", trzeba tylko kogoś wysłać do sklepu.
Naprawdę dobre: http://browarkormoran.pl/piwa-browaru-kormoran/podroze-kormorana-coffee-stout/

---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Tim Wendelboe, La Cabra, Toruńska Nano, Roastains

Offline pistolero

  • Wiadomości: 96
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Mr.Clever, Moka, Aeropress, Phin, V60, FP
  • Młynek: Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #217 dnia: 11 Sierpień 2017, 16:12:02 »
Uwielbiem wystygnięte dripy, nawet te niedopite, "zapomniane", a nawet "wczorajsze".

O, to, to to.  :taktak:
Ja zawsze mam przy łóżku, resztę "wczorajszej" kawy. Pierwsza rzecz jaką robię po przebudzeniu, to łyczek albo dwa takiej "leżakowanej" kawki.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1211
  • Pomógł: 19
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, moka, phin, kalita155, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #218 dnia: 12 Sierpień 2017, 16:00:36 »
hmm widocznie jestem przewrażliwiony, bo mi przeszkadza specyficzny aromat zaparzonej i zwietrzałej kawy jaka by ona nie była. Natomiast przy cold brew przez pierwszą dobę nie zauważyłem żeby coś takiego się pojawiło, czy żeby wyraźnie zmieniło smak. To i łagodność to dla mnie dwie główne zalety maceratu kawowego.

Offline Szczympek

  • Wiadomości: 255
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Precisio
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #219 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:57:29 »
Nie miałem tego w planach, ale w małej lokalnej kawiarni zauważyłem promocje na mizudashi + 2 single za €20 wiec ciezko było przejść obojętnie.
Dzis wieczorem zalewam, zobaczymy czy przez to urządzenie zmienia sie smak, czy po prostu mniej zachodu z bawieniem sie w prowizorkę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4537
  • Pomógł: 32
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #220 dnia: 04 Wrzesień 2017, 07:41:49 »
Macerat ma swoją specyfikę, być może nie przez każdego tolerowaną. W lipcu poczęstowałem pewną panią szklanką świeżego CB, myśląc że ją zaskoczę wyjątkowością takiej kawy i odmiennością od znanych kawowych doświadczeń. A tu zonk: usłyszałem, że przypomina to kwas chlebowy a na pewno nie kawę; mój gość był zdegustowany ;).

Dzisiaj sam poczułem charakter "kwasu chlebowego" ale w najpiękniejszej jego istocie. Wczoraj o 9 wieczorem na 900ml wody dałem 35ml Kolumbii Cauca FW i 35ml Hondurasu Marcala Natural; obie kawy palone w pierwszej połowie sierpnia. Dziś odcedziłem, przefiltrowałem za pomocą filtru Chemexa o 7 rano. Maceracja trwała 10 godzin. Efekt jest niesamowity, bardzo przyjemne jest wrażenie delikatnej kwaskowatości przypominającej nagazowanie świeżego, lekkiego kwasu chlebowego. Smakuje mi to znacznie bardziej niż gorący napar z V60 z najświeższej, 3-dniowej Kenii...
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2017, 07:44:59 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek

  • Wiadomości: 255
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Precisio
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #221 dnia: 04 Wrzesień 2017, 22:05:49 »
Hehe mam podobnie :)
Codziennie o 5 rano jeżdżę na rowerze do pracy 20 kilometrów. Staram sie codziennie mieć termos z Cold brew ale ze forma sie kształci to czasem nie potrzebuje go wypić. Jeden klient zamówił kawę z v60, Etiopię Yirgacheffe, a ja akurat miałem to w termosie jako Cold brew. Nalalem mu najpierw do filiżanki od espresso Cold brew i po jego minie i wyrazie twarzy było widać, ze cos zmieniło sie w jego życiu ;) nie mógł znaleźć słów, po czym gdy znalazł to raczej nie nadają sie do zacytowania. Powiedział ze to była jedna z najlepszych rzeczy jakie pił w życiu.
Z kolei znajoma przyszła raz w odwiedziny i zrobiłem podobna rzecz, to rzadko kiedy widać taki grymas na twarzy ;) ona z kolei powiedziała, ze nigdy więcej nie chce tego spróbować.
Ja kocham Cold Brew, właśnie sie maceruje jutrzejsza porcja, blend 46.25% Colombia 🇨🇴, 37.5% Bolivia 🇧🇴, 16.25% Honduras 🇭🇳
Także jutro czeka mnie słodycz o poranku :)

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #222 dnia: 15 Wrzesień 2017, 09:46:10 »
Odgapiłam od Miklasa i zamówiłam buteleczki na allegro. Wczoraj o 22 wzięłam się do roboty i popełniłam kawę.
Użyłam 36 g na 600 ml wykorzystując ziarna zakupione dosyć dawno, które mi nie smakowały ("Kuba Altura Lavado").
Efekt jest taki, że da się wypić i smakuje lepiej niż zrobiona chociażby w kawiarce. Jestem trochę z siebie dumna, bo mam siłę i motywację żeby robić więcej cold brew i próbować, co mi podpasuje.
"Find what you love and let it kill u"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi